Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Dit begrijp je alleen als je in Amerika hebt gewoond

Dit begrijp je alleen als je in Amerika hebt gewoond

Van de torenhoge wolkenkrabbers in New York tot de glooiende heuvels van San Francisco: van de Verenigde Staten blijf je altijd onder de indruk. Maar wat maakt dit land naast al die beroemde steden en fantastische bezienswaardigheden nog meer zo speciaal? Van 24 uur per dag winkelen tot “chique” joggingbroeken: er zijn meer dan genoeg dingen die Amerika uniek maken. Verwarrend? Nergens voor nodig. Dit zijn misschien wel de tien raarste, maar ook mooiste dingen die je alleen herkent en begrijpt als je in de VS hebt gewoond…

1. Drive-through’s zijn geweldig

Oh, de drive-through… wat een fantastische Amerikaanse uitvinding is dat toch. Stel je voor: je kunt je ochtend-latte, je lunchbroodje en je diner allemaal vanuit je luie autostoel bestellen. Het enige wat je hoeft te doen is je autoraampje omlaag doen, je wensen doorgeven in een kleine microfoon en je eten staat in een mum van tijd bij een raampje voor je klaar. En dit alles zonder dat je maar één vinger hoeft uit te steken (behalve die ene voor het omlaag doen van het raampje dan). Is de VS niet fantastisch?

2. Het draait allemaal om je joggingbroek (elke dag, de hele dag door)

Ben je af en toe te lui om een echte broek aan te trekken? Er bestaan van die dagen waarop je vooral tv wilt kijken en zou willen dat je je niet hoeft aan te kleden om boodschappen te doen. Maar in Amerika hoeft dat ook niet. Echt: als je in je joggingbroek naar de supermarkt of andere winkels wilt, is dat helemaal oké (hallo zondag!). Sportkleding is ook prima, want niets ziet er zo gezond en actief uit als sneakers en een yogabroek!

3. Alles is supersized

Van natuurschoon zoals de Grand Canyon tot wolkenkrabbers zoals het nieuwe One World Trade Center: Amerika heeft het motto ‘big is beautiful’ echt omarmd. We hebben het hier niet voor niets over het land dat de Hummers, SUV’s en Big Macs heeft ontwikkeld. Alles komt hier in formaat XL, inclusief de wegen en parkeerplaatsen (wat inparkeren gelukkig ook meteen een stuk makkelijker maakt)!

4. Koffie is altijd to go

Vergeet neerploffen en bijkletsen bij een bakkie pleur. De Amerikanen zijn altijd onderweg en de VS was al het land van de thermosflessen voordat Starbucks die cool maakte. In Amerika ren je met een koffie in de hand van je ene naar je andere afspraak, zodat je je cafeïne gehalte van je lichaam de hele dag op peil kunt houden.

5. Spareribs zijn cultureel erfgoed

Oké, het wordt nu tijd om over belangrijkere zaken te praten. Geen land houdt zo van spareribs als de VS, en dan heb ik het over tender ribs in een hete barbecuesaus met een portie frites en een grote cola om alles te verwerken. Ik ben er vrij zeker dat dit belangrijkste gerecht van de Amerikaanse barbecue op de lijst van cultureel erfgoed zou moeten staan.

6. Het studentenleven rules

Het Amerikaanse studentenleven is geweldig. De universiteiten staan er op campussen waar je de klaslokalen, dorms en het cafetaria op een steenworp afstand van elkaar vindt. Je woont in een echt studentendorp, waar jouw vrienden jouw TA worden en de dj op de radio jouw STATS 101-klasgenoot wordt.

7. Alles gaat 24 uur per dag door

Amerika is een land dat nooit slaapt. Je kunt in het holst van de nacht boodschappen gaan doen en onderweg ook nog even naar de drogist. Het is echt een paradijs voor shopaholics.

8. Sport is overal

Sport maakt een belangrijk deel uit van het Amerikaanse leven en is vaak de reden voor geweldige feesten. Beweging is zelfs zo belangrijk, dat veel sportieve uitdrukkingen in het gewone Amerikaanse taalgebruik zijn terug te vinden. Een klasgenoot “will step up to the plate” als hij bijvoorbeeld besluit mee te doen aan een project, een uitdrukking uit het honkbal. Nog eentje van diezelfde sport: wie “will hit a home run”, zal slagen voor zijn examen.

9. Thanksgiving is belangrijk

Elke vierde donderdag van november komt het hele land tot stilstand om een typisch Amerikaanse traditie te vieren: Thanksgiving. Nog meer dan tijdens Kerstmis komen families vanuit alle uithoeken van het land bij elkaar om een traditionele maaltijd te eten en hun dankbaarheid voor hun geluk te tonen. Een geroosterde kalkoen, zoete aardappelen, cranberrysaus en pompoentaart als toetje zijn essentiële onderdelen van dit feest. Jammie.

10. Niets is onmogelijk

Amerikanen leven echt volgens het “niets is onmogelijk”-motto. Heb je een goed, maar lastig idee? “Geen probleem”, hoor je dan: “we gaan zorgen dat het lukt”. Deze yes-we-can-houding is echt een van de geweldigste dingen die de VS de wereld heeft gebracht. Niet zo gek dat Amerika het vaderland is van innovatieve bedrijven als Apple, Google en Uber.

Lees meer over wonen en studeren in de VSOntdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen