Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 tips om sneller Engels te leren

10

Engels is een geweldige taal om te leren (hier negen redenen waarom het zo fantastisch is) en bovendien toegankelijk en relatief gemakkelijk om onder de knie te krijgen. Desondanks kunnen de 750.000 (!) woorden en een spelling die zelfs de meest ervaren student laat twijfelen, ervoor zorgen dat het soms onmogelijk lijkt om snel vooruit te gaan. Maar ik laat je graag zien waarom dat niet zo is – zolang je maar de juiste strategie hebt.

Gebruik deze tien tips om sneller Engels te leren als je uitgangspunt, en je zult deze geweldige taal in no time in de vingers hebben!

1. Lees ALLES wat je in het Engels tegenkomt

Klassieke literatuur, paperbacks, kranten, websites, e-mails, je socialmediafeed, cornflakes-dozen: kom je ergens een Engelse tekst tegen, lees die dan. Waarom? Nou, het staat waarschijnlijk vol met nuttige nieuwe woorden, maar ook met heel veel termen die je wel al kent. Zo ga je snel vooruit: door woorden die je al eens hebt geleerd opnieuw tegen te komen, krijg je nieuwe voorbeelden van dat woord in een bepaalde context en blijft het beter plakken in je geheugen. En daarnaast is het leren van compleet nieuwe woorden ongelooflijk belangrijk om je vocabulaire op te bouwen, zeker in een taal als het Engels, met zo veel verschillende woorden! Maar je zult niet alleen moeten lezen, je zult er ook iets mee moeten doen…

2. Maak actief aantekeningen van nieuwe woorden

Dit is terecht een klassieke tip, want hij werkt echt! Als je iets nieuws leert, is dat woord of die uitdrukking vaak zo interessant dat het onmogelijk lijkt om nog te vergeten. Maar geloof ons: je kunt niet alles in één keer onthouden. Wen jezelf daarom aan om altijd en overal een grappig notitieboekje bij je te hebben, of een tool als Evernote te gebruiken. Elke keer dat je een nieuw woord of nieuwe uitdrukking tegenkomt, schrijf je deze op in de juiste context, dus in een voorbeeldzin. Natuurlijk schrijf je ook de betekenis op. Hiermee bespaar je tijd, want de volgende keer dat je dat woord of die zin tegenkomt, hoef je je niet meer af te vragen wat het ook alweer betekent.

3. Praat in real life met echte mensen

Wat is een taal als je er niet in communiceert? Wij mensen zijn het afgelopen decennium natuurlijk experts geworden in een communicatievorm waarbij je niet eens je mond hoeft open te trekken (dankjewel, WhatsApp!). Maar als puntje bij paaltje komt, is het zo dat je een taal veel beter onthoudt als je die hardop oefent in plaats van alleen maar leest of schrijft. Beeld je maar eens in hoeveel mensen zeggen dat ze “Engels wel begrijpen, maar niet spreken”. Voor veel potentiële Engelssprekenden is het praten iets geworden waar ze als een berg tegenop zien of zelfs doodsbang voor zijn. Zorg dat jij niet zo wordt. Zoek contact met native speakers om mee te kletsen, meld je aan voor een cursus of volg online lessen.

4. Abonneer je op (Engelstalige) podcasts en YouTube-kanalen

Houd je van cabaret? Politiek? Vlogs? Koken? Wat je interesses ook zijn: over elk denkbaar onderwerp bestaat wel een Engelstalige podcast of Engelstalig YouTube-kanaal. Abonneer je op een paar en luister of kijk hiernaar terwijl je op weg bent naar school of je werk. In het begin zal je de lokale accenten waarschijnlijk moeilijk vinden, maar wie doorzet gaat snel genoeg begrijpen wat er gezegd wordt (en heel veel lokale woordenschat leren van een native speaker!).

5. Ga naar het buitenland

Bestaat er een betere manier om Engels te leren dan jezelf onderdompelen in de taal terwijl je in een Engelstalig land woont en studeert? Als dat het geval is, dan horen we het graag! Het is algemeen bekend dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is. En gezien het grote aantal Engelstalige landen kun je je ideale leeromgeving kiezen op basis het werelddeel, het weer of je favoriete stad. Denk bijvoorbeeld aan Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Amerika, Canada en Zuid-Afrika, om maar een paar plekken te noemen…

6. Maak slim gebruik van je vrienden

Posten jouw vrienden weleens iets in het Engels? Scrol daar niet overheen in je nieuwsfeed, maar kijk per dag naar één of twee dingen die ze delen. Misschien zijn het nieuws- of webartikelen, video’s, presentaties, blogposts, liedjes of iets heel anders: als het Engels is en je het onderwerp interessant vindt, dan heb je er iets aan!

7. Stel veel vragen

Een brutaal mens heeft de halve wereld, en leert een taal extra snel vloeiend spreken. Als je Engels leert, heb je ongetwijfeld een hele hoop vragen. Druk die twijfels de kop in door nieuwsgierig te zijn en op zoek te gaan naar de antwoorden. Volg je een cursus, stel je vragen dan aan de docent (daar is hij of zij immers voor). Leer je op eigen houtje, dan kun je op blogs of taalwebsites een antwoord vinden, het aan andere taalstudenten vragen of hulp zoeken op fora. Achteraf zal je er blij mee zijn!

8. Kijk naar de sterren

Verbeter je skills door een Engelstalige acteur of zanger uit te kiezen die je leuk vindt. Ga online op zoek naar interviews die hij of zij heeft gegeven en bekijk die. Kijk één keer om een idee te krijgen van waar het gesprek over gaat, en dan nogmaals om interessante woorden en uitdrukkingen op te schrijven die je hoort. De straattaal, voorbeelden, humor en anekdotes die aan bod komen zijn weer flink wat nieuwe input om mee aan de slag te gaan…

9. Begin met wat je echt nodig hebt

Het Engelse leerproces gaat waarschijnlijk veel sneller als je jezelf continu herinnert aan waarom je aan de slag bent gegaan. Ga je op uitwisseling? Focus dan op de woordenschat die je nodig zult hebben voor je studie. Ga je naar een bijeenkomst in het buitenland? Oefen op manieren om gesprekjes aan te knopen met andere deelnemers. Plan je een tussenjaar? Dan gaat reis- en toerismewoordenschat je waarschijnlijk verder helpen. Als je alleen maar besluit om ‘gewoon Engels te leren’ en hoopt dat je op magische wijze alle denkbare thema’s in één keer te weten komt, dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis en raak je alleen maar verward en vermoeid. En dat laatste brengt ons naar het volgende punt:

10. Houd vol, ook als het even tegenzit

Als je het idee hebt dat je niet meer verder komt – iets wat elke taalstudent op een gegeven moment even heeft – maak jezelf dan niet wijs dat je “geen Engels kunt” of “het nooit zult snappen”. Sterker nog: verban deze zinnen uit je gedachten! Zulke ideeën zorgen ervoor dat je niet goed meer beseft van hoeveel je daadwerkelijk vooruitgaat, en je gaat erdoor denken dat jouw droom om goed Engels te leren spreken simpelweg onmogelijk is. Vertel jezelf daarom liever: “Ik leer Engels en ga elke dag vooruit”, “Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is de moeite waard”, “Ik ben al zoveel beter dan zes maanden geleden” en andere opmerkingen waarmee je jezelf herinnert aan hoe enorm goed het in grote lijnen gaat.

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer