GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Dit moet je doen als nieuweling in een vreemde stad

Dit moet je doen als nieuweling in een vreemde stad

Het idee om naar het buitenland te verhuizen en een nieuw leven in een nieuwe stad te beginnen, kan best eng klinken. Tegelijkertijd is het ook een geweldige kans om veel te leren, te ontdekken en allerlei supernuttige levensvaardigheden op te doen. Elke dag verhuizen er duizenden mensen voor hun werk of onderwijs en als zij het overleven, kun jij dat zeker! En met deze tips al helemaal: zo verhuis je naar het buitenland als een pro.

Maak nieuwe vrienden

Een van de snelste manieren om te wennen aan een nieuwe plek is – cliché-alert – het sluiten van nieuwe vriendschappen.
Stap 1: klets met je nieuwe huisgenoten en zorg, als je in het buitenland studeert, dat je aan de praat raakt met je schoolgenoten. Het is belangrijk om je goed te voelen in het bijzijn van de mensen die je dagelijks ziet. En aangezien jullie je allemaal in hetzelfde schuitje bevinden, heb je meteen een aantal onderwerpen paraat om razendsnel een klik te krijgen.
Stap 2: verbreed je netwerk door je aan te sluiten bij een club of sportteam. Zo krijg je een nieuwe groep vrienden met dezelfde interesses als jij.
Stap 3: raak sowieso ook met een aantal locals bevriend. Zij kunnen je beter helpen om je nieuwe woonplaats te ontdekken dan welke reisgids ook.

Zorg dat je nieuwe plek aanvoelt als thuis

Let erop dat je voor vertrek niet alleen alle belangrijke spullen inpakt, maar ook wat gezellige dingen van thuis meeneemt. Met bijvoorbeeld je favoriete dekbedovertrek of wat waardevolle foto’s in een mooi lijstje zal je je sneller thuis voelen op je nieuwe slaapkamer. Neem ook wat koekjes of snacks van thuis mee. Die zijn geweldig om je op te vrolijken als je eens heimwee hebt, of om te delen met je nieuwe huisgenoten. Geen enkele indruk is immers zo belangrijk als de eerste indruk!

Haal het maximale uit de culturele uitwisseling

Deze buitenlandervaring is een fantastische kans om alles over een vreemde cultuur te leren. Neem een duik in de taal door tegen iedereen in zijn of haar moedertaal te praten: zo blijf je continu je taalvaardigheden bijspijkeren en voor je het weet gebruik je ook alle populaire lokale uitdrukkingen en lokale straattaal. Maar culturele uitwisseling gaat natuurlijk verder dan alleen maar het leren van de lokale taal: probeer ook alle lokale gerechten uit! Proef alle heerlijkheden uit deze streek en kies welke favorieten je vervolgens zelf gaat proberen te bereiden.

Regel je geldzaken

Als je voor langere tijd naar het buitenland verhuist en er op je bestemming geen euro’s worden gebruikt, ga dan kort na aankomst naar de bank om een lokale bankrekening te openen met de nieuwe munt. Dat proces kan even duren, dus je kunt er maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. Als je voor slechts een paar maanden gaat, is het misschien slimmer om een prepaid travel card te gebruiken. Je maakt dan simpelweg geld over naar die kaart en gebruikt ‘m als een lokale pinpas. Zo krijg je niet te maken met extra kosten voor het opnemen van geld, extra kosten voor het hanteren van vreemde valuta en extra kosten voor het gebruik van je eigen pinpas in het buitenland… er zijn namelijk zó veel extra kosten. Als je meer advies nodig hebt, dan kunnen je nieuwe collega’s of medewerkers van de school waar je studeert je ongetwijfeld helpen met de details.

Ontdek je stad

Blijf in je vrije tijd niet thuis, maar ga op pad. Neem de metro, pak de bus of ga lopen… Ga. Gewoon. Op. Pad. Begin met het ontdekken van alle toeristische attracties. Zodra je de stad hebt gezien door de ogen van een bezoeker, weet je namelijk welke buurten je beter wilt leren kennen. Nodig vervolgens je nieuwe vriendengroep uit om alle verborgen zijstraatjes te ontdekken, de leukste koffietentjes uit te proberen en te eten in alle unieke restaurants. Heb je je favoriete plekken eenmaal gevonden? Ga er dan regelmatig naartoe. Je zult je er in no time thuisvoelen.

Ontdek een nieuwe stadVraag informatie aan
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer