GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek in het Engels

Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek in het Engels

Sollicitatiegesprekken zijn meestal stressvol en een sollicitatiegesprek in het Engels kan dubbel zo stressvol zijn. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je sollicitatiegesprek in het Engels grondiger voor te bereiden dan je zou doen voor een gewoon sollicitatiegesprek (hoewel je daar ook zeker op voorbereid moet zijn!), zodat je je op de grote dag meer op je gemak voelt.

Er zijn drie belangrijke aspecten bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek in het Engels. Ten eerste is er de standaard voorbereiding die je zou doen voor een sollicitatiegesprek in elke taal. Dit omvat dingen zoals het lezen over het bedrijf en het plannen van hoe je jezelf, je opleiding en je werkervaring presenteert. Je kunt veel goed advies krijgen over de voorbereiding op een sollicitatiegesprek door te zoeken naar dingen als "voorbereiden op een sollicitatiegesprek". Lees verschillende artikelen en pas hun advies toe bij je voorbereidingen.

Het tweede aspect van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek in het Engels is het lezen van veelvoorkomende sollicitatievragen in het Engels en het van tevoren bedenken van je antwoorden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende sollicitatievragen in het Engels:

  • How would you describe yourself?

  • What are your strengths?

  • What are your weaknesses?

  • Why did you leave your last job?

  • What do you do in your current role?

  • Why would you like to work here?

  • When could you start?

  • Why kind of salary are you expecting?

  • Do you have any questions for me?

Ook hier zijn er veel artikelen en websites waar je gedetailleerd advies kunt vinden over hoe je deze vragen moet beantwoorden. Houd bij het plannen van je antwoorden op veelgestelde interviewvragen rekening met je gebruik van de Engelse taal (correct gebruik van tijden, precieze woordenschat, duidelijk spreken) en je vermogen om aan de culturele verwachtingen van je gesprekspartner te voldoen.

Als je onderzoekt hoe je veelgestelde vragen moet beantwoorden, blijf dan bij sites die cultureel geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Als je een sollicitatiegesprek hebt in de VS, lees dan artikelen over vacatures op Amerikaanse websites, hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk, Australië of een ander Engelstalig land. Als je een sollicitatiegesprek in het Engels hebt in je eigen land, probeer er dan achter te komen welke nationaliteit je gesprekspartner heeft en verwijs naar artikelen uit dat land. Hoe meer je in staat bent om aan de culturele verwachtingen van je gesprekspartner te voldoen, hoe comfortabeler hij zich bij je zal voelen en hoe groter de kans dat hij je de baan aanbiedt.

Je moet ook nagaan of je tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd om een Engelse test af te leggen. Als dat het geval is, bereid je daar dan op voor met het EF SET Certificate™, een gratis gestandaardiseerde Engelse test die minstens zo uitdagend is als wat er tijdens een sollicitatiegesprek van je wordt gevraagd. Als bonus: als je het EF SET English Certificate™ hebt gedaan, krijg je je eigen speciale certificaat-URL die je gemakkelijk kunt toevoegen aan je LinkedIn-profiel of je CV om je Engelse niveau professioneel aan te tonen.

Het derde aspect van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek in het Engels is oefenen. Omdat Engels niet je moedertaal is, moet je oefenen in het hardop beantwoorden van veelgestelde sollicitatievragen in het Engels. Als je iemand hebt om mee te oefenen, geweldig! Geef die persoon een lijst met vragen, laat hem of haar ze voorlezen en oefen hardop in het beantwoorden ervan.

Als je niemand hebt om mee te oefenen, gebruik dan de opnamesoftware op je telefoon of computer om te oefenen met het voorlezen van de vraag en het beantwoorden ervan. Speel je opname af als je klaar bent. Luister of je elk woord begrijpt en bedenk hoe je je kunt verbeteren, bijvoorbeeld door duidelijker te spreken of preciezere woorden te gebruiken. Zoek de woorden op die je nodig hebt en aarzel niet om dezelfde vraag meerdere keren te proberen. Je doel is om de meest voorkomende vragen zonder aarzeling te kunnen beantwoorden. Dat geeft je meer speelruimte bij het beantwoorden van de onverwachte vragen die altijd opduiken tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoewel onderzoek en zelfregistratie dom kunnen aanvoelen, zijn het enorm nuttige hulpmiddelen om zelfvertrouwen op te bouwen bij het beantwoorden van de vragen die je waarschijnlijk zullen worden gesteld. Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek in het Engels is een beetje verlegenheid waard. Het kan je immers de baan van je dromen opleveren!

Wil je je Engels naar een hoger niveau tillen?Doe een taalcursus!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer