GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 manieren om het inpakken voor een reis milieuvriendelijker te maken

8 manieren om het inpakken voor een reis milieuvriendelijker te maken

Tegenwoordig zijn er talloze manieren waarop we onze impact op het milieu kunnen verminderen - van het kiezen van hoe we reizen en waar we verblijven, tot het stoppen van de juiste dingen in onze koffer. Dus of je je nu klaarmaakt voor een vakantie of voor een studie in het buitenland, hier is onze inpakgids voor duurzaam reizen om je te helpen vriendelijker te zijn voor de planeet terwijl je deze verkent.

1. Bamboe tandenborstel

Wist je dat elke plastic tandenborstel die je ooit hebt gebruikt, over 500 jaar nog zal bestaan? Bah! Elk jaar worden er miljarden tandenborstels weggegooid, wat bij elkaar opgeteld zorgt voor veel plasticvervuiling. Sommige plastic tandenborstels zijn recyclebaar, maar dat betekent niet dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycled. Tandenborstels gemaakt van bamboe kunnen echter binnen enkele maanden of jaren biologisch worden afgebroken. Alles van bamboe maken is geen perfecte oplossing - voor het kweken van bamboe is nog steeds veel land nodig - maar bamboetandenborstels zullen niet eeuwen ouder worden dan jij.

2. Groene zonnebrandcrème

Niet letterlijk groen. Om je veilig te houden in de zon, kies je een zonnebrandcrème met SPF 30 met UVA- en UVB-bescherming, die ook de natuur niet schaadt. Zoek naar merken die adverteren als 'rifvriendelijk' of 'dolfijnvriendelijk' en die geen octinoxaat of oxybenzone bevatten. Deze ingrediënten kunnen dieren en planten ernstig beschadigen als ze in het water terechtkomen.

3. Vermijd fast fashion

Alles heeft een ecologische voetafdruk - zelfs je kleding. Met hun nieuwe kleding die over de hele wereld wordt verzonden, zorgt de mode-industrie voor een CO2-uitstoot die om te huilen is. Items gemaakt van polyester en nylon zijn echt gemaakt van plastic, en hoewel katoenen kleding biologisch afbreekbaar is, wordt het vaak gekweekt met behulp van milieuvervuilende chemicaliën.

Maak je koffer groener door alleen te kopen wat je nodig hebt, kleding te kiezen die is gemaakt van biologisch katoen of linnen, items te ruilen met vrienden of tweedehands pareltjes te vinden in je plaatselijke kringloopwinkel. Websites als Depop, Vinted en eBay zijn goudmijnen voor tweedehandskleding.

4. Herbruikbare waterfles

Een herbruikbare metalen of plastic waterfles is een must-pack. Regelmatig water drinken is een essentieel onderdeel om gezond te blijven, vooral als je een warmer klimaat bezoekt dan je gewend bent. Plastic flessen voor eenmalig gebruik doen er meer dan 400 jaar over om af te breken en hebben een enorme ecologische voetafdruk doordat ze over de hele wereld worden vervoerd - om maar één keer gebruikt te worden.

Een snelle en gemakkelijke manier om je dagelijkse impact op het milieu te verminderen, is door over te stappen op een herbruikbare fles. In plaats van elke dag flesjes drinken te kopen, bespaar je ook geld door water mee te nemen of gratis bij te vullen in een café of bij een hervulpunt. Veel openbare ruimtes zoals stations en universiteiten hebben gratis watervulstations.

5. Koffiekopje

Zo'n beetje alles dat voor waterflessen voor eenmalig gebruik geldt, geldt ook voor koffiebekers voor eenmalig gebruik. Velen zijn gemaakt van karton, maar hebben een plastic voering om ze waterdicht te houden, welke niet gemakkelijk kapot gaat. Pak dus een herbruikbare koffiebeker om je afval te verminderen terwijl je onderweg een slokje van je warme dranken neemt. Bovendien bieden veel plaatsen korting als je een herbruikbare beker meeneemt. Toptip: Koop er een met een goede deksel, je wilt niet dat er koffie door je hele tas komt te zitten.

6. Voedselcontainers

Een simpele set plastic bakjes is ook super handig. Als je een lunchpakket inpakt voordat je het huis verlaat, geef je minder uit aan uiteten gaan en koop je veel minder in plastic verpakt voedsel in supermarkten.

7. Menstruatieproducten

Ja, je kunt zelfs milieuvriendelijker menstrueren. Producten uit de klassieke periode, zoals tampons en maandverband, zijn gedeeltelijk gemaakt van plastic en worden in plastic verpakt. Veel moderne artikelen, zoals herbruikbare menstruatiebroeken, wasbaar stoffen maandverband, biologische tampons en siliconen menstruatiecups werken echter goed en zijn veel vriendelijker voor de planeet.

8. Upgrade je toiletartikelen

Inpakken voor een reis is een goed moment om te kijken naar wat je dagelijks gebruikt en om te zien welke items je beter kunt maken voor de planeet. Je kunt bijvoorbeeld make-updoekjes voor eenmalig gebruik (spoiler alert — ze zijn gemaakt van plastic en komen vaak in de oceaan terecht) vervangen door stoffen doekjes die je kunt wassen en hergebruiken. Door shampoo en zeep in losse blokken in plaats van flessen in te pakken, bespaar je enorm veel plastic en ruimte in je koffer. Sommige cosmeticamerken gebruiken houten containers en handvatten, deodorant kan worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zelfs tandpasta kan tegenwoordig in glazen potten worden geleverd.

Waar ga je de volgende keer voor inpakken?Verken de wereld
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer