GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om van Nice te houden

10 redenen om van Nice te houden

Nice wordt vaak overschaduwd door de elegantie van Monaco en de glamour van St. Tropez terwijl Nice eigenlijk meer erkenning zou moeten krijgen. Van ongerepte stranden bezaaid met gestreepte ligstoelen en levendige Franse gesprekken, tot het mediterraan klimaat en prachtige art-deco-architectuur – is deze stad uitzonderlijk charmant en uniek.

Hier zijn tien redenen om van Nice te houden en in Nice te wonen:

1. Carnaval

Sinds 1294 viert men elk jaar tijdens de tweede helft van Februari Carnaval in de prachtige Promenade des Anglais in Nice. Het is een van de grootste carnavals ter wereld en trekt jaarlijks een miljoen mensen aan.

Het begon allemaal als een gelegenheid voor gemaskerde festivalgangers om zij die aan de macht zijn te kunnen bespotten op een veilige manier en zonder ernstige gevolgen. Mensen die niet deelnamen werden niet vriendelijk ontvangen – iedereen die opdook met een ongeverfd gezicht riskeerde gegeseld te worden met meel gevulde kousen.

Carnaval is een eeuwenoude traditie die elk jaar grandiozer wordt.

2. Franse / Italiaanse fusie

Nice is niet altijd een Franse stad geweest – vroeger maakte Nice deel uit van Italië. Terwijl het stadhuis graag zegt dat de stad Nice “Frankrijk heeft gekozen”, is er enige discussie over de legitimiteit van het beroemde resultaat van de stem in 1860.

Het resultaat van dit onrustige verleden is echter een perfecte mix van de Franse en Italiaanse architectuur, levensstijl en gastronomie.

3. Taal

De traditionele Occitaanse taal die in het zuiden van Frankrijk wordt gesproken, lijkt een beetje op het Catalaans, met elementen uit het Frans en het Italiaans. Het Frans zelf regeert nog steeds in Nice. Met veel vriendelijke mensen om mee te oefenen, is het de perfecte plek om je Frans op te frissen terwijl je wordt blootgesteld aan een unieke mix van culturen en talen.

4. Vers voedsel

Bezoekers die op zoek zijn naar markten met lokale producten en Franse delicatessen zullen niet teleurgesteld zijn. Er zijn veel markten waaruit je kan kiezen waarvan elk meer charmant dan de vorige.

Nice staat ook bekend om fantastische verse zeevruchten, decadente desserts en gebakken, en overheerlijke wijnen. Dit maakt Nice dan ook een hemel voor culinaire liefhebbers en een grote culinaire concurrent van Parijs.

5. Cultuur combinatie

Nice is een harmonieuze mix van de Italiaanse en Franse cultuur. Desondanks Nice een mix is van deze twee culturen heeft Nice toch haar eigen unieke identiteit.

Zoals je van de Franse Rivièra mag verwachten, is het leven in Nice een beetje vrolijker en wordt alles op een rustiger tempo gedaan dan elders in Frankrijk.

In Nice breng je je dagen door in levendige cafés, snuffel je rond in charmante lokale winkeltjes, bekijk je de indrukwekkende jachten langs de kust en wandel je langs de beroemde Promenade des Anglais – en als dit ooit saai wordt (wat we nu niet denken dat het geval zal zijn) is Italië slechts een korte autorit verwijderd.

6. Jazz

Als zachte jazz je ziel kalmeert is Nice ideaal voor jou. Het jaarlijkse Nice Jazz Festival was het eerste evenement in zijn soort dat internationale erkenning kreeg. De traditie is sinds 1948 voortgezet geweest en trekt musici en jazzliefhebbers van overal ter wereld aan naar de zonnige kust van Nice.

7. Prachtige stranden

De Côte d’Azur is subliem als het gaat om glamoureuze Europese stranden. Met helder blauw water tot zover als je kan zien, bieden de stranden van Nice een prachtig toevluchtsoord aan voor zowel enthousiaste toeristen als de lokale bewoners. Of je nu op het zand van de beroemde Beau Rivage wilt liggen of wilt gaan snorkelen op de rotsachtige kust van Coco Beach, zal je waarschijnlijk geen strand tegenkomen waar je niet van houdt.

8. Romeinse wortels

Geen paniek als op het strand liggen niets voor jou is! Nice is ook een toplocatie voor geschiedenis liefhebbers. Cimiez is een wijk in Nice die vroeger bekend stond als de Romeinse stad Cemenelum. Cimiez werd gesticht in de 1e eeuw na Chr. en is boordevol geschiedenis en prachtige oude locaties.

Het archeologische museum van de regio (Musée Archéologique de Nice-Cimiez) geeft bezoekers een fascinerend inzicht in het Romeinse leven in Nice en is een ideale middagactiviteit.

9. Architectuur

Nice heeft een prachtig web van terracotta-gekleurde daken op gebouwen geschilderd in zonsondergang tinten van rood, oranje en geel. In het oude centrum vindt men een grote hoeveelheid aan leuke winkels en cafés. De hele stad bruist van de verbluffende architectuur – van de Place du Palais en Musée Masséna tot de prachtige villa’s gebouwd tijdens La Belle Époque, heb je een enorm aanbod aan keuze terwijl je door de charmante geplaveide straatjes dwaalt.

10. Prachtige uitzichten op overvloed

De kleurrijke gebouwen, drukke promenades en het azuurblauwe water hebben mensen door de geschiedenis heen naar de stad gelokt – en het uitzicht vanaf de heuvels net buiten de stad heeft hen beroemd gemaakt.

Talloze kunstenaars, waaronder Henri Matisse en Marc Chagall, waren betoverd door de schoonheid van Nice en noemden het vele jaar hun thuis. Geen wonder met zulke prachtige uitzichten!

Studeer Frans in NiceKom meer te weten
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer