GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe eet je zoals de Spanjaarden eten?

Hoe eet je zoals de Spanjaarden eten?

Een van de beste dingen aan een bezoek aan Spanje is de eetcultuur. De verse mediterrane ingrediënten maken gerechten als paella zo lekker dat ze overal ter wereld worden gekopieerd. En hoewel eten serieus wordt genomen, is de houding ten opzichte van eten zo ontspannen dat je er bijna van omvalt. Dit is dé plek om rustig aan te doen en te genieten van de heerlijke keuken.

Met veel meer dan drie typische maaltijden per dag zijn de Spanjaarden nooit ver verwijderd van hun volgende gastronomische ervaring. Dit is onze gids om de dag door te komen zoals de Spanjaarden.

Twee keer ontbijten

Niet één, maar twee keer ontbijten is in veel delen van Spanje heel gewoon. Begin met een koffie en iets kleins zoals een gebakje als je voor het eerst opstaat, en maak halverwege de ochtend tijd voor een uitgebreider ontbijt, misschien met geroosterd brood met tomaten en olijfolie.

Over olijfolie gesproken…

Specerijen als ketchup, mosterd en mayonaise zijn in Spanje niet groot - net als Italië is dit land het koninkrijk van de goede olijfolie. Wetenschappers denken zelfs dat een beetje olijfolie per dag een lang en gezond leven mogelijk maakt, dus doe ook mee!

Vullende lunch

De lunch (comida) begint om 14.00 uur, is de grootste maaltijd van de dag en kan uit meerdere gangen bestaan. Dit is de beste gelegenheid om enkele klassieke Spaanse gerechten te proeven, zoals paella met zeevruchten op basis van rijst, linzensoepen en stevige vleesstoofpotten. In het weekend blijven mensen tijdens de lunch vaak urenlang aan hun restauranttafel zitten en kletsen ze nog lang na.

Middag snack

Halverwege de middag is het in Spanje de beste snacktijd, en het perfecte excuus om dat geweldige café te proberen dat je laatst hebt gezien. Vaak wordt een soort cake, fruittaart of een churro - gefrituurd deeg gedoopt in suiker en gesmolten chocolade - bij de koffie gegeten met een vriend. Het gaat net zo goed om het stillen van je zoetekauw als om gezelligheid en een moment met vrienden.

Koffie cultuur

Koffie is een belangrijk onderdeel van het middaghapritueel, maar wordt ook gedronken bij het ontbijt en aan het eind van grotere maaltijden, geserveerd na het dessert. Weet wat je moet bestellen: Een "café con leche" is een koffie met melk, en een "café solo" is een koffie zonder melk.

Probeer tapas

Tapas zijn kleine gerechten, zoals olijven, gezouten vleeswaren, kazen of pittig gebakken aardappelen, die vaak in bars worden gegeten bij een drankje in de vroege avond. Elke bar en regio heeft andere (heerlijke) specialiteiten.

Vaak fungeren deze mini-maaltijden als aperitief voordat men uit eten gaat. Het is echter ook leuk om een avond tussen de bars door te gaan en je langzaam tegoed te doen aan deze kleine gerechten, in plaats van aan te schuiven voor een volledige avondmaaltijd.

Bereid je voor om laat te eten

Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.

Veel restaurants openen hun deuren eerder voor toeristen, maar als je tenminste één keer laat eet, kan je het eten als de Spanjaarden ten volle ervaren.

Ontdek de Spaanse cultuur met EFLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer