GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 6 beste studentensteden ter wereld

De 6 beste studentensteden ter wereld

Tijdens je studie is het ontzettend nuttig om één of twee semesters naar het buitenland te gaan. Je kunt zo je taalvaardigheden naar een hoger plan tillen, internationale ervaring opdoen en nieuwe vrienden maken vanuit de hele wereld. Door een tijd in het buitenland door te brengen geef je niet alleen je aantal Facebook-vrienden of hoeveelheid Instagram-volgers een boost, maar zal je ongetwijfeld ook meer zelfvertrouwen krijgen en de kans op fantastische banen in de toekomst groter worden.

Het kan soms echter lastig zijn om de perfecte bestemming uit te kiezen waar je je horizon kunt verbreden, je carrière een kickstart kunt geven en geweldige avonturen kunt meemaken. Maar daar hebben we een handig lijstje voor gemaakt. Lees maar, en maak je keuze:

1. Parijs

Parijs is niet alleen de stad van de liefde, maar ook de stad van de academische uitblinkers. De Franse hoofdstad is dé plek voor studenten: je vindt hier universiteiten van topniveau, uitstekende docenten en kleine klassen. Bovendien zijn de studiekosten er laag, dus deze stad is zo ongeveer de hemel voor studenten van over de hele wereld. Bovendien heeft Parijs een hoge levensstandaard en het feit dat je je er eigenlijk ín een ansichtkaart bevindt, maakt een studiesemester hier nog meer de moeite waard.

Als je in Parijs bent, vergeet dan niet om… door de wijk de Marais te slenteren en elk steegje te ontdekken: deze buurt is een van de schattigste van Parijs. Je vindt hier bovendien overheerlijke roombotercroissants, goedkope en lekkere falafel en heerlijk romige café-au-laits in overvloed.

2. Londen

Houd je meer van scones dan van croissants, dan heeft Londen een boel moois voor je in petto. Het is er iets duurder dan Parijs, maar studenten van over de hele wereld verhuizen elk jaar naar Londen om te genieten van alles wat de Britse hoofdstad te bieden heeft: fantastische onderwijsinstellingen, geweldige universiteitsbibliotheken en heel veel baanmogelijkheden, net name in de financiële sector en in de media. En de unieke invloed die Londen op vrijwel alles heeft wat er bestaat, is natuurlijk ook een reden.

Als je in Londen bent, vergeet dan niet om… te relaxen in een van de schattige, betaalbare cafeetjes van Little Venice, langs de kanalen te wandelen om de superknusse woonboten te bewonderen (droom je al van je eigen exemplaar?) en te genieten van de rustige sfeer in een van Londens mooiste woonwijken. Heb je meer zin om naar een rustig park te gaan? Ga dan naar Kyoto Gardens in Holland Park, een verborgen juweeltje, goed verstopt in het prachtige West-Londen, waar we dol op zijn.

3. Singapore

Voor studenten die gek zijn op het bruisende grotestadsleven maar óók graag af en toe willen bijkomen op een paradijselijk eiland, is Singapore de place to be. Hoewel het leven in deze geweldige Zuidoost-Aziatische metropool relatief duur is, blijft het een enorm populaire plek onder studenten. Overal ter wereld zijn werkgevers bovendien op zoek naar alumni van de hoog genoteerde onderwijsinstellingen.

Als je in Singapore bent, vergeet dan niet om… een dag lang de stad te doorkruisen terwijl je je focust op al het heerlijke eten en drinken, te beginnen met een hemels ontbijt. Voedsel is een van de beste dingen die deze geweldige stad te bieden heeft. En goedkoop bovendien.

4. Sydney

Sydney combineert het beste van al bovenstaande plekken: een skyline die zó van een ansichtkaart lijkt te komen, beroemde bezienswaardigheden, veel groen, stranden en natuurlijk opleidingen van wereldklasse. De studentengemeenschap is ongelooflijk divers en levendig: op weinig plekken ter wereld wonen zoveel internationale studenten als hier. En als klap op de vuurpijl is de hoofdcampus van de University of Sydney ook nog eens uitgeroepen tot een van de tien prachtigste universiteiten ter wereld.

Als je in Sydney bent, vergeet dan niet om… een dagje te chillen op Shark Island. Neem een picknickmand mee en geniet een dag lang van het geweldige uitzicht op de Sydney Harbor. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

De vijfde plek in deze ranglijst wordt bezet door maar liefst twee steden:

5A. Zürich

Zürich is niet alleen een aanrader omdat je hier de ETH vindt, de best beoordeelde universiteit op het Europese continent, maar ook omdat dit een van de prettigst leefbare steden ter wereld is. Het is er schoon, veilig en omringd door een adembenemende omgeving (met bergen, meren, noem maar op…). De universiteiten hanteren bovendien relatief lage studietarieven in vergelijking tot de overige hoge levenskosten waar Zwitserland bekend om staat.

Al je in Zürich bent, vergeet dan niet om… op een zonnige zomerdag te gaan waterfietsen in het prachtige, schone Meer van Zürich. Je kunt overal langs de oever een Pedalo huren, een huurwaterfiets. Neem een drankje mee voor onderweg en een St. Galler-braadworst, een typisch Zwitserse snack.

5B. Melbourne

Melbourne is de culturele hoofdstad van Australië en is geliefd bij studenten vanuit de hele wereld. Net als z’n medestander op plek 5 in deze ranglijst is Melbourne ook een van de prettigst leefbare steden op aarde. Je hebt hier bovendien eindeloos veel mogelijkheden om even bij te komen van het studeren aan de (uitstekende!) universiteiten hier: strand, nachtleven, sport en een invloedrijke kunst-community.

Als je in Melbourne bent, vergeet dan niet om… een potje te pingpongen en een heerlijke snack of maaltijd te halen bij Grubby Food Van, een verborgen juweeltje in Melbourne. Door de überhippe omgeving wil je er waarschijnlijk wel een hele (luie) middag doorbrengen.

Ook naar het buitenland om te studeren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer