GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

6 voordelen van studeren in het buitenland voor 50-plussers

6 voordelen van studeren in het buitenland voor 50-plussers

Droom je ervan om naar het buitenland te gaan en een maaltijd in een andere taal te bestellen? Misschien jezelf onderdompelen in buitenlandse films of literatuur? Of misschien gewoon je vriendenkring uitbreiden? Een nieuwe taal leren is een geweldige manier om je wereld op nieuwe en spannende manieren te openen.

Het is nooit te laat om te beginnen met het leren van een nieuwe taal. We weten dat kinderen net sponzen zijn met een groot vermogen tot nabootsing en retentie, maar volwassenen bezitten iets wat nog belangrijker is als het gaat om het leren van talen - motivatie.

En er is geen betere manier om je motivatie vrij te maken dan door jezelf onder te dompelen in een nieuwe taal en cultuur tijdens een studiereis naar het buitenland. Als je denkt aan wilde feestjes en slaapzalen in hostels, dan heb je het helemaal mis. Studiereizen in het buitenland voor oudere studenten combineren klassikaal leren met excursies om de plaatselijke cultuur te leren kennen of om te winkelen, naar muziek te luisteren of lekker te eten - allemaal bedoeld om de taal tot leven te brengen en je reizen te verrijken.

Het leven begint op je 50e. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om de voordelen van taalreizen voor 50-plussers te ontdekken.

1. Maak nieuwe vrienden

Een passie vinden, of dat nu reizen, kunst, eten of talen zijn, en die delen met anderen kan de deuren openen naar nieuwe vriendschappen. We weten ook dat sociaal zijn net zo belangrijk is als geld en gezondheid als het gaat om geluk later in het leven. Een studiereis naar het buitenland geeft je het beste van twee werelden - gelijkgestemde reizigers die jouw passie voor het leren van talen delen.

2. Genieten van culturele verrijking

Door jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur krijg je een prachtige kans om je perspectieven, netwerken en interesses te verbreden. Er is een hele wereld aan buitenlandse films, literatuur, muziek en kunst te ontdekken en een taal leren opent die wereld op een nieuwe manier voor je. Acteur Colin Firth leerde Italiaans als volwassene en werd daardoor verliefd op de Italiaanse literatuur.

Als je op reis op een basisniveau kunt converseren, kun je de barrières tussen toeristen en de lokale bevolking doorbreken en het zal je verbazen hoe hartelijk je wordt verwelkomd na het gebruik van een paar lokale zinnen.

3. Geef je brein een boost

Vergeet bosbessen en vette vis, het leren van een vreemde taal is een geweldige manier om je cognitieve vaardigheden een boost te geven. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat volwassenen tussen de 59 en 79 jaar na slechts vier maanden een nieuwe taal te hebben geleerd, verbeteringen zagen in zowel de cognitie van de hersenen (zoals denken, begrijpen en problemen oplossen) als in de functionele connectiviteit.

Uit een ander onderzoek met Alzheimerpatiënten bleek dat mensen die meer dan één taal spraken de ziekte tot wel vijf jaar later ontwikkelden dan eentaligen.

4. Een taal écht leren

Misschien heb je al gespeeld met 5-minuten-per-dag apps, of misschien heb je je ingeschreven voor avondlessen om je taalvaardigheden van vroeger weer op te frissen. Maar met deze tactieken kom je niet verder. Om echt een taal te leren, is onderdompeling de sleutel. Studeren in het buitenland geeft je de kans om 's ochtends formele lessen te volgen en 's middags je nieuwe vaardigheden te gebruiken bij het verkennen van musea, markten, restaurants en concerten. Je kunt ook kiezen voor een gastgezin bij een lokale familie om je conversatietijd te maximaliseren. Deze aanpak zal ervoor zorgen dat je woordenschat en grammaticalessen echt blijven hangen.

5. Daag jezelf uit

Naarmate je ouder wordt, is het misschien niet meer zo vanzelfsprekend om je door nieuwe omgevingen en uitdagingen te bewegen. Studeren in het buitenland stimuleert je persoonlijke ontwikkeling en je zelfvertrouwen omdat je buiten je comfortzone treedt. Stel je eens voor hoe trots je zult zijn als je voor het eerst met iemand in het Spaans kunt praten of in het Italiaans kunt bestellen. Het is een geweldige manier om jezelf te bewijzen dat leeftijd maar een getal is!

6. Avontuur en ontdekking

Studeren in het buitenland op latere leeftijd biedt de kans op nieuwe avonturen en een andere manier van reizen. Je ontdekt niet alleen een nieuwe stad en haar cultuur, maar je ontdekt ook meer over jezelf en stimuleert je aangeboren nieuwsgierigheid en creativiteit. Studiereizen in het buitenland bieden excursies zoals stadswandelingen, rondleidingen door kunstgalerieën, kooklessen en tapastours om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je buitenlandse reis haalt.

De voordelen van studeren in het buitenland zijn niet beperkt tot jongere studenten, maar zullen ook het leven van volwassenen boven de 50 enorm verrijken.

Begin je studie in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer