GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Carrière advies: zo kun je werken in het buitenland

Carrière advies: zo kun je werken in het buitenland

Deze Q&A maakt deel uit van een speciale reeks interviews met succesvolle, internationaal georiënteerde professionals en loopbaangoeroes. Ze zijn gekoppeld aan de Career Beyond Borders-seminars die in 2015 en 2016 in Londen, Singapore, New York en San Francisco werden gegeven. Volg het carrière advies van onze experten en begin je internationale carrière door te gaan werken in het buitenland.

“Je kunt welke carrière dan ook vergeten als je geen vloeiend Engels spreekt. Engels is de basis van alles”.
– Louise d’Amécourt

Louise groeide op in Londen en Parijs. Ze studeerde Engelse geschiedenis en literatuur aan La Sorbonne (Parijs) en de University of Edinburgh (Schotland). Ze werkte vier jaar voor HCL Technologies in India voordat ze haar MBA bij INSEAD in Frankrijk haalde. Tegenwoordig is Louise European Sales Optimization Manager bij Braintree, een bedrijf van Paypal. In november sprak ze op het Careers Beyond Borders-seminar in Londen.

We spraken Louise tussen haar werkreizen door en vroegen haar hoe talen, reislust en nieuwsgierigheid haar loopbaan hebben beïnvloed.

Louise, je hebt geschiedenis en literatuur gestudeerd en nu ben je een European Sales Optimization Manager. Wat is er gebeurd?

Ik heb altijd gedacht dat een studie niet dat is wat je opleidt tot wie je wilt worden. Een studie bepaalt niet jouw professionele leven. Ik was altijd geïnteresseerd in literatuur en geschiedenis en heb altijd veel gelezen, dus ik wist dat dat iets was wat ik wilde studeren. Maar tegelijkertijd besefte ik ook dat ik geen schrijver of historica wilde zijn. Daarom begon ik op mijn zestiende al met veel stages in Londen en Parijs. Ik had toen eigenlijk al mijn draai in het bedrijfsleven gevonden en kort na mijn opleiding ben ik gaan werken. Dat is ook de reden dat ik mijn MBA gehaald heb: ik wilde academischere en fundamentelere vaardigheden opdoen. Ik had hele abstracte onderwerpen gestudeerd. Die stages waren daarom heel praktisch. Toen ik bij banken werkte, deed ik er bijvoorbeeld veel technische vaardigheden op. Als je stages loopt, ontdek je echt hoe je je moet gedragen in de corporate wereld.

Wat heb je geleerd van wonen en studeren in het buitenland?

Wonen en studeren in het buitenland heeft me laten inzien dat ik eerst moet luisteren voordat ik zelf het woord neem. Ik pas me heel erg snel aan nieuwe culturen aan en ik bloei op in een internationale omgeving. Ik vind het leuk om met multiculturele en diverse teams te werken. Als ik een project leid, weet ik hoe ik mensen bijeen moet brengen en iedereen zijn voordeel kan doen met alle verschillende achtergronden en nationaliteiten. Toen ik vier jaar in India werkte, leerde ik flexibel zijn, geduld hebben en me aanpassen aan andere culturen. Ik realiseerde dat er altijd overal een oplossing voor is.

Hoe heeft jouw internationale achtergrond je geholpen in jouw loopbaan?

Het is natuurlijk een goede ijsbreker in sollicitatiegesprekken, dat sowieso. Maar het heeft me ook veel geholpen op leiderschapsvlak. Mensen zijn altijd geïnteresseerd in internationale verhalen. In mijn dagelijks leven helpen mijn internationale ervaringen me heel erg wanneer ik samenwerk met andere teams. Ze hebben mijn gedrag op mijn werk echt op een positieve manier veranderd. Internationale ervaring is alleen maar goed: je wordt er volwassener en opener van.

Welk carrière advies zou jij geven aan jonge mensen die op zoek zijn naar een baan?

Het ligt er natuurlijk altijd maar net aan waar je vandaan komt, maar als je de arbeidsmarkt betreedt en aan je eerste baan begint, ben je vaak een beetje bang en denk je dat je voor een heel bekend bedrijf moet werken of zoiets, iets wat goed staat op je cv. Ik denk niet dat dit zo is. Ik denk dat deze mindset heel erg is veranderd. Recruiters zijn tegenwoordig op zoek naar mensen die verschillende dingen hebben gedaan. Hoe cliché het ook klinkt: ze willen mensen die iets doen waar ze echt van houden en waar ze geïnteresseerd in zijn, in plaats van mensen die gewoon voor een groot bedrijf werken omdat ze denken dat dat goed staat op hun cv. Dus doe wat je wilt doen. En weet je: ga zeker naar het buitenland. Die ervaring is zo belangrijk, zeker op jonge leeftijd, omdat je er zo veel van leert. Je komt volwassener terug, een eigenschap die veel andere mensen van jouw leeftijd waarschijnlijk nog niet hebben.

Hoe belangrijk zijn talen op de hedendaagse arbeidsmarkt?

Ik werk voor een Amerikaans bedrijf in Londen, dus we spreken allemaal Engels. Maar ook voorheen, toen ik in India werkte, was alles in het Engels. Het helpt echt als je verschillende talen spreekt. Ik heb bijvoorbeeld een speciale band met een Frans team. Je kunt natuurlijk niet elke taal ter wereld spreken. Daarom is het vooral ontzettend belangrijk dat je heel goed Engels spreekt. En het niet alleen spreekt, maar het ook denkt zonder dat je elk woord eerst in je hoofd hoeft te vertalen. En je moet natuurlijk grapjes kunnen maken in het Engels: dan weet je dat je de taal onder de knie hebt!

Londen is een hele concurrerende omgeving. Heb je advies voor mensen die in zo’n metropool willen werken?

Ik raad je zeker aan om zeker één keer in je leven in een hele grote stad te werken. Ook al weet je niet hoe lang je blijft, probeer er echt van te genieten. Omarm de stad zo veel mogelijk: via je werk, op privé-vlak en door middel van netwerkmogelijkheden. In metropolen worden er meestal heel veel georganiseerd. Soms denken mensen dat het leven in een grote stad heel erg zwaar is, maar ik vind het leuk, het is fantastisch. Je moet kijken naar alle voordelen die grote steden hebben, zelfs wanneer het af en toe overweldigend lijkt. Kijk met een open blik naar de wereld, wees blij en besef wat een mazzel je hebt om daar te wonen!

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden