GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 gemakkelijke manieren om van thuis uit Duits te leren

5 gemakkelijke manieren om van thuis uit Duits te leren

Duits leren vanuit thuis lijkt misschien een onmogelijke opdracht, maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Een enorme hoeveelheid taal leren gebeurt sowieso terwijl je op een stoel zit. Waarom kun je niet vanaf de bank of aan je eigen keukentafel zitten? Het korte antwoord is dat je dat wel kunt, en met de gratis online middelen die je tot je beschikking hebt, is er echt geen reden waarom je geen Duits kunt leren van thuis uit. Hier is hoe je aan de slag gaat.

1. Werk je door een paar lessen heen

Als je voor het eerst Duits gaat leren, is het een goed idee om wat begeleiding te hebben, en er zijn veel gratis opties. Of je nu van flashcard-apps houdt of van een meer verhalende aanpak zoals The German Project, je kunt thuis beginnen met het leren van Duits zonder een cent uit te geven. Welk platform je ook kiest om mee te werken, probeer er elke dag tijd aan te besteden. Zo werkt je geheugen het beste.

2. Luister naar Duitse radio en podcasts

Als je eenmaal wat basisgrammatica en woordenschat in het Duits onder de knie hebt, is het tijd om je onder te dompelen in de taal. Er zijn podcasts speciaal voor Duitse studenten en nog veel meer voor Duitstaligen. Je kunt de Duitse luisteractiviteiten op twee manieren benaderen. De eenvoudigste is om een oud Duits radiostation aan te zetten en het de soundtrack van je leven te laten worden. Je hoeft niet te begrijpen wat ze zeggen. Je doel is om het ritme van de taal op te snuiven. De andere aanpak is om iets te kiezen wat je voor 90% kunt begrijpen en te werken aan het oppikken van die extra 10%.

3. Kijk naar Duitse tv-programma’s

Net als de radio is TV een geweldige manier om je onder te dompelen in de Duitse taal. Je kunt een meer academische benadering kiezen, met de pen in de hand kijken naar nieuwe woordenschat en uitdrukkingen (Duitse ondertitels zijn je vriend), of je kunt de Duitse TV gebruiken om te ontspannen na een lange dag zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het begrijpen van alles. Hier zijn een paar goede Duitse programma’s op Netflix om je op weg te helpen.

4. Ontmoet Duitstaligen

Online taaluitwisseling is booming. Download een app zoals Speaky of Busuu, of zoek een forum waar je berichten kunt uitwisselen met Duitsers. Als je een beetje geld over hebt, kun je misschien zelfs een online Duitse leraar inhuren. Het is gemakkelijk om iemand te vinden die op Skype werkt en de uurtarieven kunnen heel redelijk zijn.

5. Plan een virtuele reis naar Duitsland

Ook als je op dit moment niet kan vliegen, houdt niets je tegen om een virtuele reis naar Berlijn te maken. Veel musea hebben hun volledige collectie op Google’s kunst- en cultuurplatform en je kunt concerten streamen vanuit de Berlijnse Philharmoniker Digital-concertzaal. Je kunt je virtuele reis gebruiken als beloning voor al het harde werk dat je hebt verricht om Duits te leren, of je kunt overstappen naar de Duitstalige versies van websites en deze gebruiken om je reis te plannen. Er zijn zoveel virtuele reismogelijkheden, dat het tijd is om een biertje in te schenken, een worstje te bakken en vanaf de bank te surfen op weg naar Duitsland.

Als het je droom is om Duits te spreken, is er echt geen reden om je vrije tijd niet te gebruiken om thuis Duits te leren. Ich drück’ dir die Daumen!

Begin met het plannen van je droomreis naar DuitslandOntdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden