GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Noord-Californië vs. Zuid-Californië: wat maakt het uit?

Noord-Californië vs. Zuid-Californië: wat maakt het uit?

“California, de regio van de avocado’s, geweldige natuur en de beste stad ter wereld: San Francisco…”
“Ach schei uit, Martinique. Ik heb Silicon Valley gezien en zo, maar “beste stad ter wereld”? Dat is misschien wat overdreven.”

“Kijk: Sara komt uit ‘SoCal’, beter bekend als Southern California, terwijl ik uit ‘NorCal’ kom, beter bekend als Northern California (hoewel ik liever Bay Area zeg, maar da’s een ander verhaal.”

“Ja, en zoals Martinique al zei, hebben we hier in SoCal veel geweldigs: zon en zand, prachtige uitzichten en meer sterren dan de Melkweg (echt).”

Ondanks de rivaliteit tussen NorCal (Martinique) en SoCal (Sara) zijn het juist de verschillen en diversiteit die de staat Californië zo geweldig maken. We zijn trots op alle innovatie in het noorden, we zijn onder de indruk van de creativiteit van het zuiden, we zijn dol alle voedingsmiddelen die hier gekweekt worden en we werken hard om het leven te leiden dat we willen. Er zijn verschillen in sfeer en lifestyle, maar over één ding zijn we het altijd eens: Californië heet niet voor niets de Golden State.

Styling
NorCal: Alles draait om flanel. Ik noem het “lumberjack chic” en dat is niet alleen een mooie stijl, maar ook een praktische look voor het wisselvallige weer in Noord-Californië. Want nee, Californië draait niet alleen maar om palmbomen en zonneschijn – da’s schrikken, nietwaar? In NorCal hebben we regen, mist en sneeuw, maar maak je geen zorgen: we blijven gewoon slippers dragen. Want iedereen weet dat je het hele jaar door slippers kunt dragen en omdat ze perfect matchen met truien en spijkerbroeken. Toch, Sara?

SoCal: Nou, ik ben het niet helemaal eens met het dragen van slippers in de sneeuw, maar dankzij de vele zon het hele jaar door kunnen we hier in SoCal vrijwel alles dragen wat we maar willen. Wil je er op maandag uitzien als een chique fashionista en op vrijdagavond als een grungy rockster? Ga je gang! Met een bloemenjurkje of een leren jack zit je altijd goed en LA heeft zelfs ‘n hele reputatie opgebouwd als korterokjesstad. Maar waar je je ook bevindt: slippers zijn inderdaad prima. Of het nu midden in een zeldzame El Niño-storm is, op de bruiloft van je kamergenoot of in een duur restaurant: in Californië zijn slippers altijd een goed idee.

Bekendste stad
NorCal: San Francisco! Deze “Stad van de Mist” is zo bekend dat zelfs de mist hier een naam heeft: mensen noemen ‘m Karl en je kunt ‘m volgen op Instagram. Helaas heeft Manhattan ons van de troon gestoten wat de grootste Chinatown buiten China betreft, maar we hebben nog altijd de oudste Chinatown van het land. Je kunt ook over de Golden Gate Bridge wandelen, of een ritje maken in de cable cars, die zijn een historische bezienswaardigheid op zich. Ook heeft San Francisco veel ideale heuvels en parken om te picknicken, schattig gekleurde huizen, misschien wel de coolste straat ter wereld (Lombard Street) en meer koninginnen dan Engeland. En aangezien gelukskoekjes en zuurdesembrood hier zijn bedacht, hebben we in feite voor wereldvrede gezorgd aangezien iedereen dol is op koolhydraten.

SoCal: Los Angeles! De “City of Angels” is enorm afwisselend en soms een beetje gek, maar elke dag opnieuw een verbeterde versie van zichzelf. Deze creatieve hoofdstad herbergt veel belangrijke culturele juweeltjes, waaronder natuurlijk het innovatieve Hollywood. Maar zoals elke local je graag zal doen beseffen: LA draait niet alleen maar om films. Er hebben hier ook veel culturele en artistieke revoluties plaatsgevonden. Van hiphop tot rock-‘n-roll, journalistiek, sciencefiction, comedy en sport: deze stad levert altijd inspiratie en entertainment van wereldklasse op.

Beroemde locals
NorCal: We hebben veel beroemde inwoners, onder wie de dromerige, grappige James Franco, filmlegende Clint Eastwood en Bruce Lee: die komt al sinds zijn geboorte in Chinatown in San Francisco. En als je het American Football een beetje volgt: quarterback-superster Tom Brady van de New England Patriots, de man van supermodel Gisele Bündchen, is hier ook goed bekend. Tom Hanks, nog zo’n filmicoon. En tot slot: Steve Jobs. Hij was een van de oprichters van Silicon Valley, dus technologie is hier in feite uitgevonden. En nee, ik duld geen tegenstand.

SoCal: Uiteraard is Hollywood het beroemdste onderdeel van SoCal. Acteurs als Will Smith en Natalie Portman kwamen hier naartoe om beroemd te worden, terwijl andere sterren als Leonardo DiCaprio, Zac Efron en Jessica Alba hier geboren zijn om te schitteren. Maar we hebben nog veel meer beroemde inwoners en locals, van topsporters als Serena Williams en Kobe Bryant tot muzikanten als Beck, Snoop Dogg en Miley Cyrus. En dan heb ik alle beroemde schrijvers, schilders, influencers en persoonlijkheden als de Kardashians/Jenners en de Hilton-zusjes die hier vandaan komen nog niet eens genoemd.

Lifestyle
NorCal: Zoals bijna overal in Amerika is Noord-Californië een echte autoregio. Maar aangezien we ons zorgen maken om het milieu, zie je tegenwoordig veel hybride benzine-en-elektra-auto’s op de weg. Als je in de San Francisco Bay Area van de ene naar de andere plek moet komen, is de BART-trein ook redelijk efficiënt. Iets anders dan auto’s en treinen: ik denk dat de uitdrukking “gezondheid is een lifestyle” hier vandaan komt. Terwijl je in bijna elk gerecht in heel Californië wel wat heerlijke en gezonde avocado kunt vinden, zorgen wij ook goed voor onszelf door heel vaak de natuur in te gaan. Naar Yosemite, Point Reyes of Redwood National Park… in NorCal zijn meer routes om te hiken, mountainbiken en skiën dan je ooit zou kunnen afleggen. Door onze op het buitenleven gerichte lifestyle staan we misschien wel een beetje bekend als bomenknuffelaars, maar wij hebben niet voor deze bewust groene levensstijl gekozen. Die koos voor ons.

SoCal: De lifestyle van SoCal kun je het beste beschrijven als “alles tegelijk”. Iedereen heeft een fiets, maar pakt nog steeds overal de auto naartoe. We zijn trots op onze sapkuurtjes en yogalichamen, maar we worden ook boos als je het waagt om de In-N-Out Burger-restaurants te beledigen. Spreek je Engels of Spaans? We kunnen het allebei. En dat veel trends hier ontstaan, doen we niet expres. Kinderen uit SoCal letten al sinds de kleuterschool op de drie R’s (recycle, reduce, reuse), maar LA heeft helaas nog steeds overlast door smog. We brengen veel te veel tijd door in de auto, maar ik heb vertrouwen in de Angelenos: we proberen onszelf te verbeteren.

De eetcultuur
NorCal: Hoewel we veel Mexicaans eten, vind je in het zuiden nog veel méér Mexicaanse gerechten vanwege de nabijheid van de grens. Maar dankzij de combinatie van grote Aziatische en Latijns-Amerikaanse bevolkingsgroepen en de innovatie van Silicon Valley is NorCal echt het middelpunt van de fusion cuisine geworden. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de sushirrito? Ja, die bestaat hier echt. Ook eten we Vietnamese pho tegen een kater, Californische burrito’s na het surfen en zijn we dol op dim sum in het weekend. En “dim” we hebben nog “sum” meer.

SoCal: Van elotes tot carne asada tacos: SoCal staat bekend om haar geweldige Latijns-Amerikaanse keuken. Maar als ultieme mix van creativiteit en ambitie vieren we onze diversiteit in elk gerecht. Door verse ingrediënten, barbecues, glutenvrij, lactosevrij, paleo en vegan-opties met elkaar te combineren, is de SoCal-keuken er één van veel smaak en een groot aanbod. We zijn er trots op dat dit de thuisbasis is van voedingsmiddelen als de “sriracha-saus” van Hug Fond Food, de In-N-Out Burger, Roscoe’s House of Chicken and Waffles en de biolgische Trader Joe’s-winkel. In het uiterste zuiden kun je genieten van taco’s en empanada’s op straat, meer naar het westen kun je heerlijke Californische houtovenpizza’s proeven en chique wijn drinken uit regio’s als de San Pascal-vallei. En natuurlijk is de avocado altijd en overal aanwezig.

Zou jij naar NorCal of SoCal willen?Ontdek het nu
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden