Spaans leren

Spaans leren kan een leuke ervaring zijn, omdat het je persoonlijke en professionele horizon kan verbreden en nieuwe mogelijkheden biedt voor groei en ontwikkeling. In dit artikel zullen we bespreken waarom je Spaans zou moeten leren, wat de voordelen zijn, hoe je Spaans leert, hoe je gemotiveerd blijft tijdens het Spaans leren, hoe je je niveau kunt meten, hoe je een goede cursus Spaans kiest en waarom naar het buitenland gaan de beste manier is om Spaans te leren.

Spaans leren met EF

Inhoud artikel

Wil jij Spaans leren?

Dit is waarom je EF zou moeten kiezen voor je cursus Spaans in het buitenland.

Wereldwijd leider in internationaal onderwijs

Ultramoderne scholen in Spanje en Costa Rica

60 jaar ervaring

All-inclusive pakket: taalcursus, accommodatie en maaltijden

24/7 support, vanaf het moment dat je boekt tot wanneer je weer thuis bent

Spaans leren in het buitenland

Waarom Spaans leren?

Spaans leren geeft je de mogelijkheid om een rijk en divers aanbod aan literatuur, muziek en kunst uit Spaanssprekende landen te ontdekken. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld, met meer dan 500 miljoen sprekers wereldwijd. Het is ook de officiële taal in meer dan 20 landen, waaronder Spanje, Mexico, Colombia, Argentinië en Chili, die allemaal een rijk cultureel erfgoed en artistieke tradities hebben. Door Spaans te leren kun je je culturele horizon verbreden en een diepere waardering krijgen voor Spaanstalige culturen, van de levendige energie van Mexicaanse telenovelas tot het elegante proza van de romans van Gabriel Garcia Marquez. Kortom, Spaans kan een opening bieden naar een wereld van kunst, literatuur en cultuur die anders ontoegankelijk zou zijn.

5 voordelen van Spaans leren

Als je nog niet helemaal overtuigd bent van het idee om Spaans te leren, laat ons je dan nog een paar redenen geven om het te overwegen:

 1. Het opent de deur naar alle andere Romaanse talen: Spaans is een poort naar andere Romaanse talen, zoals Frans, Italiaans en Portugees. Als je eenmaal een basis hebt in het Spaans, wordt het makkelijker om andere talen in dezelfde familie te leren.
 2. Je kan genieten van je favoriete liedjes en films in de originele taal: Als je Spaans spreekt, kun je de tekst van je favoriete Spaanstalige liedjes begrijpen en genieten van films en tv-programma's zonder afhankelijk te zijn van ondertiteling. Je zult de nuances van de taal en de cultuur erachter kunnen waarderen.
 3. Je kan je verdiepen in de Spaanse literatuur en cultuur: Spaans leren geeft je toegang tot een rijke en diverse literaire traditie en een levendige en dynamische cultuur. Van Cervantes tot García Márquez, zijn er talloze boeken en auteurs om te ontdekken en van te genieten.
 4. Je maakt nieuwe vrienden en connecties: Spaans kan je helpen om in contact te komen met mensen van verschillende achtergronden en culturen, en om nieuwe vrienden te maken in een andere taal. Of je nu op reis bent, in het buitenland studeert of nieuwe mensen ontmoet in je eigen omgeving, het kan je helpen culturele verschillen te overbruggen en nieuwe relaties op te bouwen.
 5. Het boost je carrièrevooruitzichten en persoonlijke groei: Tweetaligheid in het Spaans en een andere taal kan een waardevolle aanwinst zijn in veel sectoren, waaronder de gezondheidszorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid. Het kan deuren openen naar nieuwe banen en hogere salarissen. Ook kan het mogelijkheden bieden voor persoonlijke groei, cultureel bewustzijn en empathie.

Hoe kun je Spaans leren?

Er zijn veel manieren om Spaans te leren, waaronder het volgen van cursussen op een taalschool, het inhuren van een privéleraar of het gebruik van online bronnen zoals taalleer-apps. Het is essentieel om een leermethode te kiezen die past bij jouw leerstijl en doelen, of het nu gaat om onderdompeling, zelfstudie of een combinatie van beide.

Om Spaans snel onder te knie te krijgen, is één van de meest effectieve methoden jezelf onder te dompelen in de taal. Idealiter ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week omringd door Spaans en de meest praktische manier om dit te bereiken is door naar een Spaanstalig land te reizen. Maar zelfs als je niet kunt reizen, kun je thuis een Spaanse onderdompelingsomgeving creëren. In het begin lijkt dit misschien overweldigend, maar je kunt het stap voor stap doen

 1. Omring jezelf met Spaanstalige materialen en maak ze onderdeel van je dagelijks leven, zoals Spaanse boeken, films, tv-programma's, muziek en podcasts. Je kunt ook de taalinstellingen op je telefoon en computer veranderen in Spaans en gebruik maken van Spaanstalige apps en websites.
 2. Probeer zoveel mogelijk Spaans te praten, zelfs als je alleen maar oefent met jezelf of met een taalleer-app. Je kunt ook een taaluitwisselingspartner of tutor zoeken om te oefenen met praten. Trek elke dag wat tijd uit om te oefenen met spreken, al is het maar een paar minuten.
 3. De cultuur van Spaanssprekende landen bestuderen kan je helpen om de taal beter te begrijpen en interessanter te maken. Je kunt proberen Spaans te koken, meer te weten te komen over de geschiedenis en tradities van Spaanssprekende landen of zelfs culturele evenementen bijwonen bij jou in de buurt. Social media is ook een geweldige bron om in contact te komen met Spaanstalige gemeenschappen en op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen in Spaanstalige landen.

Herhaal dit proces en probeer Spaans te integreren in verschillende delen van je dag. Het belangrijkste is om Spaans een onderdeel van je dagelijkse routine te maken en manieren te vinden om het te integreren in de activiteiten die je al leuk vindt.

Start je reis om Spaans te leren hier

De uitdagingen van Spaans leren

Spaans leren kan een leuke en stimulerende ervaring zijn, maar het gaat gepaard met unieke uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen. Enkele van de belangrijkste obstakels voor leerlingen van het Spaans zijn:

 1. Uitspraak: Spaans heeft een eigen geluid dat moeilijk na te bootsen is voor niet-moedertaalsprekers. Het heeft rollende "r's", unieke klinkers en klemtoonpatronen die tijd kosten om onder de knie te krijgen.
 2. Grammatica: De grammatica staat bekend als complex en er zijn veel werkwoordstijden, zelfstandig naamwoordsvormingen en grammaticale structuren om uit je hoofd te kennen. Er zijn verschillende onregelmatige werkwoorden die geen specifiek patroon volgen, waardoor het voor leerlingen een uitdaging is om te onthouden.
 3. Woordenschat: Spaans heeft een uitgebreide woordenschat, en sommige woorden kunnen meerdere betekenissen hebben, waardoor het moeilijk is voor leerlingen om de juiste context te bepalen. Leerlingen kunnen ook informele uitdrukkingen en gezegden tegenkomen die moeilijk te begrijpen kunnen zijn.
 4. Regionale dialecten: Spanje en Latijns-Amerika hebben veel regionale dialecten, en deze kunnen aanzienlijk verschillen van het standaard Spaans. Dit kan verwarrend zijn voor leerlingen die niet bekend zijn met de variaties.
 5. Luister- en spreekvaardigheid: Spaans dat gesproken wordt in een moedertaaltempo kan een uitdaging zijn voor studenten om te begrijpen. Als je te maken krijgt met regionale dialecten of snelle gesprekken kan dit moeilijk zijn om te begrijpen

Spaans leren kan een aantal obstakels met zich meebrengen, maar het is ook een ervaring die ongelooflijk voldoenend kan zijn. Met oefening en toewijding kun je de obstakels overwinnen en de taal onder de knie krijgen. Hulpmiddelen zoals leerboeken, apps om Spaans te leren en taaluitwisselingsprogramma's kunnen nuttig zijn als aanvulling op klassikale lessen en om je taalvaardigheden te verbeteren. Door jezelf onder te dompelen in de Spaanse taal en cultuur, kun je een diepere waardering en begrip krijgen van het Spaans en de mensen die het spreken.

Hoe blijf je gemotiveerd terwijl je Spaans leert?

Spaans leren kan uitdagend zijn, maar het is zeker de moeite waard! En maak je geen zorgen, er zijn genoeg manieren om gemotiveerd te blijven. Hier zijn een paar tips:

 1. Stel realistische doelen: Verdeel je Spaanse leerreis in kleinere, makkelijker te behappen stukjes en stel haalbare doelen voor iedere stap. Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke dag tien nieuwe woorden te leren of om binnen een week een bepaalde grammaticaregel onder de knie te krijgen. Vergeet niet om elke kleine overwinning te vieren en te blijven werken aan je grotere doelen.

 2. Regelmatig oefenen: Doorzettingsvermogen is essentieel! Oefen regelmatig het spreken, luisteren, lezen en schrijven. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een bepaald tijdstip afspreken om te gaan studeren. Of integreer het in je dagelijkse routine, zoals door het luisteren naar Spaanse muziek of podcasts tijdens je woon-werkverkeer.

 3. Dompel jezelf onder in de Spaanse taal: Hoe meer je jezelf onderdompelt in de taal, hoe meer inspiratie je zult hebben om door te gaan met oefenen. Overweeg om de taalinstellingen op je telefoon, computer of social media accounts te veranderen, of kijk naar Spaanse films of tv-programma's met ondertiteling. Zoek taalgroepen of evenementen in je omgeving en oefen het spreken met moedertaalsprekers.

 4. Vind een taalpartner: Spaans studeren met een partner of groep kan je helpen gemotiveerd en op schema te blijven. Zoek een taaluitwisselingsprogramma bij jou in de buurt of zoek online een taalpartner. Oefen samen met praten en geef elkaar feedback en steun.

 5. Neem pauzes en geniet ervan: Spaans kan moeilijk zijn, dus het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en plezier te maken. Geef jezelf een beloning voor het bereiken van je doelen, of neem een pauze van het studeren om je bezig te houden met iets wat je leuk vindt, zoals het koken van een Spaans gerecht of het lezen van een Spaanse roman. Onthoud dat Spaans leren een reis is, geen eindpunt, dus geniet van het proces!

Hoe kun je je Spaans niveau meten?

Er zijn verschillende taalvaardigheidsexamens die je kunt doen om je Spaans niveau te meten, zoals het DELE-examen, het SIELE-examen of het ACTFL-examen. Deze examens kunnen je helpen om je taalniveau te bepalen en realistische doelen te stellen voor je leerproces.

Als je Spaans leert, kan het afnemen van een gestandaardiseerde test een nuttige manier zijn om je huidige niveau te beoordelen en je vooruitgang in de loop van de tijd bij te houden. Onze Spaanse test beoordeelt de vaardigheden begrijpend lezen en luisteren en is gemaakt volgens dezelfde standaarden als andere Spaanse vaardigheidsexamens zoals de DELE of SIELE. Het duurt 30 minuten om de test te maken en het beste is: het is gratis!

De test geeft je een score tussen 0 en 100 voor zowel luister- als leesvaardigheid, evenals een totaalscore. De scores zijn afgestemd op de zes niveaus van het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) van A1 tot C2. Dit betekent dat je je score kunt gebruiken om je Spaanse taalvaardigheid te vergelijken met andere taalleerders over de hele wereld en om doelen te stellen om je vaardigheden te verbeteren. Of je nu leert voor persoonlijke of professionele redenen, onze test is een handig hulpmiddel om je vooruitgang te beoordelen en je taaldoelen te bereiken.

Test je Spaans

Hoe kies je een goede cursus Spaans?

Bij het kiezen van een cursus Spaans is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de cursusstructuur, de kwalificaties van de docenten en de lesmethode. Het is ook essentieel om een cursus te kiezen die aansluit bij jouw leerdoelen en interesses. Hier zijn een aantal populaire methoden om te overwegen:

 1. Taalcursussen: Een van de meest effectieve manieren om Spaans te leren is door cursussen in het buitenland te volgen. Deze cursussen bieden een uitgebreide en meeslepende taalleerervaring, met gekwalificeerde docenten en een verscheidenheid aan middelen en materialen. Taalcursussen bieden in het algemeen een goede, gestructureerde aanpak en er zijn verschillende opties zoals intensieve cursussen, deeltijdlessen en online programma's.

 2. Privéleraren: Privéleraren kunnen persoonlijke aandacht en aangepaste lessen bieden die voldoen aan jouw specifieke behoeften en doelen. Of je nu de voorkeur geeft aan één-op-één lessen in persoon of online, een privéleraar kan je helpen focussen op je zwakke punten en je leervorderingen versnellen.

 3. Taalleer apps: Er zijn veel taalleer apps beschikbaar die interactieve en boeiende manieren bieden om onderweg Spaans te oefenen. Deze apps bieden gamelessen, quizzen en audio-oefeningen om je te helpen je Spaanse vaardigheden te verbeteren en je voortgang bij te houden.

 4. Onderdompeling: Onderdompeling is een van de meest effectieve manieren om een taal te leren, omdat het je de mogelijkheid biedt om het in levensechte situaties te gebruiken en je gespreksvaardigheden te ontwikkelen. Je kunt jezelf onderdompelen door naar een Spaanstalig land te reizen, bij een gastgezin te wonen of deel te nemen aan een taaluitwisselingsprogramma.

 5. Zelfstudie: Zelfstudie is een flexibele en goedkope manier om Spaans te leren waarbij je je eigen tempo kunt bepalen en kunt focussen op de gebieden die jou het meest interesseren. Je kunt gebruik maken van tekstboeken, online bronnen en Spaanstalige media zoals tv-programma's, films en podcasts om je luister-, lees-, schrijf- en spreekvaardigheid te verbeteren.

 6. Groepslessen: Lessen volgen in een groep kan een leuke en sociale manier zijn om je taalvaardigheden te oefenen en nieuwe vrienden te maken. Je kunt lid worden van een lokale Spaanse gespreksgroep, je inschrijven voor een groepsles op een taalschool of een taaluitwisselingsprogramma doen om te oefenen met moedertaalsprekers en andere taalleerders.

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om realistische doelen te stellen, regelmatig te oefenen en feedback en ondersteuning te vragen van leraren, tutors of taaluitwisselingspartners. Door verschillende leermethoden en strategieën te gebruiken, kun je je vaardigheden ontwikkelen en je taalleerdoelen bereiken.

Spaans studeren bij EF was een geweldige ervaring die mijn zelfvertrouwen een boost heeft gegeven. Als beginner was ik geïntimideerd door de taal, maar EF's uitgebreide aanpak maakte het makkelijk om te begrijpen en te oefenen. Nu voel ik me zelfverzekerder wanneer ik Spaans spreek en heb ik mijn taalvaardigheden zelfs professioneel gebruikt.

Anna, EF Barcelona

Spaans leren met EF

EF heeft meer dan 50 jaar ervaring in het lesgeven van Spaans aan studenten uit alle hoeken van de wereld. Ons eigen Spaanse curriculum is exclusief beschikbaar op EF scholen wereldwijd, en we hebben een breed aanbod aan cursussen die geschikt zijn voor studenten van elk niveau.

Als je erover denkt om je in te schrijven voor een cursus Spaans, dan staat ons team van onderwijsadviseurs voor je klaar om je te helpen bij het kiezen van een programma dat past bij jouw doelen en budget. Neem contact op met een EF-kantoor bij jou in de buurt voor meer informatie over onze taalcursussen Spaans en hoe we je kunnen helpen bij het bereiken van je taalleerdoelen.

Spaans leren in het buitenland

Ontdek onze cursussen Spaans in het buitenland, met een ruime keuze aan bestemmingen, cursustypen en cursusduur om aan jouw leerwensen te voldoen.

Spaans leren in Spanje

Dompel jezelf onder in de Spaanse taal en cultuur terwijl je studeert op een van onze centraal gelegen scholen in Barcelona en Malaga.

Spaans leren in Costa Rica

Verbeter je Spaanse taalvaardigheden terwijl je studeert op onze school in Costa Rica, gelegen in een kuststad omringd door de adembenemende natuurlijke schoonheid van de regio.

Veelgestelde vragen over Spaans leren

Sinds 1965 is EF marktleider in internationaal onderwijs en het verzorgen van taalcursussen, uitwisselingsprogramma’s en studies in het buitenland. Door continu te investeren in onderzoek naar de beste leermethode en te blijven vernieuwen, staat EF wereldwijd bekend om haar kwalitatieve programma's en hebben wij miljoenen jongeren en volwassenen geholpen om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

50

jaar ervaring in het internationaal onderwijs

26

lidmaatschappen bij internationale branche organisaties

400+

scholen en kantoren wereldwijd