GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

4 redenen waarom u uw kind in het buitenland moet laten studeren

4 redenen waarom u uw kind in het buitenland moet laten studeren

Wereldwijd staan elke dag ouders op vliegvelden hun kind uit te zwaaien terwijl ze zich afvragen hoe ze de komende maanden zonder hun kroost zullen overleven. U had misschien nooit gedacht dat u zelf eens in die situatie zou gaan verkeren. Maar nu uw zoon of dochter Engels wil leren in het buitenland wilt u hem of haar waarschijnlijk alleen maar vastgrijpen en ervoor zorgen dat uw kind veilig thuisblijft. Als ouders is het normaal om beducht te zijn op grote stappen en veranderingen. Als een kind opgroeit, voelt het soms alsof er meer afstand ontstaat, maar vergeet niet dat deze “afstand” in werkelijkheid “onafhankelijkheid” is: een compleet normaal, essentieel onderdeel van het opgroeien.

Hoewel het geen makkelijke verandering is, is het steunen van uw kind als het zijn weg vindt in de wereld en aan een nieuwe opleiding begint een van de belangrijkste cadeaus die u hem of haar kan schenken. Hieronder slechts een paar van de vele redenen waarom u uw kind in het buitenland zou moeten laten studeren.

1. Het is een nuttige tijdsbesteding voorafgaand aan een vervolgopleiding

De periode tussen het halen van het examen en het begin van een studie kan lastig zijn. Met een zomerbaantje of activiteiten met vrienden komt de agenda wel vol, maar er zijn ook andere manieren voor uw zoon of dochter om het maximale uit deze lange maanden te halen. U kunt weemoedig naar uw kind kijken en uzelf afvragen hoe het kan dat hij of zij de middelbare school nu al heeft afgerond, maar u kunt hem of haar ook de beste start voor een internationale toekomst geven door het een aantal maanden Engels (of een andere taal) in het buitenland te laten leren. Een internationale studieperiode is een kleine investering gezien het feit dat Engelse taalvaardigheden tegenwoordig voor ontzettend veel banen een vereiste zijn. Een verblijf in het buitenland bereidt uw kind hier niet alleen op voor, maar brengt het ook in talloze leerzame situaties: het moet zich immers aanpassen aan het alledaagse leven in een nieuwe stad met een nieuwe taal en nieuwe mensen vanuit de hele wereld. Dit is op zich al een waardevolle ervaring, maar het helpt uw zoon of dochter ook bij de overstap naar het studentenleven daarna en alle druk die daarbij komt kijken. Een zelfverzekerde, onafhankelijke jongere weet hoe het naar concrete doelen toe moet werken, deadlines moet halen en de verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn of haar studiesucces.

2. Uw kind vergroot zijn/haar onafhankelijkheid en probleemoplossend vermogen

Zolang het nog onder uw vleugels bivakkeerde, werd uw kind liefdevol in alle behoeften voorzien, van eten tot schone kleding. Wellicht geeft het idee dat hij of zij naar het buitenland wil gaan u nu extra veel drang om levenslang voor hem of haar te blijven zorgen. Maar vergeet niet: uw zoon of dochter is nu een jongvolwassene die klaar is om zijn eigen weg te bewandelen. Het zal in het buitenland ongetwijfeld wat uitdagingen tegen het lijf lopen, maar wees daar vooral niet bang voor. Dit zijn stuk voor stuk kansen om belangrijke levensvaardigheden op te doen, van probleemoplossend vermogen tot onafhankelijk denken en zelfstandig in beweging komen.

3. Het is de sleutel tot loopbaansucces

Engels is nog altijd dé internationale taal van het bedrijfsleven en de mogelijkheid om die taal effectief toe te passen helpt uw zoon of dochter in de voorbereiding naar een toekomstige carrière, in welke branche dan ook. Naast de voordelen van tweetaligheid op zich (dat zijn er al genoeg: van meer empathie tot een gezonder, flexibeler brein) opent een hoog Engels taalniveau ook allerlei carrière-deuren over de hele wereld. Door in het buitenland te studeren, ontmoet uw kind medestudenten en professionals met dezelfde interesses. Wie weet wat die contacten in de toekomst nog opleveren… Van potentiële collega’s tot levenslange vriendschappen: de voordelen van het ontwikkelen van een netwerk tijdens een buitenlandse studieperiode zijn eindeloos.

4. Voor een tijdje vaarwel zeggen is niet zo moeilijk als u denkt

Hoewel u het ongetwijfeld spannend zult vinden, zijn er allerlei manieren om u wat dichter bij uw kind te voelen als het eenmaal in het buitenland verblijft. Blijf bijvoorbeeld een beetje in de buurt door hem of haar regelmatig pakketjes met favoriete snacks te sturen die het tijdens het studeren kan eten. Of maak een familie-chatgroep aan op bijvoorbeeld WhatsApp. Zo kunnen jullie realtime foto’s en video’s delen zodat uw kind of niet al te ver weg voelt. Verder kunt u regelmatig zijn of haar Skype-tegoed opwaarderen zodat het gemakkelijk regelmatig naar huis kan bellen. Hoe u ook besluit in contact te blijven met uw kind terwijl het in het buitenland verblijft: we verzekeren u ervan dat een ervaring in het buitenland een ontzettend slimme investering in de toekomst is.

Is je kind klaar om wereldburger te worden?Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer