GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

En de mooiste talen ter wereld zijn...

En de mooiste talen ter wereld zijn...

Er zijn vandaag de dag meer dan 6900 verschillende talen in de wereld, maar welke zijn de mooiste van allemaal? Afhankelijk van je moedertaal, de talen die je spreekt en de talen die je kent, kan je antwoord variëren. Het is een kwestie van persoonlijke smaak, maar ook van hoe vaak je in aanraking bent geweest met vreemde talen (en welke). Als geboren Hongaar, opgegroeid in het Midden-Oosten en geschoold in het Franse onderwijssysteem, is dit mijn mening over de mooiste talen ter wereld...

FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL

Als er een taal is die wereldwijd unaniem wordt erkend om haar schoonheid, dan is het wel het Frans. Volgens verschillende informele online enquêtes lijkt er over de hele wereld een algemene verliefdheid te bestaan voor gesproken Frans. Frans wordt beschreven als soepel, vloeiend, elegant en esthetisch aangenaam. Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft. Wie kan de rollende "r" van Édith Piaf in La vie en rose of de hypnotiserende cadans van Serge Gainsbourg in Bonnie and Clyde weerstaan?

DUITS - DE MOOISTE GEZONGEN TAAL

Van Duits wordt vaak gezegd dat het wat hard is voor het oor, maar het kan ook heel expressief, melodieus en vol emotie zijn, vooral in combinatie met een springerig popdeuntje. Wie heeft er niet meegehumd of -gezongen met Nena's 99 Luftballons (zonder de tekst te begrijpen), of recenter met Andreas Bourani's Auf uns, CRO's Bye Bye of met een Oktoberfest schlager (een hit) terwijl je op een bankje staat met een Lederhosen (traditionele Beierse klederdracht) aan? Zet de muziek harder, laat Duits je oren betoveren en laat je meeslepen door emoties!

ARABISCH - DE MOOISTE GESCHREVEN TAAL

In de ogen van een lezer die gewend is aan het klassieke Latijnse of Romeinse alfabet, lijkt het Arabische schrift met zijn kunstige en cursieve kalligrafie meer op een uitgebreid ornament dan op een schrift. Geschreven van rechts naar links, zonder duidelijke hoofdletters of kleine letters, lijkt het Arabische schrift eindeloos door te vloeien, op een werkelijk betoverende manier. Het is niet verwonderlijk dat Arabische kalligrafie wordt vereerd als een vorm van religieuze kunst en met de hand wordt geborduurd en geschilderd op heilige voorwerpen of plaatsen.

ENGELS - HET MOOISTE ACHTERGRONDVERHAAL

Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld, gebruikt door 1,6 miljard moedertaalsprekers en niet-moedertaalsprekers. Het is beïnvloed door het Oudnoords, Frans, Latijn, Grieks en talloze indringers die de zinsbouw, uitspraak en woordenschat hebben gevormd tot het heerlijke eigenzinnige Engels dat we vandaag de dag kennen. Denk maar aan skipper en shipper, end en conclusion, pork en pig, of het trio find out (uit het Oudengels), verify (uit het Frans) en confirm (uit het Latijn). Achter elk woord, elke intonatie of zinseinde schuilt een intrigerend verhaal van uitwisseling en migratie. Hoewel het Engels vaak wordt gezien als een praktische en makkelijk te leren taal, zit het vol met vertederende eigenaardigheden, zoals in dit speelse gedicht naar voren komt: Why do people recite at a play, yet play at a recital? Park on driveways and drive on parkways? You have to marvel at the unique lunacy of a language where a house can burn up as it burns down, and in which you fill in a form by filling it out!

ITALIAANS - DE MOOISTE LICHAAMSTAAL

Als je aan een vurige, expressieve taal denkt, denk je meteen aan Italiaans. Deze zingende, vrolijke en luidruchtige taal zit niet alleen vol emotie door de intonatie en toonhoogte, maar ook door de hartstochtelijke gebaren die bij bepaalde situaties of uitdrukkingen horen. Er zijn meer dan 200 handgebaren die Italianen gebruiken in alledaagse gesprekken, of het nu gaat om kinderen, ouderen of zelfs politici op de nationale televisie. Gebaren is een vorm van lichaamstaal die het Italiaans een verbazingwekkende energie en kracht geeft.

Leer een van deze prachtige talen bij onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer