GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

9 nieuwjaarstradities van over de hele wereld

9 nieuwjaarstradities van over de hele wereld

Heb je zin om je Oud & Nieuw-traditie van wat verse input te voorzien en wil je er alles aan doen om van 2016 een gelukkig en welvarend jaar te maken? Vergeet de countdown en de sterretjes niet, maar doe ook eens mee met deze nieuwjaarstradities vanuit de hele wereld.

1. Begin het nieuwe jaar goed

Op je rechtervoet, welteverstaan. In Schotland en Griekenland is ‘eerste voet’ een oude traditie: de eerste persoon die in het nieuwe jaar jouw huis betreedt, brengt je geluk of juist ongeluk. Vrienden en familie zijn de juiste figuren om als eerste langs te laten komen, maar laat ze wel met hun rechtervoet het huis binnenstappen. En nooit met lege handen.

2. Spring in het rond!

Wil je iets met méér mensen en voeten doen? Doe dan net als de Denen en spring het nieuwe jaar in door om middernacht van een stoel te springen. In Brazilië tillen mensen dat springen trouwens naar een geheel nieuw plan. Op oudejaarsavond gaan mensen naar het strand om over zeven golven te springen en zeven wensen voor het nieuwe jaar te doen.

3.Een mond vol druiven

In Spanje en veel andere Spaanstalige landen begint men het nieuwe jaar met volle mond. Het eten van twaalf druiven om middernacht zou je twaalf maanden vol geluk en voorspoed brengen. Maar je kunt de druiven niet zomaar eten wanneer je dat wilt: je moet ze precies eten op het moment dat de kerkklokken luiden om middernacht. Bij elke bel die luidt, moet je een druif eten.

4. Za zdorovjie

De Russen nemen hun wensen voor het nieuwe jaar heel serieus en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Ze doen hun wens, schrijven die op een stuk papier en verbranden dat. Daarna strooien ze de as in een glas champagne om op te drinken. Proost!

5. Een jaar vol reizen

Dit is een echte nieuwjaarstraditie voor reizigers: Colombianen die hopen op een jaar vol mooie reizen, pakken om twaalf uur hun (lege) koffer op om er een blokje mee om te wandelen.

6. Let op je kleuren

Bij veel tradities is kleding betrokken. In Brazilië moet je met Oud & Nieuw bijvoorbeeld witte kleren dragen om kwade geesten weg te jagen. In China draag je iets roods voor geluk (hoewel het nieuwe jaar daar pas in februari begint). En wereldwijd schijnt ondergoed een misschien nog wel belangrijker onderdeel van de traditie te zijn, dus houd je in elk geval aan deze ondergoed-kleurengids om de juiste outfit samen te stellen.

7. Let op wat je eet

Eet je rond voedsel, dan zou je in veel landen kunnen rekenen op veel voorspoed. En in Italië wordt om middernacht een traditioneel nieuwjaarsgerecht om gegeten: cotechino en lenticchi (cotechino-worst en linzen) zouden je veel geluk en financiële voorspoed in het nieuwe jaar brengen. De linzen zien er immers niet voor niets uit als geld.

8. Maak het rond

Op de Filipijnen moet je niet alleen aan tafel op ronde dingen focussen. Rond fruit wordt er op tafel gezet en opgegeten, maar mensen geven elkaar ook muntjes cadeau en dragen er kleding met polkadots.

9. Zorgt het lood voor lood in je schoenen?

Sommige mensen maken gebruik van theebladeren om de toekomst te voorspellen. Maar in het Duitse deel van Europa en sommige noordelijke landen hebben mensen zo hun eigen traditie: ze gebruiken lood en een kom water om te voorspellen wat het nieuwe jaar hen zal brengen. Een klein beetje lood wordt gesmolten in een lepel en vervolgens in koud water gelegd. De vorm van het stukje lood wordt daarna voorzichtig ‘gelezen’ om te concluderen wat het nieuwe jaar te bieden heeft.

Waar ga jij volgend jaar nieuwjaar vieren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden