GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Een survivalgids voor de Londense metro

Een survivalgids voor de Londense metro

De London Underground lijkt misschien geen manieren en vriendelijke mensen te hebben, maar degenen die zich in deze ondergrondse jungle wagen, zijn met elkaar verbonden door een aantal onbreekbare regels. Zonder deze regels zou dit fragiele ecosysteem van hongerige, gestreste en slaperige reizigers uit elkaar vallen. Ik heb een lijst samengesteld met acht toptips om je te helpen door de oudste ondergrondse spoorweg ter wereld te navigeren zonder jezelf voor gek te zetten (en om over te komen als een echte Londenaar).

1. Doe je research

De Underground is ENOOOORM! Bijna vijf miljoen passagiers maken elke dag gebruik van de 11 lijnen en 272 haltes, dus het is belangrijk om vooruit te plannen om te voorkomen dat je overweldigd raakt wanneer je aankomt op je eerste metrostation. Leer de veelkleurige lijnen kennen, ken de snelste routes en download de Citymapper app, die de antwoorden op al je vervoersvragen bevat.

2. Hou je Oyster kaart, bankpas of Apple Pay klaar voor het poortje

Wees voorbereid op een side-eye van wereldklasse als jij degene bent die de rij bij de poortjes ophoudt. Zorg ervoor dat je je ticket, contactloze kaart, Apple Pay of Oyster-kaart klaar hebt om door te tappen of in te steken. Je moet er ook zeker van zijn dat je kaartje geldig is of dat er genoeg tegoed op staat; niemand wil zich een weg banen door een mensenmassa om een nieuw kaartje te kopen.

3. Volg de roltrapregels

Niets ergert mensen in de metro meer dan reizigers die links op de roltrappen staan: De rechterkant is voor reizigers die stilstaan, terwijl de linkerkant wordt gebruikt door mensen met haast. Wees niet verbaasd als iemand je in stevige taal vertelt dat je aan de kant moet gaan als je aan de linkerkant stilstaat.

4. Laat passagiers uitstappen voor je instapt

Respecteer het ecosysteem - het is kwetsbaar! Probeer nooit voorbij reizigers te komen die nog wachten om de metro te verlaten. Zij hebben voorrang op jou en het is belangrijk dat er genoeg ruimte overblijft zodat ze zich een weg naar buiten kunnen banen. Als iedereen uitgestapt is, kun je de trein instappen en ervoor zorgen dat je in het rijtuig naar voren loopt. Als je uitstapt, zorg er dan voor dat je in beweging blijft tot je door de menigte heen bent; niets veroorzaakt zo'n opstopping als een passagier die stilstaat om zijn telefoon te controleren of in zijn rugzak te rommelen.

5. Sta je stoel af aan oudere of zwangere personen

Stoelen zijn goud waard in de metro en als je het geluk hebt om een zitplaats te bemachtigen, koester die dan! Het is echter wel beleefd om je stoel - vooral een stoel met voorrang - aan een oudere of zwangere reiziger te geven. Transport for London (TfL) heeft Baby on Board-badges gelanceerd om aanstaande moeders te helpen navigeren in de metro - en jullie te helpen om ongemakkelijke gesprekken te vermijden.

6. Blijf op jezelf

Londen is een bruisende mix van culturen die iedereen verwelkomt, maar de inwoners veranderen wanneer ze afdalen onder de grond. De beleefdheden zijn verdwenen, want iedereen heeft maar één doel: met zo min mogelijk gedoe van A naar B komen. Niemand is er om vrienden te maken of te kletsen met andere reizigers.

7. Respecteer de persoonlijke ruimte

Personal space is erg belangrijk in de metro - vooral tijdens de spits - en er zijn een paar regels die je in acht moet nemen als je tegen je medepassagiers aan zit geplet. Om te beginnen, probeer niet de appjes van mensen naast je te lezen (tenzij ze echt interessant zijn, natuurlijk!), neem nooit vies en/of stinkend eten mee in de metro (hoe lekker het ook is) en wees niet die persoon die muziek hardop afspeelt (zelfs als het een absolute hit is).

8. Wacht tot de deuren opengaan voordat je iets doet

In een volle metro ben je misschien zenuwachtig om bij je halte de deur uit te gaan. Het is echter belangrijk dat je je niet naar de deur wurmt terwijl de trein nog rijdt. Wacht in plaats daarvan tot de metro bij jouw halte aankomt. De kans is groot dat je niet de enige bent die daar wil uitstappen.

Ervaar Londen met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer