Engelse woordenlijsten

Engels heeft een grote woordenschat met naar schatting zo'n 250.000 verschillende woorden en drie keer zo veel verschillende betekeningen. De meeste Engelse leraars zullen je echter vertellen dat als je de 3000 meest algemene woorden beheerst in het Engels, dat je dan 90% tot 95% kunt begrijpen van Engelse kranten, boeken, films en gesprekken. Bovendien kun je met zo'n woordenschat gemakkelijk uit de context kunnen opmaken en op die manier je woordenschat uitbreiden. Het belangrijkste is het kiezen van de juiste woorden om te leren zodat je snel begrip krijgt en je geen tijd verspilt. 

Leer me meest gebruikte woorden eerst

Een van de meest effectieve manieren om prioriteit te geven aan het leren van Engelse woordenschat is door met de meest gebruikte woorden te beginnen. De onderstaande koppelingen geven je enkele shortlists om mee te beginnen als je een echte beginner bent. Gebruik een woordenboek of andere online iddelen om de betekenis op te zoeken van de woorden die je niet kent. Het gebruik van flash-kaarten, op papier of online, is nog steeds een van de meest effectieve manieren om nieuwe oorden te leren. De sleutel tot het onthouden van Engelse woordenschat is regelmatig oefenen.

Nieuwe woordenschat leren op een logische manier

Als je de korte woordenlijsten onder de knie hebt, kun je doorgaan met de meer uitgebreide lijsten hieronder. Onthoud dat alhoewel een geboren Engelse spreker een woordenschat heeft van minstens 20.000 woorden het leren van slechts 3000 worden voldoende is om het grootste deel van een gewoon Engels gesprek of geschreven werk te kunnen volgen, zolang je maar de juiste lijst gebruikt. De onderstaande lijsten zijn gebaseerd op woordfrequentie. Je vindt hier dus geen woorden als "tijger", "rok" of "spaghetti". Al deze worden worden vaak gebruikt in de Engelse lijsten voor beginners, maar niet zo praktisch. Om sneller en efficiënter Engels te leren, focus je eerst op het onthouden van de meest gebruikte woorden en op een willekeurige verzameling woorden die je waarschijnlijk niet gebruikt.