GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 6 beste steden ter wereld voor kunstliefhebbers

De 6 beste steden ter wereld voor kunstliefhebbers

Kunst en creatieve expressie maken deel uit van het DNA van onze culturen. Zelfs onze oudste voorouders schilderden, beeldhouwden en creëerden al - over de hele wereld zijn oude afbeeldingen gevonden op de wanden van grotten, waarvan sommige meer dan 40.000 jaar geleden werden geschilderd. Kunst stelt ons in staat om verder te communiceren dan woorden en gesproken taal. Het kan je dingen laten voelen, op nieuwe manieren laten denken en je inspireren om zelf iets te maken.

Je hoeft zeker geen kunstenaar te zijn om kunst te waarderen, en je hoeft ook geen afgelegen grotten te bezoeken om het te ervaren. Veel grote steden zijn ideaal om dagenlang iconische kunstwerken van dichtbij te bekijken en nationale kunstgalerieën en moderne installaties te verkennen. Dus, kunstliefhebbers - of je nu een nieuwe stad wilt bezoeken of er wilt studeren, wij hebben een aantal van de beste plekken ter wereld uitgekozen om je creatieve honger te stillen.

1. Parijs

Parijs staat al eeuwenlang synoniem voor kunst. Met de prachtige straten van Haussmann en gotische architectuur is de stad zelf een kunstwerk waar je je gemakkelijk door laat inspireren. Sommige van de grote baanbrekende kunstenaars, zoals Monet, Dalí, van Gogh en Picasso, hebben hier tijd doorgebracht en de vele galerieën in Parijs tonen hun werken.

Hier vind je het Louvre - een internationale kunstgalerie vol schilderijen, beeldhouwwerken en antiquiteiten. Het is ook de thuisbasis van Da Vinci's iconische, voelt kleiner-in-echt-portret van de Mona Lisa.

2. New York

New York heeft een onweerstaanbare energie en inspireert schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters, modeontwerpers en acteurs. Op elke hoek vind je kunst van allerlei aard. Broadwaymusicals spelen naast onafhankelijke theatershows en straatmuzikanten.

Verken als een toerist het Metropolitan Museum of Art (het grootste museum van Amerika) en voel je als een local bij kleinere galerieën; ga naar Pop International voor popart (denk aan Warhol), Staley-Wise Gallery voor fine art fotografie en de Shin Gallery voor werken van gemarginaliseerde hedendaagse kunstenaars. Sommige buurten zijn zelfs galerieën - Parkchester in The Bronx heeft meer dan 1.000 kleurrijke terracotta sculpturen op de muren van gebouwen.

3. Tokio

Japan heeft een rijke kunstgeschiedenis en Tokio is uitgegroeid tot een topbestemming voor kunst met zijn mix van traditionele Japanse cultuur en ubermodernisme. Het Sumida Hokusai Museum is een eerbetoon aan de Japanse ukiyo-e kunstenaar Hokusai, die schilderijen en houtsneden maakte, zoals zijn beroemde De grote golf bij Kanagawa.

Dramatische beeldhouwwerken en kunstinstallaties geven de openbare ruimten van Tokio extra glans en innovatieve kunstervaringen (denk aan: digitale galerieën en lichtsculpturen) gaan hand in hand met klassieke galerieën zoals het Museum of Contemporary Art. Er is zelfs kunst in het eten - kijk uit naar handgeschilderde zoete lekkernijen en sushicreaties.

4. Amsterdam

Hoewel dit een kleine stad is in vergelijking met sommige Europese hoofdsteden, is deze mooie stad een must voor kunstliefhebbers. In de 17e eeuw zetten Nederlandse schilders zoals Rembrandt Amsterdam op de kaart als artistiek centrum.

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel meesterwerken te zien; het Vincent van Gogh Museum heeft veel originele kunstwerken en het Rijksmuseum en Stedelijk Museum hebben collecties van wereldklasse. In de jaren 80 woonden kunstenaarsgemeenschappen samen in verlaten gebouwen die bekend staan als kraakpanden, waardoor een bloeiende creatieve scene ontstond voor hedendaagse schilders en artiesten.

5. Berlijn

Berlijn heeft een sterke cultuur van een vorm van moderne creatieve expressie: straatkunst. Veel gebouwen en muren in de stad zijn bedekt met kleurrijke, komische en politieke muurschilderingen. Een aantal van de beroemdste zijn te vinden op de Berlijnse Muur zelf; ga naar de East Side Gallery, waar enorme werken zijn geschilderd langs het langste overgebleven deel van de Muur, waardoor het historische monument dat verdeeldheid vertegenwoordigt is veranderd in een inspirerende openluchtviering van creativiteit en vrijheid.

Er is ook veel graffiti te vinden in de Haus Schwarzenberg steeg en in de wijken Kreuzberg en Friedrichshain. Andere grote steden voor straatkunst zijn Melbourne, San Francisco en Banksy's geboorteplaats Bristol.

6. Londen

In Londen vind je een enorm aantal musea, theaters en galerieën van wereldklasse die bijna elke stroming, stijl en onderwerp vieren. Van Renaissance, romantische en impressionistische schilderijen tot moderne, hedendaagse en modieuze kunstwerken, er is voor elk wat wils.

Tate Modern en Tate Britain, de National Portrait Gallery en de National Gallery, de Serpentine Gallery, de Wallace Collection en de V&A zijn allemaal gratis te bezoeken. De vele tentoonstellingen in de stad worden regelmatig vernieuwd, dus er valt genoeg te ontdekken. Het is ook de thuisbasis van prestigieuze kunstscholen die creatieve studenten van over de hele wereld aantrekken en er worden verschillende grote jaarlijkse kunstbeurzen gehouden.

Duik in een andere cultuurStudeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer