GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe vier je Thanksgiving - Onze complete handleiding!

Hoe vier je Thanksgiving - Onze complete handleiding!

Mede omdat het aan geen enkel geloof is gekoppeld, is Thanksgiving waarschijnlijk het meest gevierde feest in de Verenigde Staten en misschien ook wel het belangrijkste diner van het jaar. Maar voor wie rond de vierde dinsdag van november rondreist in de VS of er een tijdje studeert, kan het een totaal nieuwe ervaring zijn. Hier zijn vijf dingen die je moet weten voordat je aanschuift aan de Thanksgiving-tafel.

1. Wat vieren we eigenlijk?

Met Thanksgiving vier je zowel de najaarsoogst als de aanwezigheid van je vrienden en familie in je leven. Eigenlijk is de feestdag vooral een enorme viering van dankbaarheid. Het is dus precies wat het klinkt: een dag “to give thanks.”

2. De geschiedenis van Thanksgiving

Hoewel wetenschappers nog steeds kibbelen over wanneer de Amerika’s eerste Thanksgiving-maaltijd nou precies plaatsvond, wordt meestal gezegd dat dit in 1621 in het huidige Plymouth in Maryland was.

Volgens de verhalen waren de Pilgrims (Britse separatisten) al 46 van hun oorspronkelijke 102 kolonisten kwijtgeraakt tegen de tijd dat het Mayflower-schip op 11 December 1620 bij Plymouth Rock aankwam. Van de Wampanoag-indianen leerden ze echter hoe ze voor hun gewassen moesten zorgen en hun eerste, koude winter in de Nieuwe Wereld konden overleven. De zomer van 1621 resulteerde dan ook in een zeer uitgebreide oogst. Om dat te vieren, werd een typisch Engels (of mogelijk typisch Native American) driedaags oogstfestival georganiseerd om deze geweldige gebeurtenis te vieren.

Over het precieze aantal Pilgrims en Native Americans dat het feest bijwoonde, verschillen de meningen. Toch hoor je als kern van het verhaal vaak hetzelfde: de kolonisten wilden hun dank aan de locals laten zien door een groot feest te organiseren. Maar gezien de lange, bloedige conflictgeschiedenis van de Native Americans en de Europese kolonisten is er best wat natuurlijke tegenstand rondom dit zogenaamd ‘echte’ verhaal.

3. Hoe vier je Thanksgiving?

Nu je de geschiedenis van Thanksgiving kent, spoel ik graag een paar eeuwen vooruit naar het huidige feest. Hieronder een tijdpad van een Thanksgiving-dag:

9:00-10 am | De Macy’s Thanksgiving Parade kijken
Zet de livestream aan of zoek een plekje langs de route om alle gigantische ballonnen, praalwagens en fanfares te zien die door de straten van New York City paraderen.

10:00am-12:00 pm | Ga boodschappen doen
Zoals op de meeste feestdagen hebben veel werknemers een dag vrij of een kortere werkdag. Gelukkig zijn supermarkten meestal de eerste helft van de dag nog wel open, dus zorg dat je op tijd boodschappen doet om te kunnen koken.

12-1:00 pm | Bekijk de presidentiële vrijlating van de kalkoen
Ja, dat lees je goed. Sinds halverwege de twintigste eeuw worden elk jaar één of twee kalkoenen “gematst” door de president. Die hoeven dus niet naar de slachtbank.

De hele dag | Kijk American football
De Thanksgiving-footballwedstrijden zijn een essentieel onderdeel van de Amerikaanse Thanksgiving-ervaring. Het is een geweldig moment om je favoriete team aan te moedigen en een goede afleiding van het feit dat je je lunch vandaag waarschijnlijk overslaat. Want tegen de tijd dat het diner begint, is HONGER namelijk een vereiste.

De hele dag | Koken, koken, koken
Het bereiden van een goeie Thanksgiving-maaltijd kan wel uren of soms zelfs dagen duren, afhankelijk van het menu en het aantal gasten. Alleen het klaarmaken van de kalkoen duurt al ongeveer 20 minuten per 450 gram. En dan moeten de grootste exemplaren tot wel vijf uur in de oven.

6-10:00 pm | Eet meer dan je mogelijk achtte voor een mens
Het verbaasde je waarschijnlijk niets dat er een Amerikaanse feestdag bestaat die alleen maar om eten draait. Maar misschien ben je straks wel onder de indruk van het feit hoeveel voedsel je eigenlijk op krijgt als je er moeite voor doet.

4. Wat staat er op het menu?

Kalkoen
In de meeste niet-vegetarische huishoudens neemt de kalkoen een prominente plek in op de Thanksgiving-tafel. Of het vlees nu geroosterd, gerookt of gefrituurd is: het is echt nog een hele kunst om zo’n perfecte combinatie te maken van een crunchy buitenkant en vochtige binnenkant.

Vulling
Voordat je de kalkoen in de oven kunt schuiven, moet je die vullen met maïsbrood, uien, selderij en gedroogde cranberry’s. Als dat uren in de binnenkant van de kalkoen heeft staan bakken, is het veranderd in een overheerlijke vochtige, vlezige vulling met zoete ondertonen.

Cranberrysaus

Taart en zoete cranberrysaus functioneren als een soort ‘Indian chutney’ om de hartige, sappige smaak van de kalkoen te benadrukken. Laat de ingeblikte variant staan en maak ‘m zelf met dit gemakkelijke recept uit onze Thanksgiving voor beginners-handleiding.

Jus
Heb je de kalkoen eenmaal uit de oven gehaald, dan is het tijd voor de jus. Deze maak je op basis van het bodempje vocht onder in de pan en is een vlezige saus die je over vrijwel elk onderdeel van de Thanksgiving-maaltijd kunt gieten.

Aardappelpuree
Waar moet je die jus anders laten? Als het is overladen met de vleesjus, is aardappelpuree misschien wel het lekkerste (en meest vullende) onderdeel van het Thanksgiving-menu.

Pompoentaart
Het past helemaal bij het seizoen, is lekker zoet en een heerlijk sluitstuk van het diner: zelfgemaakte pompoentaart is een typisch Thanksgiving-toetje. Als je eerder voor een tweede of misschien zelfs derde ronde kalkoen en aardappelen bent gegaan, wordt het nu misschien lastig om je bord leeg te eten. Maar dat geeft niks! Als je het nu niet op krijgt, kun je de restjes altijd nog morgenochtend als ontbijt nemen.

Over kliekjes gesproken: het Thanksgiving-feest eindigt eigenlijk niet op donderdagavond. Met zulke enorme hoeveelheden voedsel zal je het hele weekend nog kalkoenbroodjes, wraps en braadvlees eten.

5. Black Friday & Cyber Monday

Nadat je jezelf op Thanksgiving Thursday helemaal hebt volgepropt, is het op Black Friday tijd om jezelf drie slagen in de rondte te winkelen. Deze dag wordt gezien als het officieuze startsein voor het cadeautjes-shopping-seizoen en Black Friday is in Amerika dan ook beroemd om z’n gigantische kortingen en de algemene massahysterie door mensen die van winkel naar winkel rennen om de beste koopjes te scoren. Voor wie niet van al die drukte houdt, is er gelukkig Cyber Monday bedacht: het online-shopping-equivalent de maandag erna.

Het lijkt nu misschien alsof je op je eerste Thanksgiving in Amerika ontzettend veel te doen, te eten en te kopen hebt. Vergeet daarom het oorspronkelijke idee van de feestdag niet: je dankbaarheid uiten. Zo’n gezellig samenzijn met familie en vrienden zorgt ervoor dat je dit kunt en herinnert ons aan dat ene moment vierhonderd jaar geleden waarop twee heel verschillende culturen samenkwamen om hun dankbaarheid te tonen en te genieten van een oogstfeest.

Ontdek Amerika terwijl je in het buitenland studeert!Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer