GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 tips om sneller de Spaanse taal te leren

10 tips om sneller de Spaanse taal te leren

Ken je het nummer “Dynamite” van Taio Cruz? Waarin hij zingt: “I throw my Spanish in the air sometimes, saying ‘AAAAAYYYOOOOOO, NO COMPRENDOOOOOOO.’” Oké, misschien klopt die tekst niet helemaal, maar bijna iedereen heeft wel eens “no comprendo” geroepen. Dat betekent min of meer: “sorry, maar ik heb geen idee wat u zojuist zei en ik dacht dat het woord taco genoeg Spaans zou zijn om mezelf hier in leven te houden.” Het spijt me je dit te moeten vertellen, maar het woord taco is niet genoeg. Zoals elke andere taal is de Spaanse taal niet gemakkelijk, maar er zijn tien slimme manieren waarmee Spaans leren een stuk sneller gaat:

1. Zing mee met de muziek

De Spaanse taal en cultuur zit vol met passie, oftewel: pasión. Als gevolg daarvan zijn er honderdduizenden liefdesliedjes geschreven. En aangezien die langzaam gaan, zijn ze perfect om mee te zingen. Begin maar eens met het nummer “Perdon” van Nicky Jam.

2. Bekijk telenovelas

Dacht je dat uitdrukkingen als “het is de schuld van de schoonmaakster” of “jouw evil twin is opgestaan vanuit de dood” niet echt praktisch zijn? Dan moet ik je toch echt vertellen dat je het mis hebt. Telenovelas, Latijns-Amerikaanse soaps, zijn een geweldige manier om te leren hoe je relatief simpele (en inderdaad, hele dramatische) gesprekken kunt volgen. Als je nog geen volledige Spaanse telenovelas wilt of kunt volgen, dan kun je beginnen met series als Ugly Betty en Jane the Virgin. Die zijn slechts deels in het Spaans (en hebben ondertiteling).

3.  Lees alles

Er zijn fantastische Spaanse schrijvers, dus neem zeker een duik in de Spaanse literatuur. Maar lees ook tijdschriften en kookboeken. Op die manier train je je hersenen om woorden te lezen en écht te begrijpen (want anders krijgt iedereen misschien voedselvergiftiging na het eten van jouw flan en hebben ze dat volledig aan jou te danken).

4. Ga onderweg aan de slag

Of je nu lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school of je werk gaat: je kunt altijd wat Spaanse podcasts downloaden om onderweg te beluisteren. Zo wordt een half uur ‘vrije tijd’ ineens ontzettend nuttig, zeker als je dit elke dag doet.

5. Vertaal

Zie je ergens geschreven woorden of hoor je mensen praten, vertaal het dan in gedachten naar het Spaans. Zo oefen je je bestaande woordenschat en ontdek je welke begrippen je nog moet leren. Je kunt zelfs je Facebook-posts in twee talen schrijven.

6. Zoek een Spaanstalige liefde

Ja, maar echt! Als je vriend of vriendin de taal spreekt die je graag wilt leren, dan kan hij of zij je helpen om het Spaans sneller onder de knie te krijgen. Ook kun je een ‘gewone’ vriend of vriendin zoeken die Spaans spreekt. Dat heeft dezelfde voordelen, maar aangezien de Spaanse cultuur er één vol passie is, zal romantiek je nog verder helpen.

7. Verhuis naar Spanje of Peru…

Ga naar een Spaanstalig land om er een tijdje te wonen. En de taal te spreken. Mijn vader verhuisde als twintiger naar Zuid-Amerika, heeft nooit één les Spaans gevolgd maar spreekt de taal toch vloeiend. Zij geheim? Hij kocht een woordenboek en ging relaxen op het Colombiaanse strand. Hij liet de locals die geïnteresseerd waren in deze gringo (vreemdeling) woorden aanwijzen in het woordenboek en de betekenissen uitbeelden.

8. Of reis op z’n minst naar een Spaanstalig land (en oefen daar)

Oefening baart echt kunst. En je hoeft echt niet verlegen te zijn! Je zult ongetwijfeld fouten maken, maar dat deed je ook toen je als peuter Nederlands leerde. Elke dag met taxichauffeurs, obers en andere Spaanstalige praten, is een ontzettend goede oefening. Is reizen op dit moment geen optie voor je? Leer je hond ook naar je luisteren in het Spaans. Van een welopgevoede hond is nog nooit iemand slechter geworden!

9. Haal meer uit je flashcards

Gebruik je dubbelzijdige kaartjes om de taal te leren? Schrijf er niet alleen maar losse woorden (zoals “taco”) op, maar in plaats daarvan zinnen als “deze taco is verrukkelijk” of “deze taco kost een euro”. Daar heb je meer aan dan aan losse woorden en op deze manier leer je bovendien nog extra woorden en grammaticaal.

10. Zet door

Ongeacht hoe je de Spaanse taal wilt leren spreken: maak een planning en houd je daaraan. Als je minimaal één uur per dag moet leren, doe dat dan ook! Het is net als sporten: je kunt niet verwachten dat je na drie uurtjes oefenen al verschil ziet. Je zult trouwens meer vooruitgang boeken als je regelmatig even aan de slag gaat, dan als je in één keer alles probeert te doen. En vergeet niet: alle beetjes helpen!

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer