GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

6 redenen waarom het nooit te laat is om een nieuwe taal te leren

6 redenen waarom het nooit te laat is om een nieuwe taal te leren

Het is maar al te vaak bewezen dat kinderen, met al hun intrinsieke leervaardigheden, een flinke voorsprong hebben op volwassenen. Je mag dus met recht balen van het feit dat je niet bent opgevoed door een Italiaanse vader en een Chinese moeder in Duitsland (want een drietalige start van je leven zou fijn zijn geweest, nietwaar?). Maar het is absoluut niet zo dat volwassenen hun plannen om een nieuwe taal te leren maar moeten opgeven. Hoewel je na één dag studeren niet meteen wakker wordt en meteen vloeiend Italiaans, Chinees of Duits spreekt, kun je met de juiste training en veel toewijding net zo goed een nieuwe taal leren als een kind. Het is een kwestie van mindset.

1. Je kunt je verwachtingen bijstellen

Als je pas na je kindertijd een vreemde taal leert, is de kans klein dat je het accent van een native speaker krijgt. Maar wat maakt dat uit? ‘Vloeiend een taal spreken’ betekent voor iedereen iets anders. En wie heeft ooit gezegd dat je een vreemde taal per se net zo goed moet spreken als een local? Het hele punt van het leren van een taal draait om communiceren met andere mensen, dus haal die druk van je schouders.

Verander je doel “Ik wil mezelf camoufleren tot een echte Italiaan en nooit –OMG! – ontdekt worden als buitenlander” maar in “ik wil de taal net zo goed spreken als op de middelbare school”, “ik wil boeken van gemiddeld niveau kunnen lezen” of “ik wil op vakantie met locals op een pleintje kunnen kletsen”. Dat zijn allemaal heel haalbare doelen voor volwassenen.

2. Je bent vrij om te doen wat je wilt

Nu je je idee van succes hebt bijgesteld naar wat succes voor jou betekent, moet je je eens twee studenten inbeelden: een zesjarige die van zijn ouders elk weekend naar Engelse les moet en een volwassene die de taal vrijwillig buiten werktijd leert. Wie denk je dat na een jaar verder is? Gezien het feit dat kinderen kennis opzuigen als een spons, zullen de meeste mensen die vraag met “de zesjarige” beantwoorden. Want een kind leert het zonder moeite, nietwaar?

Anderen, die door levenservaring weten dat motivatie en vastberadenheid waardevolle factors zijn voor succes, zullen voor de volwassene kiezen. En zij hebben een punt. Denk er maar over na: de volwassene zit in de klas omdat-ie dat wil. Die heeft de lessen betaald met eigen geld en bewust tijd vrijgemaakt om te studeren. Hij of zij heeft een duidelijk doel in gedachten (zie punt 1) en weet hoe dat bereikt kan worden. Omdat de volwassene een doel heeft, zal die de taal zowel binnen of buiten het klaslokaal proberen toe te passen en zichzelf versteld doen staan als het jaar voorbij is.

Hoewel het geen vaststaand feit is dat een volwassene meer vooruit zal gaan dan een kind, is die kans wel groot. Ondanks de jonge, flexibele hersenen van kinderen zijn zij nog snel afgeleid, hebben ze veel pauzes nodig en weten ze niet hoe ze zichzelf een actieve leerhouding kunnen aanmeten in het klaslokaal. Maar volwassenen daarentegen… die kunnen dat absoluut.

3. Je bent financieel stabieler

Veel volwassen taalstudenten hebben de extra vrijheid die komt als je eenmaal financieel gesetteld bent. Het is geen geheim dat een tijdje in het buitenland wonen en jezelf onderdompelen in de taal het leerproces een enorme boost geeft. En volwassenen kunnen zich deze ervaring vaak veroorloven.

Of je nu met pensioen, op vakantie of op een sabbatical bent: als volwassen student kun je enorm veel baat bij hebben bij een studie, reis of expatperiode in het buitenland. En nogmaals (net als het klaslokaal-voorbeeld hierboven): deze ervaring is dan je eigen keuze in plaats van een plan van je ouders, wat de kans van slagen van veel groter maakt.

4. Je doet je voordeel met eerdere ervaringen

Volwassen taalstudenten hebben al minstens één taal vloeiend leren spreken: die van henzelf. Door jarenlang te praten, luisteren en schrijven in hun moedertaal heb je (waarschijnlijk deels onbewust) een enorm groot begrip gekweekt van hoe jouw taal werkt. Deze kennis is enorm waardevol bij het leren van een nieuwe taal, zeker als die deels dezelfde wortels heeft als je moedertaal (zoals Spaans/Italiaans of Engels/Duits).

Volwassenen kunnen hun moedertaal actief als startpunt gebruiken, gezien de overeenkomsten tussen de grammatica of woordenschat van de twee talen. De verschillen daarentegen worden gemakkelijker geanalyseerd door een volwassen brein. Ook dit is een bijkomend voordeel in het leerproces.

5. Je hebt jaren leerervaring

En daar blijft het niet bij qua eerdere ervaringen. Als een volwassene heb je al eerdere “leerervaringen” in het achterhoofd. Denk er maar eens over na: op school en je vervolgopleiding was je waarschijnlijk een behoorlijk goede student en ook daarna heb je waarschijnlijk nog veel verschillende nieuwe ervaringen opgedaan, zoals het verwisselen van een band, tuinieren, een bedrijf runnen, discussiëren met je baas, kinderen opvoeden, et cetera. Je zou waarschijnlijk binnen een mum van tijd een essay getiteld “Ik leer het best als ik…” op papier zetten.

Dit bewustzijn van je eigen leer- en denkstrategieën heet metacognitie en komt ontzettend goed van pas bij het benaderen van een nieuwe taal. Er zijn gelukkig ontzettend veel verschillende manieren om een taal te leren, van wekelijkse lessen tot taalcursussen in het buitenland (en ja, je kunt in één jaar een nieuwe taal leren). Terwijl een kind nog moet leren hoe het een nieuw studie-onderwerp het beste kan benaderen, heb jij het voordeel van eerdere ervaringen en kun je een methode kiezen die bij je past.

6. Je hebt perspectief

Je kunt niet alleen terugvallen op de motivatie en studievaardigheden die een kind nog niet heeft, maar je hebt ook perspectief. Je weet dat het leven een reis is en dat het leren van een taal een manier is (misschien wel één van de beste manieren) om de wereld te ontdekken en die reis extra interessant te maken. Taalvaardigheden zijn een springplank naar een nieuwe cultuur en een nieuw perspectief op het leven en bieden je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten van allerlei fascinerende uithoeken van deze planeet. Het leren van een nieuwe taal is daar een geweldige tool voor en je hoeft niet te wachten op vergevorderde taalkennis voordat je daarmee kunt beginnen.

Klaar om naar het buitenland te gaan?Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer