GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Uitdagingen als gastgezin voor een internationale student & hoe je ze overwint

Uitdagingen als gastgezin voor een internationale student & hoe je ze overwint

Als gastgezin zorgen voor een internationale student is op veel vlakken lonend - van de kans op culturele uitwisseling tot de kans om het leven van een jongere te veranderen - maar je kunt ook voor een aantal uitdagingen komen te staan. Wij zijn er om je daarbij te helpen.

Je student krijgt heimwee

Ten eerste, onthoud dat het heel normaal is dat een student heimwee krijgt en zorg ervoor dat je het niet persoonlijk opvat! Als je leerling echt heimwee krijgt en overstuur raakt, herinner hem of haar er dan aan dat het normaal is om zich zo te voelen en dat hij of zij een tijdje overstuur mag zijn. Probeer bij hem of haar te gaan zitten en te vragen wat de favoriete dingen van thuis zijn. Laat ze over thuis en familie praten en zorg ervoor dat ze regelmatig contact met hen hebben.

Stel vervolgens iets leuks en nieuws voor dat ze kunnen doen, samen of alleen, dat hen zal helpen herinneren aan alle geweldige en opwindende dingen van zo ver weg van huis te zijn: een daguitstapje naar een plaatselijke bezienswaardigheid, een wandeling op het platteland, of stel voor dat ze een vriend of vriendin van school uitnodigen.

En herinner hen eraan dat ze veel foto's moeten nemen om te delen met familie en vrienden - dit zal helpen om de focus weer te leggen op de nieuwe dingen die ze meemaken en niet op de dingen die ze thuis missen.

Je student vindt het eten dat je kookt niet lekker

Soms kan een van de grootste cultuurschokken komen doordat het eten in een ander land zo ongelooflijk anders is dan wat je thuis gewend bent. Als ze het eten dat je kookt niet lekker vinden, vat het dan niet persoonlijk op - het is waarschijnlijk gewoon iets waar ze aan moeten wennen.

Hoe kun je ze helpen om te wennen aan de keuken? Ten eerste helpt het als je voor hen hetzelfde kookt als voor jezelf. Samen eten, indien mogelijk, helpt ook omdat dit het eten verbindt met iets gemeenschappelijks en met je cultuur en familietradities. Bekijk onze post over go-to maaltijden voor gastgezinnen voor meer ideeën en tips.

Als ze grote hoeveelheden eten op hun bord laten liggen, vraag dan of de portiegrootte te groot was. Als je vermoedt dat ze te beleefd zijn om te zeggen dat ze het niet lekker vinden, begin dan een gesprek over hun favoriete eten van thuis en hoe dat zich verhoudt tot het eten in dit land.

Als het nog steeds moeilijk is, stel dan voor dat ze je komen helpen in de keuken bij het koken, zodat ze kunnen ontdekken wat je precies aan het koken bent, maar ook zodat ze hun eigen culinaire smaken kunnen meebrengen. Stel bijvoorbeeld voor om samen hun favoriete gerecht van thuis te maken. Het is ook een geweldige manier om elkaar beter te leren kennen en het betekent dat je niet alleen hoeft te koken!

Onthoud dat voedselallergieën of dieetwensen niet hetzelfde zijn als dat een student het eten gewoon niet lekker vindt en serieus genomen moeten worden. Zorg ervoor dat je aan het begin van je gastouderschap weet wat dit inhoudt.

Er is een taalbarrière

Als er geen taalbarrière was, zouden ze geen taalcursus volgen, dus wees niet verbaasd als er in het begin wat communicatieproblemen zijn!

Als je student verlegen/rustig is als hij aankomt, hoeft dat niet te betekenen dat hij je niet begrijpt, maar eerder dat hij nog niet het zelfvertrouwen heeft om in een andere taal te spreken. Meestal merken gastgezinnen dat hoe meer ze met ze praten, hoe meer hun zelfvertrouwen groeit en ze al snel mee kunnen praten. Vergeet niet om open en gastvrij te zijn op alle manieren die niet vertaald hoeven te worden: glimlachen, duidelijk hun kamer en de badkamer aanwijzen, foto's/reisgidsen laten zien, enz.

Als er bepaalde huisregels of instructies zijn (zoals hoe je de wasmachine laat werken/waar een EHBO-doos is), probeer ze dan op te schrijven en ergens in huis op te hangen. Op deze manier kunnen studenten ze veel gemakkelijker vertalen met behulp van een app, in plaats van dat ze elke regel/instructie moeten onthouden en begrijpen terwijl je met ze praat.

Als je leerling tegen je probeert te praten en je moeite hebt om het te begrijpen, raak dan niet in paniek. Blijf kalm en geruststellend en stel voor dat ze proberen langzamer te praten of dat ze het proberen op te schrijven.

Gastgezinnen vertellen ons altijd hoe verbaasd ze waren over de vooruitgang die hun student boekte tijdens hun verblijf bij hen - van aankomen zonder een woord te zeggen, tot een volledig gesprek tijdens het diner over hun dag aan het einde van hun verblijf. Laat jezelf of je student dus niet gefrustreerd raken en leer gewoon te lachen als er communicatieproblemen zijn - het hoort allemaal bij de ervaring.

Als het een noodgeval is of iets dat echt duidelijk uitgelegd moet worden, kan de Google Translate App woorden detecteren en in realtime voor je vertalen.

Regels opstellen in huis

Dit is altijd iets waar gastouders zich de meeste zorgen over maken: hoe leg je de basisregels vast voor je studenten. In veel gevallen merken gastouders dat ze zich eigenlijk geen zorgen hoeven te maken en dat wederzijds respect, beleefdheid en een paar basisregels ervoor zorgen dat alles soepel verloopt.

Wat de basisregels betreft, zijn de volgende regels meestal nuttig: het huis altijd afsluiten bij vertrek en aankomst; gedeelde ruimtes schoon en netjes achterlaten; stil zijn en respect tonen voor anderen die 's avonds slapen; en het altijd laten weten als ze iets doen wat niet gebruikelijk is (zoals later thuiskomen dan normaal of een weekend weggaan).

Normaal gesproken is de moeilijkste regel om een tijd te bepalen waarop je verwacht dat ze uiterlijk thuis zijn (tip: gebruik het woord avondklok niet!). Dit moet redelijk zijn en zal waarschijnlijk afhangen van de leeftijd van je student. Wees bereid om met je student te onderhandelen en praat met andere gastgezinnen op ons netwerk om te zien hoe zij hebben besloten hoe laat ze thuis moeten zijn.

Als je merkt dat regels worden overtreden of dat ze de veiligheid van het huis of andere mensen in het huis in gevaar brengen, maak dan duidelijk waarom wat ze doen niet acceptabel is. Schrijf het op om er zeker van te zijn dat ze het begrijpen en zodat jullie er allebei naar kunnen verwijzen als het probleem zich blijft voordoen.

Het komt maar zelden voor dat leerlingen zich niet aan de regels houden of dat ze iets minder dan respectvol en dankbaar zijn, maar het kan wel eens gebeuren. Probeer eerst en vooral tips te geven om hen te helpen herinneren en laat ze achter op post-it briefjes in huis (bijv. 'vergeet niet de deur op slot te doen als je weggaat').

Als je denkt dat de leerling jou of je eigendommen gewoon niet respecteert, neem dan contact op met hun school zodat we jullie kunnen helpen om het probleem samen aan te pakken. En vergeet niet ons netwerk te gebruiken om tips en steun te krijgen van andere gastgezinnen.

Lees meer over gastouder zijn bij EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer