Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 tips om je buitenlandse accent weg te werken

Hoe vaak hebben mensen je afkomst kunnen raden door alleen maar naar je Engelse accent te luisteren? Hoewel er zeker een charme zit in, laten we zeggen, een Italiaans of Frans accent in het Engels, kan het iets zijn dat je stoort. Daarom ben ik hier om enkele beproefde tips te delen om toe te werken naar een meer native Engels accent. Een process dat je vanzelf meer zelfverzekerd maakt in je spreekvaardigheid.

1. Kies je accent

Denk na over het Engelse accent dat je het mooist vindt en dat het beste bij je eigen accent past. Er zijn veel accenten om uit te kiezen: chic Brits, cool Amerikaans, relaxed Australisch, enzovoort.

Als je je keuze hebt gemaakt, moet je je eraan houden en consequent zijn tijdens het praten. Gebruik ook de juiste woordenschat die erbij hoort. Besluit je om een ​​Amerikaans accent te hebben? Probeer dan dingen te vermijden als “mate” of “trousers”, de Britse versie van “dude” en “pants”.

2. Kijk en luister naar alles in het Engels

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar Engelse films en series kijken is een van de nuttigste dingen die je kunt doen om sneller een accent te ontwikkelen. Dwing jezelf om elk programma, tv-serie, film of YouTube-video in het Engels te bekijken. En bekijk eens of er leuke films of series zijn met het accent dat jij graag wilt leren. Nieuwe woorden leren is natuurlijk erg nuttig, maar je zult zo ook wennen aan het nieuwe accent.

Persoonlijk vind ik het leuk om dingen in de originele taal te bekijken, in plaats van de nagesynchroniseerde versie. Als je het moeilijk vindt (een Schots accent kan in het begin bijvoorbeeld vrij moeilijk zijn om te verstaan), zet dan eerst de ondertiteling aan. Hier is een lijst met Netflix series waarmee je Engels kunt leren, als je niet zeker weet waar je moet beginnen.

3. Luister aandachtig

Engels is een erg muzikale taal, dus het is belangrijk om te werken aan het perfectioneren van de juiste geluiden en de juiste flow als je vloeiend wilt klinken. Ik ben Italiaans en in Italië spreken we elke letter uit, dus voor ons kan Engels lastig zijn. Dit realiseerde ik me dit voor het eerst toen ik Gossip Girl begon te kijken. Ik was verrast door de manier waarop Manhattan werd uitgesproken (men-het-‘n). Toen ik hoorde hoe anders het klonk dan mijn moedertaal, wilde ik meer leren.

Ook is het de moeite waard om aandacht te besteden aan woorden die in het Engels anders worden uitgesproken. Zoals ‘burger’, ‘spaghetti’ en ‘gelato’. Wanneer je spaghetti op de Amerikaanse manier zegt (waarbij de dubbele t wordt uitgesproken als een ‘D’), doet pijn aan mijn Italiaanse hart. Het was echt wennen om dat woord als een Amerikaan te zeggen, zodat ik mijn accent kon verbeteren.

 

4. Zeg alles hardop

Hoe meer je je Engels oefent, hoe beter. Kun je met niemand kunt oefenen? Wees dan niet bang om tegen jezelf te praten. De spiegel kan je nieuwe Engelse partner zijn – geloof me, het werkt! Een van de dingen die me hielpen om mijn accent te oefenen, was het hardop lezen van Engelse boeken zodat ik mijn uitspraak kon oefenen. Als je een specifiek filmcitaat leuk vindt, zorg er dan voor dat je het op dezelfde manier herhaalt als de acteur in de film deed. Leer de songteksten van je favoriete liedjes uit je hoofd en herhaal ze keer op keer hardop. Herhaal zinnen die je leuk vindt uit je favoriete tv-series, zoals de beroemde Joey-slogan “How you doin’?” van Friends. Het is misschien een vreemde tip, maar het werkt!

 

5. Grijp elke gelegenheid om te spreken

Omdat ik thuis geen buitenlandse vrienden had om mijn Engels mee te oefenen, creëerde ik op school kansen voor mezelf. In de les stak ik altijd mijn hand op als de leraar een vraag stelde of vrijwilligers nodig had om een ​​tekst te lezen. Hoe actiever je bent, hoe meer je leert en hoe sneller je accent zal ontwikkelen.

Een andere handige manier om je Engels te verbeteren, is door naar het buitenland te gaan en het in het echt te oefenen. Dit is de ultieme ervaring om Engels te leren en van je buitenlandse accent afkomen. Je hoeft alleen maar te weten welk accent je wilt en waar je heen moet. Ik heb het geluk gehad om de afgelopen maanden met EF te werken als Global Intern, maar ik heb eerder met EF gereisd. Toen heb ik enorme vooruitgang geboekt in mijn accent toen ik veel Engels sprak met internationale vrienden in de klas, en natuurlijk buiten het klaslokaal met alle lokale bewoners. Ik ben nog steeds bevriend met veel mensen die ik in die tijd heb ontmoet.

Als je uiteindelijk snel vooruitgang wilt boeken met je accent, is er geen vervanging voor toewijding en inzet; je accent verbeteren gaat niet vanzelf.

Voor welk Engelse accent kies jij?Ontdek onze Engelstalige bestemmingen

Leer tot 12 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer