GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Het verhaal van een ouder: Bianca

Het verhaal van een ouder: Bianca

Wat als je kind naar het buitenland wil na zijn vwo?

Onze zoon, 18 jaar, geslaagd voor zijn vwo is in september 2022 naar Bristol vertrokken, maar daar is best veel aan vooraf gegaan. Het begon allemaal tijdens zijn examenjaar. Dit was geen gemakkelijk jaar, eigenlijk waren de jaren ervoor al niet gemakkelijk voor onze zoon. Hij heeft heel hard moeten werken om zijn VWO te halen, wat overigens zijn eigen keus was. Door de corona periode en het harde leren, was zijn wereldje redelijk beperkt geworden, eigenlijk weinig nog kunnen ontdekken van de wereld en over zichzelf. Dat werd ook duidelijk, omdat hij geen idee had wat hij moest gaan studeren.

Omdat wij, als ouders, het belangrijk vonden dat hij een jaar zou krijgen, waarin hij mocht ontspannen, een jaar waarin hij zichzelf verder mocht ontdekken. Wie ben ik eigenlijk, wat zijn mijn interesses, waar krijg ik energie van, en uiteraad nieuwe mensen leren kennen. Samen hebben we besloten om hem een tussenjaar te geven. Omdat hij moeite had met de Engelse taal, was hij er snel uit dat hij naar Engeland wilde om zijn Engels te verbeteren. Toen zijn we terecht gekomen bij EF. Zoals bij alle organisaties lees je naast goede berichten, ook minder goede berichten. Juist die negatieve berichten maakte ons aan het twijfelen. Vooral twijfels over zijn onderkomen en twijfels of we wel geholpen zouden worden als er iets zou zijn met ons kind. We hebben meerdere malen contact gezocht met EF, die altijd bereid waren en openstonden voor een gesprek. Samen met hen hebben we gekeken welke omgeving het beste bij onze zoon zou passen. Een grote stad, of juist een wat kleiner, compactere omgeving. Maar ook of het een gastgezin of een residentie zou moeten worden.

EF heeft een gesprek voor ons gefaciliteerd met de leiding in Bristol. Dat gesprek was doorslaggevend. Zo fijn dat ze meedenken in wat belangrijk is voor onze zoon maar ook voor ons als ouders. Want je kind gaat voor 5 maanden naar het buitenland laten gaan, was voor ons een hele stap.

"Zo dankbaar dat hij deze kans heeft gekregen en heeft gepakt."

Maar als ik geweten had, wat ik nu weet, had ik er nooit een seconde over getwijfeld. De levens ervaring die hij daar na 5 maanden heeft opgedaan, is onbeschrijfelijk. Dit neemt nooit iemand meer van hem af. Hij is als individu zo gegroeid, zelfstandiger geworden, krachtiger in wie hij is, met wie hij wil omgaan, zijn zelfbeeld etc. Zo dankbaar dat hij deze kans heeft gekregen en heeft gepakt. Hij heeft daar werkelijk de tijd van zijn leven gehad.

Hij wilde zelf in een gastgezin en ook daar heeft hij geen seconde spijt van. Met 4 andere nationaliteiten hebben ze veel mee gemaakt. Ook met studenten uit zijn klas hebben ze zoveel ondernomen. Hij heeft daar een eigen leventje op gebouwd, met vrienden, sport, school, uitgaansleven, uitstapjes naar o.a Londen.

"Iedereen is alleen, iedereen is nieuw, dus iedereen heeft elkaar nodig"

Hij heeft het enorm getroffen bij zijn gastouder. Vooraf hadden we onze twijfels over de situatie, want het was een man alleen. Maar hij had geen betere plek kunnen krijgen. Die man zijn we enorm dankbaar voor zijn gastvrijheid, zorgzaamheid en gezelligheid. Ook hebben we begrepen dat alle studenten die mijn zoon heeft leren kennen, prima plekken hebben gehad waar ze verbleven. Tuurlijk kan het zijn dat het een keer niet klikt, maar ik geloof dat EF er dan alles aan zal doen om dit op te lossen.

Een fijne bijkomstigheid is dat zijn Engels enorm is verbeterd, hij voelt zich nu zo comfortabel bij het spreken en is zelfs begonnen met Engelse boeken lezen (ondanks zijn dyslexie). Vooral omdat er weinig Nederlanders in Bristol waren, werd hij wel gedwongen om hele dagen Engels te spreken, wat zijn ontwikkeling alleen maar ten goede kwam. Hij heeft totaal geen moeite gehad om aansluiting te vinden bij andere studenten, zoals hij ook zegt, "iedereen is alleen, iedereen is nieuw, dus iedereen heeft elkaar nodig". Kortom, wij zijn heel blij dat we destijds voor EF hebben gekozen.

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden