GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je Frans zou moeten leren

Waarom je Frans zou moeten leren

Het Frans is prachtig. Het zorgt ervoor dat broodjes als croissants en pains au chocolat klinken als minuscule stukjes hemel. De taal laat zelfs de meest basale dingen heel chic klinken, zoals le bateau, wat gewoon maar een boot is. Het Frans kan ook een naam zó exotisch laten klinken, dat het je misschien wel inspireert om vandaag nog op een vliegtuig te stappen en een maand lang op vakantie te gaan naar, bijvoorbeeld, Martinique (*wink* *wink*).

Maar naast al die chicheid en de simpele schoonheid van de taal hier nog een aantal redenen waarom je Frans zou moeten leren:

Je komt in contact met (veel) mensen

Zoals de geweldige wijlen Nelson Mandela ooit zei: “als je met iemand praat in een taal die hij begrijpt, bereikt jouw boodschap zijn hoofd. Als je met iemand in z’n moedertaal praat, bereikt jouw boodschap zijn hart.” Aangezien er wereldwijd ongeveer driehonderd miljoen mensen Frans spreken, zorgen Franse taalvaardigheden ervoor dat je rechtstreeks kunt praten met 1 op de 25 mensen op deze planeet. Het Frans is in 29 landen een officiële taal en na het Engels de meest geleerde taal ter wereld. En dat niet alleen: door de groeiende bevolking in Afrika, waar ongeveer 50% van alle Franse native speakers wonen, zouden er tegen het jaar 2050 weleens zevenhonderd miljoen Franstaligen kunnen bestaan. In datzelfde jaar zou de taal dan het Mandarijn en Engels kunnen inhalen als meest gesproken taal ter wereld, blijkt uit een onderzoek. Is dat genoeg redenen om het Frans toe te voegen aan je repertoire? Dat lijkt me wel.

Je kunt diplomatiek zijn (en de wereldgeschiedenis begrijpen)

Het Frans is het schatje van de diplomatieke wereld. Het is de procedurele taal van de Europese Unie, de enige taal die wordt gebruikt voor beraadslagingen in het Hof van Justitie van de EU, en een van de werktalen van de Verenigde Naties. Bovendien is het historische belang van de taal immens. Dit met name zo in Afrika, waar de koloniale periode (en het gebruik van Frans door de Franse en Belgische kolonialisten) verschillende etnische groepen onder een Franstalige paraplu met elkaar verbond. Hierdoor kun je als je Frans leert of spreekt op veel meer plekken uit de voeten dan alleen in Frankrijk: een spannend vooruitzicht voor iedereen die de Afrikaanse geschiedenis en cultuur beter wil begrijpen.

Je kunt in de kunstwereld duiken

Het zou gek zijn om op school een literatuurvak te volgen zonder vroeg of laat Franse literaire helden te bespreken als Albert Camus en Alexandre Dumas. De Franse literatuur had een grote invloed op de thema’s, schrijfstijl en algemene ontwikkeling van de wereldliteratuur, met name in de 19e eeuw. En dan is er nog de mode: Parijs is zonder twijfel de modehoofstad van de wereld en dat is niet voor niets zo. Je vindt hier megamodemerken als Chanel, Louis Vuitton en Dior, die hebben geherdefinieerd wat stijl is (en dat nog steeds doen). Als je in de Franse literatuur wilt duiken of wilt snappen welke je ne sais quoi nou echt de Franse stijl definieert, dan moet je de taal gewoon spreken.

Je spreekt de taal van de liefde

In het Frankrijk van de twaalfde eeuw trouwde je niet vanwege de liefde. Een huwelijk was een economische, sociale en religieuze afspraak en liefde was iets wat je verafgoodde. En op precies dat vlak speelden de troubadours een rol: ze vermaakten kasteelheren en –dames met hun liefdesliedjes en gedichten, wat er uiteindelijk toe leidde dat ridders en huurlingen terugkwamen van het front en probeerden een vrouw al zingend het hof te maken. Dit stond bekend als ‘l’amour courtois’ oftewel courtship (verkering) en was een veel moeilijkere manier om iemand voor je te winnen dan simpelweg naar rechts swipen. En wat is nou een betere manier om ‘l’amour courtois’ te ervaren dan door dat ‘en français’ te doen?

Je hebt een geweldig excuus om naar Frankrijk te gaan

Dat hoef ik toch niet uit te leggen?

Studeer Frans bij ons in FrankrijkLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer