GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Simpele maaltijden voor gastgezinnen

Simpele maaltijden voor gastgezinnen

Je cultuur delen met een internationale student tijdens het eten is een makkelijke manier om ze welkom te heten in je huis - en het hoeft niet eens duur te zijn!

Om je te helpen het meeste te halen uit de tijd dat je een extra gezinslid hebt, hebben we wat receptideeën en leuke manieren verzameld om je avondmaaltijden onvergetelijk te maken voor iedereen die aanschuift!

Samen spelen, samen delen

Denk aan de gerechten die je graag maakt voor je familie, vrienden en geliefden - deze maaltijden zijn de perfecte manier om je gastgezinstudent te laten kennismaken met jouw leven. Als je op vrijdagavond meestal lasagne eet of oma's geheime dressing gebruikt voor je salades, verander dan niet van gewoonte! Als jij en je gezin bepaalde gerechten zo lekker vinden dat ze regelmatig worden gegeten, dan is de kans groot dat je student ze net zo lekker vindt als jij.

Als de feestdagen voor de deur staan of als maaltijden deel uitmaken van een van je tradities, vergeet dan niet je huisgasten uit te nodigen. In Amerika bijvoorbeeld kan je jaarlijkse Thanksgiving-diner een nieuwe en opwindende ervaring zijn voor diegenen die nog nooit van deze feestdag hebben genoten. In het Verenigd Koninkrijk kan een traditionele 'Sunday roast' een zeer gedenkwaardige - en gezellige - ervaring zijn.

Denk ook aan de typische gerechten van je land. Eten kan een geweldige manier zijn om je cultuur te delen met nieuwe bezoekers. Neem je internationale gast in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld mee uit eten met fish and chips aan zee. Een van de redenen waarom studenten ervoor kozen om bij een gastgezin te verblijven, was de rijke kans op culturele uitwisseling en om het normale dagelijkse leven in hun nieuwe stad te ervaren.

Dit is ook een kans om de cultuur van je gast te leren kennen

Vergeet niet dat de culturele uitwisseling twee kanten op kan gaan! Neem de tijd om je leerling te vragen naar zijn of haar favoriete maaltijden van thuis. Sommige daarvan kun je misschien opnemen in je wekelijkse routine, of je student kan je leren hoe hij of zij iets in elkaar zou flansen in zijn eigen keuken. Dit eenvoudige gebaar biedt hen een geweldige kans om zowel hun culinaire vaardigheden te tonen als je vrijgevigheid te beantwoorden door een beetje van hun thuiscultuur met jou te delen.

Top Tip: Als deze gerechten moeten worden bereid met ingrediënten die je niet in de lokale supermarkt kan vinden, moet je misschien naar een internationale supermarkt gaan: neem je student dan zeker mee, misschien vinden ze wel lekkernijen die ze graag met je willen delen, en daarnaast kan in contact blijven staan met hun eigen cultuur ze helpen om heimwee te voorkomen. Door ze te betrekken bij het dagelijkse ritueel van samen eten kan je een verschil maken in hoe snel je internationale student zich bij jou thuis voelt.

Wees slim bij het plannen van je kookactiviteiten

Eenvoudige ingrediënten met koolhydraten zoals pasta, noedels, rijst of aardappel zijn vaak goedkoop te koop en vormen een makkelijke manier om massa aan je maaltijden toe te voegen. Met een klassieke gepofte aardappel is koken in de oven een fluitje van een cent en je kunt dan elk diner laten kiezen uit een reeks eenvoudige toppings (zoals groenten, kaas of saus) zodat zelfs de meest kieskeurige eters iets kunnen vinden dat ze lekker vinden.

Door ervoor te zorgen dat je maaltijden vol proteïnen zitten, blijft ieders maag langer verzadigd. Gerechten met eieren, kaas, vis en vlees, of een verscheidenheid aan bonen, peulvruchten of noten als je gast vegetariër is, zorgt ervoor dat de magen vol blijven en het lichaam gezond blijft. Er is ook niets mis met heel eenvoudige maaltijden; een eenvoudige omelet vult en kan helpen de kosten laag te houden.

Gezamenlijke maaltijden of zelfgemaakte gerechten zoals fajitas of taco's zijn ook een win-winsituatie. Ze zijn niet alleen gemakkelijk voor jou om te bereiden, maar ze moedigen ook iedereen aan om mee te doen aan het maken van hun gerecht, wat je tijd bespaart en bijdraagt aan het gemeenschapsgevoel rond de tafel.

Er zijn genoeg maaltijden die je in grote hoeveelheden kunt maken zonder dat het veel geld kost. Maaltijden op basis van gehakt zoals een eenvoudige spaghetti bolognese of een chili con carne zijn vaak erg makkelijk om in grote hoeveelheden te maken; als je het dubbele maakt van wat nodig is, heb je genoeg om in de vriezer te stoppen.

Ontdek meer over gastgezinnen bij EFLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer