GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 redenen om je kind kansen te bieden die je zelf nooit had

5 redenen om je kind kansen te bieden die je zelf nooit had

We weten hoe geweldig het is om te zien hoe je zoon of dochter groeit, verandert, leert en een eigen mening ontwikkelt. Maar misschien vind je het ook wel een beetje eng om te zien hoe je kind naar het volwassen leven lijkt te sprinten. Terwijl jij hem of haar het liefst levenslang onder je vleugels houdt. Het is niet makkelijk om een zoon of dochter volwassen zien te worden. Maar stiekem weet je dat het nog veel moeilijker is om je kind niet de kansen te kunnen bieden om de beste versie van zichzelf te worden. Naast basisvereisten als onderwijs, voeding en liefde is ook een periode in buitenland een enorm waardevolle investering in de toekomst van je kind. Zeker in de hedendaagse internationale en steeds gecompliceerder wordende wereld.

Misschien heb je zelf nooit de kans hebt gekregen om te reizen of studeren en in het buitenland toen je jong was. Hier zijn vijf redenen om de volgende generatie wel deze kansen te bieden.

1. Laat het zijn/haar “tribe” van gelijkgestemden ontmoeten

Hoe comfortabel je eigen huis, straat, stad en leven ook is: de wereld is zoveel groter dan onze alledaagse omgeving en contacten. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat relaties, in tegenstelling tot rijkdom of sociale klasse, de sleutel zijn tot geluk. Voor jonge mensen komt de behoefte om “hun soort mensen” te ontmoeten steeds opnieuw bovendrijven. Tijdens het opgroeien zijn sociale groepen álles. En de ondersteuning (of het gebrek daaraan) die een kind daarvan krijgt, heeft invloed op zijn/haar begrip van zichzelf.

Het is natuurlijk geweldig dat je kind thuis is omringd door een groep belangrijke mensen zoals ouder(s), familie en vrienden. Maar er is een verschil tussen “gelijkgestemden” en de mensen die ons in het dagelijks leven omringen. Mensen die zich bij de “tribe” van uw zoon of dochter zullen voegen, hebben gedeelde interesses en doelen en vergroten elkaars zelfvertrouwen. Door te reizen en in het buitenland te studeren, worden jongeren aangemoedigd om tijd door te brengen met leeftijdsgenoten met dezelfde waarden en interesses. Zo’n periode kan intensief en uitdagend zijn, maar zo sluit hij/zij vriendschappen voor het leven.

2. Help het door zich overal en bij iedereen thuis te laten voelen

Als er één ding is wat uitwisselingsstudenten, expats en langetermijnreizigers allemaal met elkaar eens zijn, dan is het wel het verrassende besef dat mensen allemaal hetzelfde zijn. Ondanks hun taal- en culturele verschillen. Nu waardeert jouw puber of jongvolwassene dat misschien nog niet. Op de oppervlakte, vanaf ver weg gezien op het nieuws of via het blauwe licht van een smartphone, lijkt het misschien alsof Nederlandse jongeren weinig gemeen hebben met tieners uit andere landen. Denk bijvoorbeeld aan China, Singapore, Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Argentinië en Zuid-Afrika. Maar wanneer jij je kind het leven laat ervaren en laat studeren op een van die plekken (of ergens anders!) dan zul je vanzelf zien hoe het hun horizon verbreedt en de empathie voor anderen vergroot.

3. Help het om zijn/haar taalvaardigheden te vergroten

Er is geen betere manier om een nieuwe taal te leren en er met vertrouwen in te gaan communiceren dan door een tijdje in het buitenlnd te wonen. De taal- en levenslessen die een jongvolwassene er leert is onbetaalbaar. En in de hedendaagse wereld en arbeidsmarkt is het echt een voordeel om meertalig te zijn. Dit betekent dat jonge mensen die geen werkniveau hebben behaald in minstens één vreemde taal, het risico lopen om buiten de boot te vallen in een toekomstige carrière. Het is daarom belangrijk om je kind kansen te bieden op het gebied van talen en culturen. Het leren van een vreemde taal heeft oneindig veel voordelen. Van het vergroten van je denkkracht tot het verkleinen van het risico op dementie en de groeiende kans op een internationale toekomst.

4. Maak de hele wereld toegankelijker en breng nieuwe mogelijkheden binnen handbereik

Wie een duik neemt in een nieuw, internationaal leven, zal merken dat daar meteen veel nieuwe mogelijkheden mee binnen handbereik komen. Geloof ons: het nerveuze gevoel dat je zoon of dochter in eerste instantie in het buitenland zal hebben, verdwijnt razendsnel. Binnen een mum van tijd zal hij/zij zelf plannen gaan maken om meer nieuwe dingen te ontdekken. Dit zelfvertrouwen komt voort uit het eerder genoemde idee dat we allemaal hetzelfde zijn en het goede gevoel dat bij het slagen in een uitdaging hoort.

5. Geef hem/haar de leiderschapsvaardigheden die het nodig heeft

Meer dan ooit in het leven van je kind is de mensheid op politiek en sociaal vlak verdeeld. Op veel plekken ter wereld lopen de emoties en boosheid hoog op. Jouw zoon of dochter maakt deel uit van de opkomende generatie denkers, politici, ouders en leiders. Hun bijdrage zal invloed hebben op de rest van deze eeuw. Jonge mensen hebben vaardigheden nodig waarmee ze de wereld die ze erven, kunnen vormgeven. Je kind kansen bieden als een buitenlandperiode is een geweldige manier om deze eigenschappen te ontwikkelen.

Reizen, culturele onderdompeling en het leren van een taal stimuleren onafhankelijkheid en taalvaardigheden. Maar ook creativiteit, creatief denken, tolerantie, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden. Stuk voor stuk zaken die positief bijdragen aan de ontwikkeling van de leiders, denkers en burgers van de morgen.

Is uw kind klaar om wereldburger te worden?Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden