GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

EF Ervaringen: Camilla uit Zweden bij EF München

Camilla studeerde aan de universiteit, maar voelde zich academisch vermoeid en had behoefte aan verandering. Daarom koos ze ervoor om met EF naar München te gaan om Duits te studeren. Studeren in het buitenland was echter geen voor de hand liggende keuze.
EF Ervaringen: Camilla uit Zweden bij EF München

Hoi Camilla, waar ben je nu in de wereld?

Hallo! Ik ben op dit moment in München, om precies te zijn chillen op het bed bij mijn gastgezin thuis.

Waarom heb je ervoor gekozen om Duits te studeren in München bij EF?

Er waren verschillende factoren die me tot deze beslissing brachten. Thuis in Zweden studeerde ik aan de universiteit en ik was de routine zo beu. Ik had behoefte aan verandering en "er even tussenuit". Uit het niets kreeg ik het idee om naar Duitsland te gaan en mijn oude schoolduits nieuw leven in te blazen. In het buitenland studeren tijdens de pandemie was echter geen voor de hand liggende beslissing en de angst voor een tweede golf lag op de loer. Maar EF hielp een handje door de situatie voortdurend op de hoogte te houden, en ze lieten meer tijd voor annuleringen omdat de dingen nog konden veranderen en onzeker waren. Mijn reis hierheen was misschien niet de meest typische, maar vandaag ben ik ZO blij dat ik hier ben!

Hoe vond je München in vergelijking tot Zweden?

Het dagelijks leven lijkt in veel opzichten op dat in Zweden, maar is toch ook anders. Eén ding verbaasde me en dat was hoe natuurlijk het voelde om hier te zijn. Ik had een beeld in mijn hoofd opgebouwd dat alles in het buitenland gevaarlijker, onzekerder en over het algemeen eng is. Maar dat is niet zo! Het leven gaat gewoon door - het ziet er alleen een beetje anders uit.

Hoe is het studentenleven op school?

We gaan naar biertuinen, hangen rond in parken en eten in restaurants. Af en toe doen we meer "toeristische dingen" zoals musea bezoeken of excursies maken. De centrale ligging van München in Europa is een groot voordeel. Met de trein ben je in een uur in de Alpen voor een dagwandeling. Met een paar uur meer kun je Oostenrijk, Italië en verschillende andere landen bereiken. Er valt zoveel te ontdekken!

Verblijf je bij een gastgezin of op de campus?

Ik verblijf bij een gastgezin, samen met twee andere EF studenten: een meisje uit België en een uit Zwitserland. Mijn gastgezin bestaat uit een "gastmoeder", een gepensioneerde vrouw wiens kinderen uit huis zijn en die het leuk vindt om studenten in huis te hebben. Ze is heel aardig en het is heel handig om Duits met haar te kunnen oefenen aangezien ze bijna geen Engels spreekt Ik woon een beetje buiten de stad, maar wel dichtbij een rivier en meren, wat erg leuk is in de nazomer.

Hoe is het om te leven bij een gastgezin?

Het is wat je er zelf van maakt! Sommige dagen ga ik op avontuur uit in de stad en eet ik niet thuis - dan zie ik mijn gastmoeder dus bijna niet. Andere avonden met ik lange diners met haar en de andere studenten die er wonen gehad. Wat ik waardeer aan het leven in een gastgezin is de zorgzaamheid en bereidheid. Ik hoefde niet na te denken over boodschappen, koken, of dingen regelen toen ik voor het eerst in München aankwam - Ik kon me focussen op wennen aan de routines, de stad leren kennen, en de andere studenten. Wonen in een 'echt huis' voegt ook een thuisgevoel toe, wat ik erg waardeer. Ik heb een kleine kamer met een bed, bureau, en kast, en we delen de leefruimtes en badkamer.

Wat zou je zeggen tegen studenten die twijfelen over studeren in het buitenland?

Doe het!!! Ik begrijp de terughoudendheid om te studeren in het buitenland, maar toen ik aankwam, was mijn eerste gedachte, "Oh, dingen gaan gewoon als normaal?" Net zoals het thuis routine is geworden om met het leven om te gaan, zal dat in je nieuwe stad ook zo zijn.

Wat is het beste deel aan studeren in het buitenland?

Zeker weten het leren kennen van nieuwe mensen en leren over elkaars culturen.

Leer Duits in MünchenOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer