Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

7 redenen om te investeren in je Engelse vaardigheden

7

We zien je afvragen of Engels studeren een goed gebruik van je tijd is. Je spreekt al één taal en het heeft je tot nu toe goed gediend, toch? Ja tuurlijk. Tenzij je wilt reizen, in het buitenland wilt studeren, in een internationale setting wilt werken, meer wilt leren over andere culturen en meer vrienden wilt maken. Als dat je goed in de oren klinkt, zijn Engelse vaardigheden vrijwel essentieel.

Het is de officiële taal in 55 landen en wordt in meer dan 100 landen gesproken

Dat omvat natuurlijk de “binnenste cirkel” landen waar je automatisch aan denkt (zoals Australië, Nieuw-Zeeland, het VK, de VS, Canada en Zuid-Afrika). Maar daar stopt de lijst niet. Engels is een officiële taal in veel Afrikaanse, Caribische en Aziatische landen. Stel jouw kompas in op Kenia, Nigeria, de Filippijnen, Jamaica, de Bahama’s , India, Singapore, Fiji en Vanuatu. En nog veel meer landen waar je in het Engels met de lokale bevolking zou kunnen praten.

Er zijn wereldwijd bijna twee miljard sprekers

Omdat het zo veel wordt gesproken, wordt Engels de moderne “wereldtaal” of “lingua franca” genoemd. Meer dan 360 miljoen mensen beschouwen Engels als hun eerste taal, waardoor ze het op twee na grootste cohort van moedertaalsprekers zijn voor elke taal. Na Mandarijn en Spaans, spreken bijna twee miljard in totaal het als hun eerste, tweede, derde of zelfs vierde taal. Alleen al in Europa zegt 38% het op gespreksniveau te spreken. Als je maar één vreemde taal gaat studeren en een goede prijs wilt krijgen voor de tijd die je investeert, is Engels een must-speak.

#1 taal in internationale communicatie

Van traditioneel drukwerk tot internet en internationale relaties, Engels overschaduwt andere talen. Het is een belangrijke speler in de academische wereld, de taal van luchtvaart- en maritieme communicatie, en een officiële taal van het Internationaal Olympisch Comité, de Verenigde Naties, het Internationaal Ruimtestation, de NAVO, Interpol en de Europese Unie. Als Engels leren voor een internationale of diplomatieke carrière jouw doel is, zorg dan dat jij investeert in je Engelse vaardigheden: zowel spreken als schrijven. Nadat je een solide basis hebt ontwikkeld, werk je om je voortgang te versnellen, je schrijven te verbeteren en meer spreekvertrouwen te krijgen. Daarna kun je overwegen om in een Engelssprekend land te wonen en te studeren om de snelste vooruitgang te boeken.

Het domineert in internationale kunst, cultuur, entertainment …

Er zijn een aantal redenen waarom Engels leidt. Waaronder de flexibiliteit, het vermogen om te evolueren, verbindingen met andere talen en een grote native speaker basis. Kijk maar naar de beheersing van Engelstalige films (met name Amerikaans amusement en media, die in 2012 bijna 30% van de inkomsten van de industrie genereerden). Evenals de muziekindustrie en de verscheidenheid aan Engelstalige series op diensten zoals Netflix.

… en zaken

Engels is een belangrijk hulpmiddel in het bankwezen en in de zakenwereld, waar enkele van de grootste bedrijven. Bedrijven als Sodexo, Yokohama, Honda en Siemens hebben Engels al geïmplementeerd als hun zakelijke lingua franca, of stappen ondernemen om dit te doen. De wereldhandel vindt ook grotendeels in het Engels plaats, aangezien mondiale deals moeten worden gesloten op basis van een taal die door het grootste deel van de partijen wordt gedeeld. In de wetenschap is Engels de go-to-taal bij het bedenken van termen of het publiceren van theorieën. Als gevolg daarvan nu ook in een groot deel van het hoger onderwijs.

Tegen 2050 spreekt de helft van de wereld Engels

Zelfs nu spreekt een kwart van de wereldbevolking het en miljoenen anderen leren het actief. Er wordt zelfs geschat dat tegen 2050 de helft van de wereld Engels op een bepaald niveau zal spreken. Dit soort taaloverheersing is historisch ongehoord. En het afnemen van het Engels als een mondiale taal is uiterst onwaarschijnlijk, zeggen veel experts. Zo ook de taalkundige John McWhorter van het Manhattan Institute. Zelfs als andere talen zoals Frans, Spaans en Chinees groeien en populairder worden. “Het is mij enorm onduidelijk welk mechanisme de Engelse omstandigheden kan ontwortelen,” zegt hij.

Je hebt Engels nodig om met de wereld te communiceren

Of het nu jouw doel is om veel te reizen, meer te leren over andere culturen, gemakkelijker om te gaan met moedertaalsprekers en andere studenten, ondernemer te worden, internationaal te werken of in het buitenland te studeren, het opbouwen van sterke Engelse vaardigheden zal je helpen deze doelen te bereiken. En onthoud: naarmate Engels zich verspreidt en meer sprekers verzamelt, ‘hoort’ het niet langer bij moedertaalsprekers. Het behoort tot de wereld – inclusief jou.

Leer Engels met EF op de mooiste bestemmingen wereldwijd.Meer informatie

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer