GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Meer vragen over studeren in het buitenland

Meer vragen over studeren in het buitenland

Hoera, je bent aangekomen op de plaats van bestemming! We hopen dat de reis goed is verlopen en dat je nieuwe thuis net zo geweldig is als je je had voorgesteld. Desondanks heb je vast nog wel een aantal vragen over studeren in het buitenland. Hoe kom je de eerste dag op school? Wat kun je doen tegen een jetlag? Kunnen je ouders je opzoeken? Om te zorgen dat je je kunt focussen op de leuke onderdelen van de trip –  zoals het vergroten van je woordenschat, plezier hebben met vrienden en het veel gebruiken van de hashtag #EFMoment – hebben we de vragen over studeren in het buitenland verzameld. Met de antwoorden van onze experts hebben we een tweede deel van onze handige Q&A over studeren in het buitenland samengesteld. Lees hieronder hoe je het maximale uit jouw trip in het buitenland haalt en geniet van deel 2:

1. Hoe kom ik de eerste dag op school?

Dit is een van de eerste dingen die je moet vragen aan je gastverblijf, kamergeno(t)en of de medewerkers van de residentie. Zij kunnen je vertellen welke bus of trein je moet nemen, waar je uit moet stappen en hoe je vanaf daar naar het schoolgebouw loopt. Heb je nog geen lokale simkaart aangeschaft en weet je niet zeker of je onderweg wifi hebt, maak dan een printscreen of print de kaarten uit en je bent klaar voor vertrek. Aangezien het de eerste schooldag is, raden we je aan om op tijd te vertrekken. Alles is nog nieuw en duurt misschien iets langer dan gebruikelijk. En mocht je de kans krijgen, waarom plan je dan geen generale repetitie in? Dan je de route alvast rustig uitstippelen en op je gemak de weg zoeken.

2. Wat gebeurt er als ik niks begrijp?

Afhankelijk van je startniveau moet je soms wennen om de hele dag niets anders te horen dan een vreemde taal – maar dat is precies wat jou helpt bij het leren. In het begin is het handig om een woordenboek bij je te hebben. Je gastverblijf en de medewerkers op de school zijn gewend aan mensen van allerlei verschillende taalniveaus, dus ze kunnen langzamer praten of simpelere woorden gebruiken als dat nodig is.

3. Hoe krijg ik toegang tot internet?

Alle scholen hebben gratis wifi en op de eerste schooldag krijg je de inloggegevens. Vraag in je gastverblijf of aan de residentiemedewerkers naar het wifinetwerk daar. In sommige gastverblijven is het internet niet gratis, dus ga zoek vooraf uit. Op veel bestemmingen zijn koffietentjes of andere openbare plekken met gratis wifi. Vraag een medewerker of medestudent om tips.

4. Hoe houd ik contact met mijn familie thuis?

De meeste contact-apps (WhatsApp, Snapchat, Skype, e-mail enzovoorts) werken alleen met een internetverbinding. Deze kun je dus sowieso gebruiken op school en andere plekken met gratis wifi. Check bij je provider hoeveel het kost om je telefoon in het buitenland te gebruiken. Als ze geen goede aanbieding hebben, krijg je vaak een enorm hoge telefoonrekening. Wil je alleen wifi gebruiken, dan kun je het best je mobiele datagebruik helemaal uitschakelen om te voorkomen dat de kosten per ongeluk toch oplopen (of zet indien mogelijk je telefoon op vliegtuigmodus met de wifi-functie nog aan). Overweeg om op je bestemming een telefoon of simkaart te kopen. Als je voor prepaid kiest, kun je nooit te veel uitgeven. Onthoud dat je ook op je computer kunt mailen, skypen en chatten.

5. Wat als ik het eten niet lekker vind?

We weten dat het altijd een beetje gek is om ander voedsel te eten dan je gewend bent, maar dit hoort juist bij de ervaring. Misschien ontdek je wel een geweldige lokale specialiteit die je nooit meer wilt missen! Onze tip: proef iets nieuws altijd voordat je zegt dat je het niet lust. Gastverblijven zijn meestal gewend aan het bereiden van maaltijden van mensen met verschillende smaken en slagen er dan toch in om studenten de lokale smaken te laten proeven. In cafetaria’s vind je altijd veel verschillende gerechten, maar je kunt het beste zo veel mogelijk verschillende lokale maaltijden proberen als mogelijk. En met vrienden uit eten gaan is sowieso een van de leukste manieren om een nieuwe cultuur te ontdekken. Ben je ergens allergisch voor, vraag dan altijd naar de ingrediënten en vraag je docent om je alle woorden te leren die je nodig hebt voor een veilige culinaire ontdekkingstocht.

6. Hoe maak ik nieuwe vrienden?

Het fijne aan studeren in het buitenland is dat vrijwel iedereen op school in hetzelfde schuitje zit. Iedereen komt naar een vreemd land waar ze niemand kennen en je medestudenten zijn waarschijnlijk net zo nerveus over het sluiten van nieuwe vriendschappen als jij. Maar het is gemakkelijker dan je denkt. Maak gewoon een praatje met mensen, doe mee aan activiteiten en wees je gewoon geweldige, grappige en open-minded zelf. Mocht je het nog steeds lastig vinden: je klasgenoten zijn vaak een prettig startpunt voor een vriendschap. Je zit immers een flink aantal uren per week in dezelfde klas en samen huiswerk maken is een handige manier om een band te krijgen (en veel leuker dan dat in je eentje doen).

7. Wat kan ik doen tegen een jetlag?

Raad eens: we hebben een blogpost dat je kunt lezen terwijl de jetlag je ’s nachts wakker houdt. Probeer zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen. Arriveer je ’s middags, ga dan niet meteen naar bed maar ontdek je nieuwe omgeving door een wandelingetje te maken. De zon en de frisse lucht helpen je lichaam om te wennen. Drink veel water en eet lichte maaltijden. En maak je niet al te veel zorgen over die jetlag. Je schijnt voor elk uur tijdsverschil één dag nodig te hebben om weer helemaal de oude te worden.

8. Wat als ik mijn reisdocumenten kwijtraak?

Maak voor vertrek elektronische kopieën van al je belangrijke documenten. Scan ze of maak er een foto van met je telefoon en mail ze vervolgens naar zowel jezelf als een naaste die thuisblijft. Op die manier kan hij of zij je helpen als je zelf niet meer bij je documenten kunt. Neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat op jouw bestemming als je je paspoort kwijtraakt. Daar kunnen ze je aan een nieuwe helpen en meedenken over het oplossen van visumproblemen. Ben je je ticket kwijt (wat waarschijnlijk toch al digitaal was), neem dan contact op met je boekingskantoor of de luchtvaartmaatschappij.

9. Wat als ik heimwee krijg?

Heimwee kan de beste overkomen. Soms wil je gewoon in je eigen bed slapen en eten wat je altijd eet. Meestal helpt het om eerst een beetje te zwelgen in je heimwee: koop een grote bak ijs en kijk via Skype samen met je vrienden thuis je favoriete film. Maar daarna moet je echt voor afleiding zorgen. Het druk hebben helpt tegen heimwee, dus meld je aan voor activiteiten en ontdek jouw nieuwe stad met je nieuwe vrienden.

10. Kunnen mijn familie en vrienden me opzoeken?

Ja, je familie en vrienden kunnen zeker langskomen in het buitenland. Ze kunnen niet in jouw gastverblijf of de residentie logeren, maar er zijn meer dan genoeg andere accommodatiemogelijkheden op jouw bestemming.

11. Wat als ik het er zo geweldig vind, dat ik niet meer naar huis wil?

Je kunt jouw studietijd in het buitenland een paar weken verlengen. Of je komt gewoon zo snel mogelijk terug naar jouw droombestemming.

Nogmaals applaus voor onze experts die me hebben geholpen bij het samenstellen van deze blogpost: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence en Simon. Jullie zijn fantastisch!

Studeren in het buitenland ook iets voor jou?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden