GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Leer Duits met deze 5 gratis podcasts

Leer Duits met deze 5 gratis podcasts

Droom je ervan om perfect Duits te kunnen spreken, maar raakt je motivatie wel eens ondergesneeuwd door de vele andere dingen die er nog op je to-dolijst staan? Als het in je dagelijks leven niet per se nodig is om een vreemde taal te oefenen, lijken vloeiende taalvaardigheden soms even onbereikbaar als de top van de Mount Everest. Hoe zorg je er dan voor dat je alsnog snel de taal onder de knie krijgt en vloeiend Duits leert spreken?

Nou, met behulp van podcasts! Maak slim gebruik van je dagelijkse dagdroom-momentjes (“Kopfkino”, noemen de Duitsers dat) door even ondergedompeld te worden in Duitse kletspraatjes. Leer de taal door elke dag wat luistervaardigheden te oefenen waar je maar wilt, of je nu in de trein zit of een kop koffie drinkt in een cafeetje.

Hoe je leven er ook uitziet, je hebt elke dag wel even tijd om je koptelefoon erbij te pakken. Hieronder staan vijf leerzame Duitse taalpodcasts om mee aan de slag te gaan.

1. Coffee Break German

Deze podcast is een kant-en-klare snack voor elk taalniveau en perfect om te luisteren wanneer je ergens een kop koffie haalt. Coffee Break German is een rustige taalles die even lang duurt als de gemiddelde koffiepauze, dus ideaal voor iedereen die haast heeft (alhoewel: naarmate je verder komt in de afleveringen, gaan schijnbaar ook het malen van de bonen, de koffiezettijd en het langzaam roeren van de suiker meetellen om de duur van die koffiepauze te bepalen, geloof ik).

Het bijzondere van deze podcast is dat je je nooit alleen voelt in het leerproces. Je leert de taal samen met de Schotse presentator, Mark, die in de afleveringen samenwerkt met zijn leraar Duits. Er worden fouten gemaakt en daar wordt van geleerd, maar dat doen jullie allemaal samen, vanaf het allereerste begin waarop je Guten Tag zegt tot het punt waarop je gedetailleerde grammaticaregels leert en culturele inzichten opdoet.

En als je jezelf echt wilt onderdompelen in de Duitse cultuur, dan wil je waarschijnlijk ook wel de Duitse “Kaffee und Kuchen”-traditie (koffie en taart) omarmen. Dan is zo’n koffiepauze ineens het perfecte moment om ook bijvoorbeeld Spaans, Frans, Italiaans, Chinees, Zweeds en Engels te leren met deze podcastserie, afhankelijk van hoe lang het duurt voordat je dat stuk taart hebt verorberd

2. The Easy German Podcast

De filosofie achter dit kanaal is dat je leert van echte mensen en echte gesprekken. The Easy German Podcast ontstond in 2005, toen oprichter Janusz een video opnam waarin hij mensen op straat in Münster gedag zei. De video was bedoeld als cadeautje voor twee Vietnamese studenten die Duits aan het leren waren. Toen hij het filmpje een jaar later uploadde op YouTube, had hij nog geen idee van hoe ongelooflijk populair het zou worden. Tegenwoordig bestaan er veel spin-offs van het Easy German-kanaal, zoals de taalstudieapp Seedlang, het Super Easy German-kanaal voor absolute beginners, en dus de podcast.

In de wekelijkse video’s gaan presentatoren Janusz en Cari de straat op in Duitse steden om betekenisvolle gesprekken aan te gaan met vreemden, zodat je kunt leren van native speakers. Ze vragen het publiek van alles, variërend van smalltalkvragen als “Wat at je vanochtend voor ontbijt?” tot grote levensvragen als “Waarom zijn we hier op aarde?”.

Die mix van uitdagende maar nog steeds begrijpelijke content voor taalstudenten komt ook in de andere onderdelen van de wekelijkse podcast aan bod. Zo worden er vragen van fans behandeld en worden er veel verschillende onderwerpen besproken op het gebied van cultuur, het leven en alles waar ze verder nog over willen kletsen, en dat alles in begrijpelijk Duits. De perfecte manier om onderweg te leren.

3. Warum nicht?

Deze podcast van Deutsche Welle en het Goethe-Institut is speciaal ontwikkeld om je vooruitgang te laten boeken aan de hand van de taalniveaus van het Europees Referentiekader voor de Talen.

De podcast Warum Nicht? helpt je in vier seizoenen van niveau A0 naar B1. Je leert aan de hand van het fictieve personage Andreas, een journalistiekstudent die een bijbaan heeft als portier van een hotel. Bij de podcast horen ook grammaticaoefeningen, vertalingen, woordenlijsten en zelfs een boek waarin je onder meer toetsen kunt maken.

4. News in Slow German

Het mag dan wel het woord " slow " in zijn naam hebben, maar deze aanrader brengt een zeer welkom, hapklaar stukje taalonderwijs in je dag. Zo kort als een koekje in de namiddag, dus je hebt echt geen reden om hier niet regelmatig naar te luisteren.

News in Slow German zendt uit wat je moet weten over de wereld in een verteerbare snelheid. Bouw je woordenschat op met de korte afleveringen en bekijk dan eens per maand het nieuws op zijn natuurlijke snelheid om te zien hoe je vooruit bent gegaan.

5. Slow German met Annik Rubens

Wederom een podcast met “slow” in de kop, maar Slow German is wel een verrassend snelle manier om jou de taal te leren. Annik Rubens is een Duitse socialmedia-expert die voor de nationale radio werkt, Bayerischen Rundfunk. Ze begon haar eigen podcast in 2005 en pretendeert op geen enkele manier een leraar te zijn, maar de vriendelijke wijze waarop ze taalstudenten helpt bleek de sleutel tot enorm veel podcastsucces.

Ze deelt haar afleveringen op in thema’s, zoals “Eten & Drinken”, “Kunst & Cultuur” en “Duurzaamheid en klimaatverandering”. Hierdoor is de serie een simpele manier om je woordenschat van specifieke onderwerpen bij te schaven.

Leer Duits met ons en oefen je taalvaardigheden in de praktijkLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer