GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Gestopt met je studie? 10 dingen die je kunt doen!

Gestopt met je studie? 10 dingen die je kunt doen!

Je was er klaar voor om te shinen op de universiteit. Alles begon goed met je studie, totdat het ondenkbare gebeurde en nu ben je terug bij af. Of je nu werd gedwongen om te stoppen of er zelf voor koos om het bijltje erbij neer te gooien: je voelt je waarschijnlijk in de war en kwetsbaar. Maar knoop dit in je oren voordat je jezelf onder je dekens verstopt en voorneemt nooit meer met iemand te praten: je bent niet de eerste bij wie z’n studie niet volgens plan verliep en je zult ook zeker niet de laatste zijn. En hoewel je je nu misschien verblind voelt door de nieuwe omstandigheden, heb je niet gefaald. Sterker nog: veel beroemde ondernemers, zakenlui en gelukkige werknemers hebben geen diploma gehaald, maar leiden desondanks een succesvol leven.

Dit zijn tien dingen die je kunt doen om sneller over de gebeurtenis heen te komen en je leven weer op orde te krijgen:

1. Adem

Dat klopt: in en uit, in en uit. Dreig je in paniek te raken, breng jezelf dan terug naar het nu. Hoewel het misschien te simpel en gek klinkt, vormen onrustige tijden en verandering een geweldig moment om mindfulness te oefenen. Mindful zijn, oftewel jezelf bewust zijn van je gedachten op dat moment, houdt je gefocust, kalmeert je en zorgt dat die gedachten van jou niet meer alle kanten tegelijk op willen.

2. Besef wat je hebt geleerd

Zelfs als je geen diploma hebt gehaald, heb je een hoop geleerd op de universiteit. Denk terug aan de eerste dag en hoe hopeloos je je waarschijnlijk voelde. En nu? Je hebt geleerd om een nieuwe start te maken. Met vreemden te praten en het ijs te breken. Te plannen. Onderzoek te doen en informatie te vinden. Je weg te vinden in een vreemde stad. En nog veel meer. Dat zijn allemaal successen om trots op te zijn!

3. Hit the road

Pak dat paspoort, want de wereld wacht op je. Door te reizen ontsnap je aan je gewone leven, blijf je op afstand van familieleden en vrienden die zich afvragen wat er met je opleiding is gebeurd en krijg je de kans nieuwe culturen, gerechten, landschappen en levensstijlen te ontdekken. Maar waar moet je naartoe? Doe inspiratie op in blogs, op social media, door met vrienden te praten, ideeën op een kladblaadje te schrijven of simpelweg een wereldbol rond te draaien en op een willekeurige plek stil te zetten. Er is absoluut geen betere resetknop dan een paar weken (of maanden) weg.

4. Leer een taal

Studeren aan de universiteit kost tijd en inzet. Hoewel het je nu misschien niet is gelukt om jezelf helemaal in te zetten voor je opleiding, betekent dat niet dat je je nergens voor kunt inzetten. Een vreemde taal leren is een geweldige manier om de tijd die je nu over hebt, zinnig te gebruiken en ondertussen na te denken over je toekomst. Door lessen te volgen ontmoet je nieuwe mensen, geef je jezelf weer een doel, herontdek je je discipline en leer je een geweldige nieuwe vaardigheid die goed van pas komt voor toekomstige studie- en loopbaandoeleinden. Een extra bijzondere stap is het combineren van reizen en het leren van een taal door een taalcursus in het buitenland te doen. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Chinees, Arabisch, Spaans, Duits en Frans zijn allemaal geweldige mogelijkheden.

5. Leer wat je maar wilt!

Fotografie, koken, programmeren, grafisch design, naaien, timmeren, klimmen, surfen, een muziekinstrument bespelen en ga zo maar door. Volg ergens – ergens!- een cursus in om weer enthousiast te worden, je zelfvertrouwen terug te krijgen en jezelf uit te dagen met iets nieuws. Wie weet ontdek je wel een nieuwe passie bij jezelf.

6. Stof je oude hobby af

Middelbare scholieren en studenten schuiven hun hobby’s vaak opzij om meer tijd te hebben voor opdrachten en tentamenvoorbereiding. Dat is compleet logisch, maar een leven zonder interesses naast je studie of werk kan behoorlijk saai zijn. Nu heb je juist tijd over. Een oude hobby weer oppakken is een geweldige manier om te relaxen, je weg weer te vinden en na te denken over de toekomst.

7. Begin een bedrijfje

Al deze cursussen en hobby’s zijn waarschijnlijk ontzettend goed voor je creativiteit! Waarom zou je die energie niet gebruiken en combineren met wat ondernemersvaardigheden? Voor je het weet ben je de eigenaar van een nieuw zakelijk concept! Of je idee nou freelancen, de verkoop van handgemaakte tassen, eventmanagement of iets heel anders betreft: er zijn honderden blogs en online community’s die je kunnen helpen om jouw focus te bepalen en klanten te vinden. Het is meestal niet zo 1-2-3 gepiept, maar met tijd en inzet zal je uiteindelijk misschien zelfs fulltime voor jezelf werken!

8. Doe vrijwilligerswerk

Ga op zoek naar een interessante stichting en wees trots op jezelf als je vrijwilligerswerk doet voor een goed doel. Aangezien er geen tekort is aan hulporganisaties die wel wat steun kunnen gebruiken, is het belangrijk om goed na te denken over de organisatie waarvoor je wilt werken. Denk na over wat je passies zijn, zoals dierenrechten, het milieu, onderwijs, armoede of ziektebestrijding. Vrijwilligers kunnen aan de slag in hun eigen stad, wat verder weg of in het buitenland. Sommige vacatures gaan zelfs om een aanstelling voor langere termijn, wat betekent dat je meerdere weken of maanden in een ander land kunt wonen en werken.

9. Zoek een part-time baan

Wie geld verdient, voelt zich zelfstandiger, wat goed is voor je zelfvertrouwen. Pimp je CV (en vergeet niet de vaardigheden toe te voegen die je op je opleiding hebt geleerd, vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt en commissies waarin je hebt gezeten) en ga ervoor. Afhankelijk van het type werk waarnaar je op zoek bent, kun je via recruiters of persoonlijk solliciteren.
Bonustip: Ben je op zoek naar een baan in de horeca of retail? Dan is het goed om te weten dat veel managers het waarderen als je gewoon een keer binnenloopt om jezelf voor te stellen.

10. Praat met een loopbaanadviseur

Krijg je het gevoel dat je weer wilt gaan studeren, praat dan eerst met een studiekeuze- of loopbaanadviseur. Hij of zij kan je helpen om je doelen te bepalen en te kiezen welke opleiding daar het beste bij past. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen!

Wil je voor een tijdje naar het buitenland?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden