GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe leer je snel Mandarijn: 10 tips

Hoe leer je snel Mandarijn: 10 tips

Mandarijn Chinees heeft een beetje de reputatie een moeilijke taal te zijn om te leren. Maar als je de op één na meest gesproken taal ter wereld onder de knie wilt krijgen, zijn er zeker manieren die je kunnen helpen om je Mandarijn sneller te leren.

Hier is onze lijst van tien dingen die alle Mandarijnleerders moeten proberen.

1. Begin met Pinyin

In tegenstelling tot veel Westerse talen gebruikt het Mandarijn geen alfabet. In plaats daarvan worden er duizenden elegante karakters gebruikt, en het kan heel wat oefening vergen om ze allemaal te leren. Enter: het pinyin systeem! Pinyin (拼音 - pīn yīn) is een handig soort transcriptie van Chinese karakters naar het Latijnse alfabet (gebruikt door het Engels), dat je laat zien hoe je elk karakter uitspreekt. Focussen op pinyin is de plek om te beginnen, zodat je basiswoorden en -zinnen kunt begrijpen en uitspreken. Als je eenmaal pinyin kunt lezen, kun je de Mandarijnse karakters leren.

2. Ga naar de boekenwinkel

Kinderboeken zijn een fantastische plek voor nieuwe taalleerders om te beginnen, omdat ze letterlijk ontworpen zijn om kinderen basis Mandarijn te leren begrijpen, lezen en spreken. De gebruikte woordenschat en grammatica zijn heel eenvoudig en worden vaak vergezeld door afbeeldingen die context toevoegen en je kunnen helpen om het verhaal te volgen. Zoek boeken met karakters, pinyin en je moedertaal.

3. Probeer manga, of manhua (漫画 - màn huà)

Je hebt vast wel eens gehoord van manga - prachtig geïllustreerde Japanse grafische romans. Chinese manga staat bekend als manhua en is later handig bij het leren van Mandarijn omdat de dialoog vaak alleen in Chinese karakters wordt geschreven, in plaats van met pinyin.

4. YouTube

Een geweldige manier om nieuw taalgebruik te leren en te oefenen in het volgen van dialogen is door Mandarijn sprekende YouTube-kanalen te bekijken. Volg een mix; zoek een kanaal dat is ontworpen om taalleerders te ondersteunen en ook een maker wiens inhoud is gericht op jouw interesses. Op die manier vind je het leuk om te kijken en kun je woordenschat oppikken die relevant is voor je hobby's.

5. Studeer in het buitenland

Als je een nieuwe taal wilt leren, is er niets nuttigers dan studeren in het buitenland. Je kunt elke dag oefenen met moedertaalsprekers in verschillende situaties en een culturele onderdompeling versnelt je vooruitgang. Zet je zinnen op de wereldstad Singapore, waar Mandarijn een van de vier officiële talen is.

6. Oefenen, oefenen, oefenen

Om je te helpen gesprekken te begrijpen, je uitspraak te verbeteren en snel een zelfverzekerde spreker te worden, moet je elke gelegenheid aangrijpen om het spreken in het Mandarijn te oefenen. Kies supermarkten of restaurants waarvan je weet dat ze Mandarijn gebruiken, of daag je klasgenoten uit om samen een dag door te brengen waarop je alleen in het Mandarijn mag spreken.

7. Vraag om hulp

Het heeft geen zin om in stilte te lijden als je het gevoel hebt dat je vastzit of in de war bent. Vraag je klasgenoten, vrienden, leraren of gastgezinnen om hulp als je een zin niet begrijpt of een stukje grammatica niet onder de knie krijgt. Het zal hen waarschijnlijk niet veel tijd kosten om uit te leggen wat je moet weten, en dan kun je verder gaan met oefenen en ervoor zorgen dat je het begrijpt.

8. Kijk Chinese TV shows

Wist je dat er een gemakkelijke manier is om de taal te leren en meer te weten te komen over de Chinese cultuur en gewoonten, gewoon vanuit je luie stoel? Van drama's en romantiek tot sitcoms en anime, dit is het moment om te beginnen met het online verslinden van de overvloed aan tv-programma's in het Mandarijn. Het gebruik van ondertitels in je moedertaal kan je ook helpen om snelle dialogen te volgen.

9. Maak notities

Als je een nieuwe taal leert, weet je nooit welke fouten je regelmatig zult maken, of zelfs wanneer je een nieuwe zin tegenkomt. Het bijhouden van een notitie op je telefoon van dingen waarvan je denkt dat ze handig zijn om naar terug te verwijzen (zoals handige zinnen of zinnen die je vaak vergeet) kan je helpen om op koers te blijven.

10. Dingen labelen

Pak wat stickers en label voorwerpen in je huis die je elke dag ziet. Schrijf de naam van het voorwerp op in letters, pinyin en je eerste taal. Dit zal je helpen om deze Mandarijnse woorden te onthouden, maar deze eenvoudige tip kan ook een veel grotere impact hebben. Door jezelf op deze manier met de taal te omringen, wen je er sneller aan om mentaal te schakelen tussen Mandarijn en je eerste taal.

Studeer Mandarijn in SingaporeLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer