GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

EF ervaring: Stan op taalreis in San Diego

Stan reisde in de zomer van 2017 samen met beste vriend Pepijn af naar San Diego voor een taalcursus van 4 weken. Gevangen door het EF reisvirus tourt hij als EF Ambassador langs middelbare scholen in heel Nederland om andere studenten te vertellen over zijn ervaring.
EF ervaring: Stan op taalreis in San Diego

Wauw… Waar moet ik beginnen. Zoveel dingen die gelijk in mij opkomen bij het denken aan mijn taalreis met EF Nederland in Amerika. Voordat ik je meeneem in mijn verhaal wil ik je eerst wat vertellen over wie ik ben; mijn naam is Stan Buitenhuis, 18 jaar oud en momenteel een student Bedrijfskunde die het hele land doorreist voor EF Nederland (daar kom ik later op terug). Destijds was ik een havo 5 student, net 17 jaar oud en druk bezig met het berekenen van welke cijfers ik moest halen om in ieder geval mijn diploma binnen te slepen…

Van droom tot werkelijkheid
Reizen was toen al mijn ding. Ik had al veel van de wereld gezien, en was zeker niet van plan om het daarbij te laten. Mijn beste vriend en klasgenoot Pepijn dacht daar gelukkig ook zo over, en zo ontstond het plan om samen op taalreis te gaan na ons eindexamen. In september 2016 zijn we op zoek gegaan naar een organisatie die ons dit geweldige avontuur aan kon bieden. Verschillende organisaties kwamen voorbij, maar toch stak er voor ons beiden één taalreis organisatie echt bovenuit: EF Nederland. EF Nederland kon ons zoveel bieden; van geweldige locaties en gevarieerde cursussen tot de leukste activiteiten rondom je bestemming, kortom: het hele plaatje! Al snel hebben we contact gezocht met het team van EF (overigens een geweldig team, maar daar zal ik wederom straks op terugkomen 😄). Direct werd ons gevraagd om een bezoekje te brengen aan de Buitenlandbeurs in Utrecht, om het daar persoonlijk over ons idee te kunnen hebben. Met veel enthousiasme werden we ontvangen door EF Nederland. Voordat we de beurs bezochten hadden Pepijn en ik beiden onze twijfels over de reis, de juiste organisatie, maar na het gesprek met Joyce waren we er toch wel zeker van: dit wordt ‘m.

Toen volgden er twee hele leuke gedeeltes voor ons; de bestemming uitzoeken, en de ouders overtuigen. Over de bestemming waren we het snel eens. Het moest een locatie worden die de combinatie van strand en stad in zich had, want ja; ook wij wilden naast school ook lekker kunnen surfen en chillen met anderen op het strand! Daarnaast lag zowel mijn hart, als dat van Pepijn, al in Amerika, wat de optelsom makkelijk maakte: San Diego, Californië. Wat betreft het overtuigen van de ouders: gelukkig stonden zij er hetzelfde in als ik, en gunde ze me deze reis #hoechill. De ouders van Pepijn dachten er hetzelfde over, waardoor het idee nu werkelijkheid was geworden! EF Nederland heeft het proces van de inschrijving, al het papierwerk en de overige randzaken voor ons geregeld. Wat voor ons overbleef; het regelen van het visum en het aanschaffen van een hele grote koffer! Zonder grote koffer kan je het land van onder meer de gigantische shopping malls niet bezoeken natuurlijk.

Ready for take-off
Nadat we beiden geslaagd waren voor havo 5 kon het avontuur beginnen. Op zondag 9 juli vertrokken ze; twee gasten van 17 jaar oud, op weg naar San Diego. Wat ons goed deed en vertrouwen gaf was een medereiziger van EF die we bij de check in tegenkwamen, en die ook naar San Diego ging! Samen zijn we aan de reis van 16 uur begonnen. Onderweg nog een kleine tussenstop in Dallas, maar na 16 hele uren waren we daar. Op het vliegveld ontmoette we Menno uit Nederland, die dezelfde reis maakte als wij. Aangezien onze reisgenoot vanwege een andere vervolgreis later aankwam, bleven we met z’n drieën over.

Vrienden voor het leven
Het avontuur was officieel begonnen. Rond de klok van 6 uur ’s avonds kwamen we aan, waar ons meteen een leuke verassing stond te wachten; op de foto! Iedereen die net aankwam moest gauw een fotootje maken voor op de studentenpas. Eenmaal aangekomen op de kamer konden we eindelijk even ons rustmoment pakken, en beseffen wat er allemaal was gebeurd. Nog geen vijf minuten later stoomde daar een kleine, best wel energieke Argentijn binnen; Nicolas. Nicolas was onze kamergenoot voor drie weken, en is in die drie weken een enorm goede vriend geworden. Hij nodigde ons gelijk uit om met zijn Argentijnse groep te komen chillen. Hoe chill; gelijk een ingang binnen een groep, gelijk nieuwe vrienden en gelijk een vertrouwd gevoel.

De volgende ochtend begon de eerste les dan echt. Onafscheidelijk dat Pepijn en ik waren werden we toch echt in een andere klas geplaatst. Gelukkig zat iedereen in deze situatie, en maakte je enorm snel vrienden. Mijn vrienden: Etienne uit Belize, Bianca uit Italië en Milena uit Brazilië. Ook daar bouwde je dus weer zo snel een vriendenkring op. Na de eerste lesdag kwam ik Pepijn op de gang tegen met Menno en met een andere Nederlandse jongen; Jesse. Vanaf dat moment was onze groep eigenlijk wel compleet; 4 Nederlandse jongens die het avontuur aan gingen. En hoe. Met z’n vieren hebben we meer meegemaakt dan dat je met sommige vrienden in Nederland in 2 jaar meemaakt. Onbeschrijflijk.

Meer dan een taalreis
Onze eerste grote trip was naar Los Angeles. Ook dat was een reden waarom we voor EF Nederland hebben gekozen; de ‘activity desk’ op iedere locatie, die de meest geweldige en leerzame activiteiten plannen voor je, zodat je naast je cursus ook alles van de bestemming zelf ziet. Na een lange dag bezienswaardigheden bezoeken kwamen we met z’n vieren aan in ons hotel op de strip van Hollywood. Dan is Hollywood op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar op het moment dat wij er verbleven was er een fel debat aan de gang tussen voor- en tegenstanders van Donald Trump, de toen net gekozen president. Je kent het wel uit de films; afgesloten wegen, een drukte van jewelste, een oud mannetje met een ‘Make America Great Again’ pet op tegenover een jonge gast van een meter of twee, fel aan het debatteren over waarom Mr. Trump wel of niet de president van de Verenigde Staten moet zijn.

Typisch Amerikaans, en heerlijk om te zien als toerist. Toch zag ik mezelf steeds minder een toerist worden, en steeds meer een inwoner van Amerika. De cultuur, de mensen, de openheid van de mensen, alles trok en trekt me nog steeds aan.

Na onze eerste trip waren we los, en hebben we de trip naar Las Vegas en de Grand Canyon ook nog meegepakt. Hoeveel onvergetelijke momenten we daar ook beleefd hebben samen. Het liefst schrijf ik een heel boek over al onze avonturen, over al die momenten dat je jezelf tegenkomt, dat je elkaar aankijkt en in elkaars ogen ziet hoe gelukkig de ander is. Ik ben EF Nederland en mijn ouders dan ook verschrikkelijk dankbaar dat ik dit heb kunnen en mogen doen, en hoop ook zeker niet dat dit mijn laatste avontuur met EF was.

EF Ambassador
Om daarop door te gaan; ik zou terugkomen op een paar dingetjes. Na het avontuur is er geen een dag geweest dat we elkaar niet over EF hebben gesproken. Iedere avond kwam alles weer voorbij; de taxiritjes met typische Amerikaanse veteranen, pratend over de situatie met Trump, de sushi-avonden met onze Argentijnse vrienden, de middagen surfen op Ocean Beach, de zonsondergang bij de Sunset Cliffs; alles kwam weer voorbij. Na een maand of twee hebben we de stoute schoenen aangetrokken, en hebben we EF Nederland gecontact met de vraag of ze iets met ons konden, of iets voor ons hadden. En jawel hoor; uitgenodigd op het kantoor in Amsterdam lag daar voor ons de functie als Ambassador klaar. In een roze pak reizen Pepijn en ik heel Nederland door om ons verhaal te doen, om anderen te informeren en te overtuigen om ook op taalreis te gaan met EF Nederland. Samen met een geweldig team (te vinden in zowel Amsterdam als Rotterdam) en samen met een hele boel andere EF Ambassadors proberen we hetgeen wat wij hebben meegemaakt over te brengen.

Dus als je denkt dat het na je reis stopt; dat hoeft zeker niet! Iedereen die met EF op reis is geweest krijgt de kans om Ambassador te worden en om voor EF te werken en zo punten sparen voor weer een nieuwe taalreis met EF.

Zoals ik al zei kan ik een boek schrijven over alle avonturen, en denk ik er nog serieus over na ook om dat te doen, maar voor nu was dit mijn verhaal over EF Nederland, en over de magische plek San Diego, Californië. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om deze kans niet te laten lopen; doe het! Ga naar het buitenland, stap uit je comfortzone, doe het. Je gaat er geen spijt van krijgen. Wat je er wel aan overhoudt? Een gigantische internationale vriendenkring, een betere jij door de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt, en ontelbaar veel herinneringen. Want ik zeg maar zo; we sparen geen geld, alleen herinneringen! Heb je nog vragen over EF San Diego, contact me! Ik ben bereikbaar op Instagram (@stanbuitenhuis) en op mijn mail ([email protected]). Laat het me weten als ik iets voor je kan betekenen. Heb je interesse gekregen en wil je meer weten over EF Nederland? Bezoek www.ef.nl!

Net als Stan ook de zomer van je leven meemaken? Start vandaag nog jouw EF avontuur en vraag de gratis brochure aanGratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer