GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Is ‘flow’ het geheim voor geluk?

Is ‘flow’ het geheim voor geluk?

Kun je je een moment voorstellen dat je zo obsessed was met iets dat al het andere wegsmolt? Je had geen behoefte om je social media te checken. Je vergat je to do lijst en soms vergat je zelfs urenlang om te eten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bereiken van deze ‘state of flow’ een grote drijfveer voor geluk is. Op korte termijn produceert flow positieve emoties. Voordelen op de lange termijn je kunnen helpen een gelukkiger en tevreden leven te leiden.

Dus hoe vind je flow? Het geheim is het vinden van een balans tussen de uitdaging en jouw skills. Je wilt iets vinden dat uitdagend genoeg is om je brein actief te houden, maar iets waarin je vaardigheden hebt om continu te verbeteren. Als de taak te gemakkelijk of te moeilijk is, zul je je ritme niet vinden.

Het kiezen van een activiteit die je ogen opent voor nieuwe gevoelens, ervaringen en positieve emoties is ook essentieel om flow te vinden. En als je flow echt wilt aanmoedigen, raden experts aan om de drang te overwinnen om bij elke fout te stoppen en je met een glimlach op het grote doel te concentreren!

Klaar om je flow te vinden? Probeer een van deze vijf geluksverhogende activiteiten!

Een taal leren

Flow, zoals de naam al doet vermoeden, gaat over jezelf bewegen en uitdagen. Je vaardigheden bijscholen of je mindset uitbreiden. En er is geen beter voorbeeld dan het leren van een taal. Of je nu een absolute beginner bent of een zelfverzekerde polyglot, voortdurend leren en oefenen zal je kennis vergroten en meer flow creëren. Met zo veel taalcursussen, boeken, podcasts en apps die er zijn, is het niet alleen een activiteit waarin je je gemakkelijk kunt verdiepen, maar is het ook gemakkelijk om je vooruitgang bij te houden. En als iemand iets zegt over je indrukwekkende taalvaardigheid, zal die dosis trots weer een geluksboost zijn!

Schilderen

Zelfs als je nog nooit een penseel hebt aangeraakt, kun je je waarschijnlijk wel het gevoel voorstellen dat je een schilderij tot leven ziet komen uit je eigen creativiteit. Begin eenvoudig met bijvoorbeeld paint-by-number projectjes. Of print je favoriete reisfoto en probeer die opnieuw te maken op een groot canvas. Je krijgt niet alleen een dosis geluk, maar je hebt ook een nieuw kunstwerk om je muren op te fleuren.

Yoga

Yoga verdiept je verbinding met je lichaam, maar het kan ook de stress en spanning wegnemen die de flow vaak blokkeert. Regelmatig yoga beoefenen zal niet alleen je kracht en flexibiliteit vergroten. Het zal je ook helpen om een ​​gevoel van geluk en kalmte te creëren in je dag.

Een muziekinstrument spelen

Net als taal, is het leren van een muziekinstrument al lang gekoppeld aan het vinden van flow. Misschien wil je een instrument oppikken dat je op school speelde, of heb je er altijd van gedroomd om gitaar te leren? Met extra tijd aan je handen, is dit het perfecte moment om aan de slag te gaan.

Hardlopen

Het zou geen verrassing moeten zijn dat hardlopen een geweldige flow-activiteit is. Het gestage ritme van je voeten op de stoep, de fysieke uitdaging en het voortdurende streven naar sneller of langer. Het zijn allemaal belangrijke aspecten van flow producerende activiteiten. Maak je geen zorgen als alles wat je voelt spierpijn is na je eerste hardloopsessie. Met vastberadenheid zul je na verloop van tijd verbaasd zijn hoe snel het zich kan ontwikkelen tot een positieve, enigszins verslavende activiteit.

Dus nu je het geheim van geluk kent, is het aan jou om die superkracht te ontketenen. Zoek naar ervaringen en activiteiten die je boeien, prikkelen en uitdagen, zodat je de stroom van geluk en voldoening kunt ervaren die flow met zich meebrengt.

Boost jouw 'flow' op een taalreis in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer