GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Een basisgids voor Britse humor

Een basisgids voor Britse humor

De unieke Britse kijk op humor kan op het eerste gezicht een beetje vreemd overkomen. Met veel zelfspot, bijna onherkenbaar sarcasme en een droge toon, kan Britse humor aanvoelen als een compleet nieuwe taal. Maar wees niet bang, we hebben een startersgids samengesteld om de Britse humor te begrijpen (en te gebruiken!).

Lach om jezelf

De sleutel tot het begrijpen van Britse humor is weten dat je jezelf niet te serieus moet nemen. De standaardhumor van de Britten is het benadrukken van onze eigen gebreken. We zijn luchtig over onze mislukkingen om bescheidener, toegankelijker en sympathieker over te komen. In Britse humor is geen plaats voor ego's. Ongemakkelijke ontmoetingen, onhandigheden en gênante momenten zijn allemaal bekend zelfspotmateriaal.

Voorbeelden: "Ik ben echt niet goed in zelfspot." "Ik zie eruit alsof ik me vanochtend in het donker heb aangekleed!" "Ik ben zo slecht in koken dat ik water kan laten aanbranden." "Ik kan nog geen bad nemen, laat staan deze race lopen. Ik laat slakken er snel uitzien."

Komieken die je moet zien: Jon Richardson, Richard Ayoade, Jack Whitehall en Sarah Millican

TV-programma's om te bekijken: Would I Lie to You?

Wacht, maakten ze een grapje?

Combineer zelfspot met een dosis ingetogen sarcasme en je hebt de hoofdingrediënten van Britse humor. Sarcasme en ironie zitten ingebakken in ons DNA. Ze worden geproduceerd met een timing van wereldklasse en bijna altijd met een droge ondertoon waardoor je je afvraagt of het inderdaad een grap was (of niet?).

Sarcasme kan moeilijk te herkennen zijn in een nieuwe taal en een nieuwe cultuur, en in Groot-Brittannië worden de gebruikelijke aanwijzingen van hyperbool (overdrijving) en een te grote nadruk op bijvoeglijke naamwoorden nog minder benadrukt, waardoor het moeilijker te herkennen is. Gelukkig wordt sarcasme in het dagelijks leven zo vaak gebruikt dat je het al snel als een natuurtalent zult herkennen. Zorg ervoor dat je de toon, context en non-verbale aanwijzingen, zoals de trotse glimlach die over het gezicht van de spreker verschijnt (Britten hebben moeite om hun verrukking over een perfect getimede sarcastische opmerking te verbergen), als leidraad gebruikt.

Voorbeelden: "Oh, dus je weet hoe je je telefoon moet opnemen?" "Ik vind het geweldig als mijn trein vertraging heeft." "Ik vind het echt leuk hoe hard je je muziek afspeelt."

Komieken die je moet zien: Jack Dee, David Mitchell en Stewart Lee

TV-programma's om te bekijken: The Thick of It, The IT Crowd, The Office

Neem onze woorden niet serieus

Britten staan erom bekend dat ze heel erg beleefd zijn, maar een duidelijk teken dat een Brit je leuk vindt, is als ze je graag 'beledigen' met af en toe een geestige, ironische opmerking. Dit zijn geen gemene uitspraken, maar eerder een speelse uitwisseling van verbale spelletjes met een lachend gezicht en zonder excuses. Het kan gebruikt worden om verschillen met nieuwe vrienden te overbruggen in een poging om een gesprek op gang te brengen.

Een belangrijk aspect van het beheersen van Britse humor is het inschatten van wat de mensen met wie je bent grappig vinden. Een ironische opmerking is niet altijd gepast. Het gaat erom dat je je humor aanpast aan de gelegenheid en de plaats.

Voorbeelden: "Waarom heb je Frozen nog nooit gezien?! Wat is er mis met jou?" "Ik kan geen vrienden zijn met iemand die geen thee drinkt!" "Ik kan niet in het openbaar gezien worden met een Manchester United supporter!"

Komieken die je moet zien: Ricky Gervais, Lee Nelson en Simon Amstell

TV-programma's om te bekijken: The Inbetweeners, Friday Night Dinner en Peep Show

Britten vinden humor in bijna alles

Britten gebruiken humor om zelfs de meest ongelukkige, ellendige momenten te verlichten. Er zijn maar weinig onderwerpen waar we geen grappen over maken. Het wordt niet gebruikt om te shockeren en te beledigen, maar eerder omdat de Britten lachen als een soort medicijn gebruiken wanneer het leven hen en de mensen om hen heen een klap geeft. Tegenslag en mislukking zijn aan de orde van de dag in Britse comedy - mits de grappen van goede smaak getuigen (hoewel 'galgenhumor' niet ongewoon is). In de meeste culturen is er een tijd en plaats voor humor. In Groot-Brittannië is dat niet het geval.

Voorbeelden:"Ik struikelde en viel waar iedereen bij was, maar ik heb mezelf tenminste niet voor schut gezet!"

Komieken die je moet zien: Jimmy Carr, Billy Connolly en Micky Flanagan

TV-programma's om te bekijken: Little Britain en Black Books

Ondanks de reputatie van Groot-Brittannië als een vrij serieuze plek, is humor echt de standaardinstelling van het land - we zijn altijd op zoek om onze dag op te fleuren met een vleugje gelach.

Foto door Adrian Clark, Flickr / Creative Commons

Beleef Groot-Brittannië met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer