GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe overwin je de 'cringe' van het leren van een nieuwe taal?

Hoe overwin je de 'cringe' van het leren van een nieuwe taal?

Onlangs ging een TikTokker viraal omdat hij zijn theorie deelde over "Cringe Mountain" - de steile piek die je moet beklimmen om ooit ergens écht goed in te worden.

In het begin voelt het beklimmen van de Cringe Mountain als een onoverkomelijke prestatie: de ene stap na de andere word je overspoeld door twijfels en onzekerheid terwijl je naar boven klimt. Je kunt uitglijden, een misstap maken, lange pauzes moeten inlassen of omkeren en het opnieuw proberen. En ondertussen kijken de toeschouwers beneden in verlegenheid toe hoe je onhandig je klim maakt.

Maar als je doorgaat, wordt de steile piek vlakker en zul je uiteindelijk comfortabel naar het "Land of Cool" afdalen. Iedereen zal nu jaloers wensen dat ze het lef hadden om zelf de Cringe Mountain te beklimmen.

Het spijt ons dat we het moeten zeggen, maar soms is een taal leren net zoiets als de Cringe Mountain beklimmen.

Wanneer je voor het eerst een nieuwe taal leert, heb je nog een lange weg te gaan voordat je met gemak vloeiend kunt spreken. Je traject kan ongemakkelijk zijn terwijl je onderweg nieuwe woorden en zinnen leert gebruiken. Voeg daar een paar gesprekken met moedertaalsprekers aan toe en je zult al snel merken dat gesprekken in realtime je buiten je comfortzone duwen.

Je kunt iets verkeerds zeggen of een paar woorden verkeerd uitspreken en dat kan je zelfvertrouwen een flinke knauw geven omdat je moet corrigeren en het opnieuw moet proberen. Je leert nieuwe vaardigheden, je wordt beter - maar je beklimt ook de Cringe Mountain. En net als bij het beklimmen van een berg kan de reis ongemakkelijk en uitdagend zijn, maar uiteindelijk is het zeer de moeite waard als je volhoudt.

Om je te helpen de 'cringe' van het leren van een nieuwe taal te overwinnen, zijn hier wat tips om ervoor te zorgen dat je naar het Land van Cool kan gaan:

1. Omarm de ongemakkelijkheid

Als je net begint, is het normaal dat je je zelfbewust en onzeker voelt. Maar in plaats van je daardoor te laten tegenhouden, moet je die ongemakkelijkheid omarmen. Erken dat het maken van fouten een natuurlijk onderdeel is van het leerproces en dat je onderweg mag struikelen.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler je wordt met de taal. Zoek naar mogelijkheden om je nieuwe vaardigheden te gebruiken in levensechte situaties, of dat nu is door te chatten met een moedertaalspreker of met andere vrienden die op zoek zijn naar vloeiendheid. Hoe meer je jezelf onderdompelt in de taal, hoe sneller je vooruitgang boekt.

3. Investeer in je leerproces

Of het nu gaat om een volledige cursus in het buitenland of een cultureel uitwisselingsprogramma, neem de tijd om te investeren in je leerproces met taalcursussen. Je zult er geen spijt van krijgen dat je de tijd hebt genomen om een taal te leren - en het zal je helpen de Cringe Mountain te beklimmen met meer steun onderweg.

4. Zoek een taaluitwisselingspartner

Samen met iemand anders leren kan het traject minder ontmoedigend maken. Zoek een taaluitwisselingspartner die de taal spreekt die jij wilt leren en die jouw moedertaal wil oefenen. Op deze manier kun je van elkaar leren en waardevolle feedback krijgen in een omgeving met weinig druk.

5. Begrijp dat fouten en stagnaties deel uitmaken van het proces

Een nieuwe taal leren is geen lineair proces. Er zijn hobbels en opstoppingen onderweg. Als je een fout maakt, weet dan dat dit deel uitmaakt van het leerproces. Niemand leert een taal zonder fouten. En als je stagneert in je proces, blijf dan doorgaan. Het is allemaal een normaal onderdeel van de reis.

6. Vind je stem (mét accent!)

Als je een taal leert, kan het moeilijk zijn om je eigen stem met accent te horen spreken op een manier die vreemd voor je voelt. Dring je door dat ongemak heen door het accent van moedertaalsprekers in het echte leven of in films en tv-programma's te imiteren. Probeer het idee te omarmen dat het leren van het accent de helft van de strijd kan zijn, dus wees niet bang om je in te zetten om het goed te krijgen.

7. Vier je vooruitgang

Een nieuwe taal leren kost tijd en moeite, dus het is belangrijk om je vooruitgang onderweg te vieren. Noteer de mijlpalen die je bereikt, of dat nu het beheersen van een nieuwe grammaticaregel is of het voeren van een gesprek met een moedertaalspreker. Het vieren van je successen kan je helpen gemotiveerd te blijven en het traject minder intimiderend te maken.

Gebruik deze tips en stuur ons een ansichtkaart uit het "Land of Cool" als je er bent!

Start met het leren van een nieuwe taal!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer