GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Gezakt en toch een tussenjaar? Het kan echt!

Gezakt en toch een tussenjaar? Het kan echt!

Deze week is het zo ver. Duizenden Nederlandse scholieren zullen nagelbijtend naar hun mobiel staren, in afwachting van het verlossende telefoontje. Dat ene bericht dat gaat bepalen of je naar buiten kan om de vlag (met rugzak!) uit te hangen, je terug de bieb in moet om te leren voor je herexamen, of volgend jaar opnieuw moet beginnen aan je laatste schooljaar. Zenuwslopend!

Gezakt…

Te horen krijgen dat je gezakt bent is natuurlijk enorm balen. Niet alleen omdat je voor je gevoel weer van voren af aan kunt beginnen, maar voor sommigen ook omdat de gemaakte plannen voor volgend schooljaar in duigen vallen. Wat als eindelijk jouw droomreis zou gaan maken door Azië? Of je een (half) jaar naar het buitenland zou gaan voor vrijwilligerswerk, een taalcursus of om stage te lopen? De enige uitweg lijkt je plannen een jaar uit te stellen of helemaal te annuleren. Lijkt. Er is namelijk een manier om volgend schooljaar én naar het buitenland te gaan, én je eindexamen opnieuw te maken. Echt!? Ja echt!

Deelcertificaten, wat zijn dat?

Wanneer je zakt voor je eindexamen, is dat omdat je op één of meerdere vakken een onvoldoende hebt gehaald. Maar het betekent vaak ook dat er een heel aantal vakken wel met een voldoende zijn afgesloten. Wist je dat je voor die vakken deelcertificaten kunt aanvragen bij jouw school? En dat je de ontbrekende vakken in kortere tijd kunt volgen op sommige scholen? Op speciale scholen, zoals bijvoorbeeld Luzac, kun je in overleg met een studieadviseur een persoonlijk plan maken hoe jij in een paar maanden de ontbrekende deelcertificaten kunt halen. Wanneer jij vervolgens al jouw behaalde certificaten inlevert, ontvang je alsnog je diploma. Dit is mogelijk voor alle niveaus (VMBO, HAVO en VWO) en (bijna) alle vakken.

Wat is zo’n diploma waard?

Nu vraag je je natuurlijk af of je met zo’n diploma hetzelfde kan als met een ‘gewoon’ schooldiploma. Het antwoord is ja. Het diploma dat je krijgt na inlevering van je deelcertificaten is precies hetzelfde als het gewone diploma. Het ziet er hetzelfde uit en je kunt er hetzelfde mee doen.

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat je zeker weten spijt krijgt als je jouw buitenlandplannen annuleert omdat je gezakt bent. Een tussenjaar is zo veel waard, zowel voor jezelf als voor je toekomst, dat moet je niet laten lopen als het niet hoeft! Onze oud-student Eva denkt er ook zo over, en heeft dit schooljaar een te gekke tijd gehad in New York en Madrid maar ook haar eindexamen opnieuw gemaakt.

‘It always seems impossible. Until it’s done.’

Nelson Mandela

Succes met de uitslagen deze week, ik duim voor je!

Meer informatie over de programma's van EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden