GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 manga's om Japans mee te leren

10 manga's om Japans mee te leren

Heb je leuke studiehulp nodig terwijl je Japans leert? Kijk dan niet verder dan manga. Manga zijn Japanse stripboeken en grafische romans die gebruik maken van een iconische lijntekeningkunst en vertelstijl die een groot deel uitmaakt van de Japanse cultuur. In de afgelopen jaren is manga uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Waarom manga je zal helpen leren

Het lezen van boeken in de taal die je studeert kan je helpen om je nieuwe taal onder de knie te krijgen.

Als het om Japans gaat, is het lezen van deze prachtige geïllustreerde verhalen niet anders. Bij manga overheersen de beelden, maar er staat ook tekst tussen de tekeningen. De combinatie van kunst en korte zinnen kan je helpen bij het leren, omdat de scènes context toevoegen aan wat je leest. Ze zijn ook in zwart-wit afgedrukt, zodat je je gemakkelijker kunt concentreren op het volgen van het verhaal.

Mangaverhalen worden vaak regelmatig uitgebracht als onderdeel van een langlopende serie, voordat ze worden gepubliceerd in delen die meerdere hoofdstukken bevatten. Veel verhalen worden ook bewerkt voor tv. Dus als je eenmaal een verhaal of genre hebt gevonden dat je leuk vindt, is er waarschijnlijk heel veel waar je van kunt genieten.

Voordat je begint

Het lezen van manga is anders dan het oppakken van een westers boek of stripverhaal; begin met het fotokader rechtsboven op de pagina en lees van rechts naar links, van boven naar beneden. Je kunt de manga ook in je moedertaal kopen, zodat je kunt vergelijken als je vastloopt op Japanse woorden of zinnen die je nog niet kent!

Zonder verder oponthoud, hier zijn onze top 10 manga's voor Japanse leerders.

1. Yotsuba&!

Charmant en geliefd bij Japanse lezers en leerlingen van alle leeftijden. Deze manga volgt een jong meisje (Yotsuba) terwijl ze leert over de wereld om haar heen en zich door alle problemen van het dagelijks leven navigeert. De gebruikte taal en woorden zijn relevant voor beginners en eenvoudig genoeg om te volgen, en elk hoofdstuk kan op zichzelf worden gelezen.

2. Pokémon Adventures

Zelfs als je nog nooit van manga hebt gehoord, heb je vast wel eens van Pokémon gehoord; het iconische animatie-universum waarin wezens met speciale krachten, zoals Pikachu, naast mensen leven. De franchise begon als een spel en al snel volgde manga. Deze serie is gericht op kinderen en jongere lezers en is een goede (en vertrouwde!) plek om een begin te maken met het leren van de Japanse taal.

3. Doraemon

Doraemon is één van de beroemdste manga's voor kinderen en volgt de avonturen van een schooljongen genaamd Nobita en zijn robotkat uit de toekomst. Het relatief eenvoudige taalgebruik en de amusante, gezinsvriendelijke thema's maken dit nog een goede keuze voor beginners.

4. Kimi No Na Wa (Your Name)

Twee middelbare scholieren, een jongen uit het hedendaagse Tokio en een meisje uit een Japans plattelandsdorpje, worden wakker en ontdekken dat ze van lichaam zijn verwisseld. Dit romantiek- en avonturenverhaal begon als animatiefilm en is bewerkt tot manga. Handig is dat er meertalige exemplaren beschikbaar zijn, zodat je gemakkelijk kunt meelezen en nieuwe woorden kunt oppikken.

5. Shirokuma Café

Deze lichte en komische manga verkent de alledaagse verhalen van de dieren (en een paar mensen) die een café bezoeken dat wordt gerund door een ijsbeer. In tegenstelling tot veel fantasiemanga's worden er terloopse uitdrukkingen en woorden gebruikt die praktisch zijn in je eigen leven. Het bevat ook woordspelingen, wat een uitdaging kan zijn als je Japans begint te leren, maar geweldig als je nuance aan het oefenen bent.

6. Dragon Ball

Vechtsporten, heldhaftige intergalactische avonturen en een zoektocht naar zeven bollen die een draak kunnen oproepen; met zulke epische verhaallijnen vergeet je dat je studeert. Dragon Ball heeft minder ingewikkelde taal dan sommige andere fantasy-actiemanga's en is zo populair dat er ook veel anime-series en films van zijn gemaakt.

7. Slam Dunk

Een ongewone, rebelse jongen op de middelbare school ontmoet een meisje dat hem overtuigt om bij het basketbalteam te gaan, waar hij zich realiseert dat hij een geweldige atleet is - klinkt dat bekend? Over de hele wereld hebben we genoten van boeken, films en tv-programma's met soortgelijke plots, en als je van basketbal (of teamsporten in het algemeen) houdt, is deze manga echt iets voor jou.

8. Nichijou (My Ordinary Life)

Deze levensechte mangaserie - die ook een tv-programma is - is een leuke manier om de Japanse cultuur en gewoonten te leren kennen. Nichijou volgt jeugdvrienden die een normaal leven leiden maar in vreemde en wonderlijke situaties terechtkomen. Oh, en er is ook een robot en een pratende kat.

9. Chi’s Sweet Home

Mangakunst heeft vaak grote ogen en schattige personages, maar deze serie over een verloren katje genaamd Chi tilt schattigheid naar een ander niveau. De zinnen zijn kort en de woordenschat is eenvoudig, maar omdat Chi soms praat als een kind, zijn de grammatica en de gebruikte woorden niet altijd 'perfecte' voorbeelden van Japans.

10. Studio Ghibli Manga

Je bent vast wel eens in aanraking gekomen met de populaire films van het Japanse animatiebedrijf Studio Ghibli. Veel van hun films zijn bewerkt voor jouw leesplezier, zoals Spirited Away, My Neighbour Totoro en Howl's Moving Castle.

Test je manga kennisDoe de quiz
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer