Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo word je in 10 stappen toegelaten tot een Amerikaanse topuniversiteit

Zo word je in 10 stappen toegelaten tot een Amerikaanse topuniversiteit

Het studentenleven draait helemaal om het ontdekken van jezelf en de wereld om je heen, en om het bepalen wat voor type mens je wilt worden. Jouw tijd aan een hogeschool, universiteit of college in Amerika is niet alleen bedoeld om de kennis en vaardigheden te leren die je nodig zult hebben in je loopbaan, maar ook zal je worden opgeleid tot een goed geïnformeerd, allround individu.

Als je dit alles in Amerika doet, krijg je niet alleen de kans om je voordeel te doen met een bijzonder compleet curriculum (en een uitstekende bovendien), maar het biedt ook de mogelijkheid om een deel van de wereld te zien dat misschien wel heel anders is dan het jouwe.

Het aanmeldingsproces voor een universiteit in de Verenigde Staten is eigenlijk vrij simpel, maar het kan best ingewikkeld zijn om te bepalen waar je moet beginnen en waarop je moet letten. Om je te helpen, hebben we dit tienstappenplan opgesteld om toegelaten te worden tot een Amerikaanse universiteit. Succes!

1. Denk na over de universiteit van je dromen

Er zijn talloze geweldige onderwijsinstellingen in de VS, inclusief superuniversiteiten zoals Harvard, Columbia, Stanford, Princeton en Yale. Het zal daardoor niet moeilijk zijn om er eentje te vinden die past bij jouw unieke doelen en de locatie en het onderwijstype van jouw voorkeur.

Sommige universiteiten bieden de typische college-ervaring zoals in films, waar je misschien naar op zoek bent als je denkt aan grote, prestigieuze campusscholen als Harvard en Princeton. Andere instituten hebben juist een kleinere en hechtere gemeenschapssfeer, zoals Amherst College in Massachusetts.

2. Doe je huiswerk (en houd meerdere opties open)

Elke toekomstige student heeft natuurlijk die ene droomuniversiteit in gedachten, maar zoals het oude gezegde luidt: dreams don’t work unless you do! Dit is hét moment om flink onderzoek te doen. Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over de onderwijsinstellingen die passen bij jouw persoonlijke en educatieve doelen, nu moet je gaan uitzoeken bij welke je daadwerkelijk kunt worden toegelaten.

Onthoud goed dat de kans bestaat dat je niet wordt toegelaten tot je voorkeursopleiding, of dat de universiteit die je het leukst lijkt niet de studie aanbiedt die die je in gedachten had. Zorg er dus voor dat je meerdere opties openhoudt.

3. Zoek een mentor

Heb je eenmaal op een rijtje naar welke scholen je zou willen, ga dan op zoek naar iemand die al ervaring heeft met de Amerikaanse toelatingsprocedures. Plan wat tijd in om met diegene af te spreken en advies te vragen. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die ergens studeert waar jouw oog ook op is gevallen, of iemand die succesvol is en veel kennis heeft over jouw studierichting.

4. Werk aan je buitenschoolse activiteiten

Hoewel studeren en hoge cijfers halen natuurlijk cruciaal is, zijn de dingen die je buiten het klaslokaal doet ook een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse studie-ervaring. Opleidingen zijn daarom op zoek naar studenten die gepassioneerd zijn, nieuwsgierig, vooruitstrevend en een beetje altruïstisch.

Buitenschoolse activiteiten zijn een geweldige manier om te bewijzen dat jij dat veelzijdige individu bent waar ze zich op richten. Of je nu een bloedfanatieke sporter bent, een instrument vrijwel perfect bespeelt of in het weekend vrijwilligerswerk doet in je omgeving: het is superbelangrijk dat je in je aanmelding een passie noemt die buiten het klaslokaal plaatsvindt.

5. Ontdek de toelatingseisen

Oké, inmiddels heb je een lijst van interessante scholen en werk je aan je buitenschoolse activiteiten. Perfect! Vervolgens moet je contact zoeken met de toelatingsafdeling van elke opleiding om meer te weten te komen over hun toelatingsprocedure en -eisen.

In de VS regelen hogeronderwijs-instellingen hun eigen toelatingssystemen. Sommige willen dat je een specifiek examen aflegt of een essay schrijft, andere hebben misschien een formelere interviewprocedure.

6. Verzamel al je papierwerk

Naast eventuele toelatingsexamens wil de toelatingsafdeling van jouw voorkeursuniversiteit een aantal belangrijke documenten van je. Ze willen bijvoorbeeld al jouw cijfers van de middelbare school zien: daarvoor moet jouw middelbare school de cijferoverzichten mailen naar de instelling waaraan je wilt studeren. Vervolgens zal worden gekeken naar de resultaten van je centraal schriftelijke eindexamens. Op deze pagina kun je meer lezen over de aanvullende eisen.

7. Fris je Engels op (en maak het juiste taalexamen)

Om toegelaten te worden tot een universiteit in Amerika moet je een bepaald niveau Engels hebben behaald. Zo kun je zeker weten het maximale uit je opleiding halen en zelf ook een bijdrage leveren aan het onderwijsprogramma. Weet je niet precies welk niveau je hebt? Doe de snelle, gratis EF Standardized English Test. Denk je dat je jouw vaardigheden moet opfrissen? Overweeg dan een Engelstalig universitair voorbereidingsprogramma bij ons te doen.

De volgende stap is het doen van een Engels taalexamen om een certificaat te halen. Als vuistregel kun je aanhouden dat de meest gevraagde exameneis voor Amerikaanse universiteiten de TOEFL (Test of English as a Foreign Language) is. Canadese universiteiten vragen vaak het IELTS (International English Language Testing System). Hoewel de meeste studies certificaten van beide examens accepteren, is het belangrijk om te weten welke ze precies van je vragen.

Ben je er klaar voor om het examen te maken? Dat kun je dan doen in een testcentrum in Nederland. Overleg met de decaan op jouw school voor meer informatie.

8. Verstuur je inschrijving(en)

Ben je eenmaal op de hoogte van alle toelatingseisen, heb je examen(s) gedaan en een inschrijvingsformulier aangevraagd, dan mag je dat nu gaan invullen en versturen. Let op: voor elke inschrijving moet je een niet-restitueerbaar bedrag betalen. De kosten variëren van 35 tot 100 dollar en moeten altijd betaald worden, ongeacht of je daadwerkelijk toegelaten wordt tot de opleiding.

9. Begin op tijd

Onthoud goed: houd bij het versturen van je inschrijfformulieren altijd rekening met enige vertraging in het proces. Zoek op tijd uit wat de deadline is en probeer het ruim daarvoor te versturen. Het zou zo zonde zijn als je je kans misloopt omdat de post die week net vertraagd was!

10. Je visum en ander papierwerk

Aangezien je een studentenvisum nodig hebt om aan een Amerikaanse universiteit te studeren, kun je daar maar beter op tijd voor aan de slag gaan. Aangezien jouw papierwerk al bij de toelatingscommissie van jouw voorkeursuniversiteit ligt, kan het niet al te moeilijk zijn om jouw visuminformatie in te sturen. Dit is ook het perfecte moment om uit te zoeken hoe het zit met je zorgverzekering tijdens jouw buitenlandperiode. Misschien is het voor je studentenvisum niet nodig om er eentje te hebben maar eist jouw universiteit er wel eentje, dus zoek dit zorgvuldig uit. Misschien heeft je zorgverzekering thuis een goede polis voor een periode in het buitenland, maar misschien zal je ook naar andere mogelijkheden moeten kijken.

Bereid je met ons voor op een studie in de VSBestel nu de gratis brochure

Deel dit artikel

Laatste blogs van Studentenleven