GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

11 gratis podcasts om je Engels mee te verbeteren

11 gratis podcasts om je Engels mee te verbeteren

Of je nu een rondje gaat hardlopen of onderweg van A naar B bent: podcasts zijn altijd een geweldige manier om een vreemde taal beter onder de knie te krijgen. Ze zijn ideaal om je taallessen aan te vullen en tijdens je workout of woon-werkverkeer wat nieuwe woorden te leren. Om je op weg te helpen, hebben we we elf van de beste podcasts voor Engels leren op een rij gezet, voor taalstudenten van elk niveau.

Podcasts voor een basisniveau Engels

Learn English

Laten we beginnen met Learn English, een geweldige podcast van de British Council. De afleveringen bestaan uit discussies en er komen alledaagse woordenschat en basissituaties in aan bod. Bovendien is er naast de Learn English-podcast zelf nog ontzettend veel ondersteunend materiaal. Je kunt bijvoorbeeld het transcript van elke aflevering downloaden, maar ook korte quizjes doen om je pas geleerde taalkennis te toetsen. Dat is de beste manier om al die nieuwe woorden te onthouden en razendsnel vooruit te gaan.

Voice of America

Wil je je Engels verbeteren terwijl je je verdiept in interessante, actuele onderwerpen? Dan is de podcast Voice of America: Learning English echt iets voor jou. Deze informatieservice beschikt over verschillende audiopogramma’s die wat langzamer gaan dan het normale Engelse spreektempo. Bovendien is elk programma toegespitst op verschillende interesses. Het “American Mosaic”-programma bespreekt bijvoorbeeld popcultuur in de Verenigde Staten, zoals nieuwe films. Geschiedenisfans kunnen hun hart ophalen bij “The Making of a Nation”, over de Amerikaanse geschiedenis. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn nog veel meer reeksen over bijvoorbeeld wetenschap of zelfs grammatica. Zo leer je Engels en word je tegelijkertijd superslim!

Espresso English

Dankzij de slimme, duidelijke en praktische lessen is Espresso English een leuke maar effectieve manier om elke dag een beetje Engels te leren, wanneer het je maar uitkomt. Elke les duurt maar vijf tot tien minuten en is ontwikkeld om je in een kort tijdsbestek veel te laten leren. Zo leer je in no time een heleboel Engelse grammatica, woordenschat, zinnen en uitdrukkingen!

Podcasts voor een gemiddeld niveau Engels

6 Minute English

De BBC heeft met de 6 Minute English-podcast een ontzettend leuke manier ontwikkeld om je Engels te verbeteren. De afleveringen gaan over alledaagse situaties en bevatten een discussie tussen twee mensen, Nick en Alice. De onderwerpen zijn grappig, met vragen als “Is de beer nu definitief terug tussen de mensen?” of “Hoeveel is jouw partner waard?”, waardoor je vergeet dat je Engels aan het leren bent. Bovendien kun je van elke aflevering het transcript en een woordenlijst opzoeken.

Podcasts in English

Podcasts in English is alleen al vanwege de ongelooflijke variatie een vermelding in deze lijst waard. De website bestaat uit ontzettend veel verschillende podcasts voor elk taalniveau. Maar belangrijker nog: de afleveringen zijn behoorlijk kort (meestal minder dan vijf minuten), wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Er komen grappige onderwerpen aan bod, zoals juweeltjes als “10 grappige feitjes over het WK” of “planken” en er is bovendien ook een groot aanbod aan ondersteunend materiaal te downloaden.

Culips ESL-podcast

Deze podcast heeft voor elk wat wils, aangezien er in totaal meer dan zeshonderd afleveringen zijn voor elk niveau. De Culips ESL-podcast bestaat uit zeven briljante reeksen met onderwerpen als “Chatterbox”, bedoeld om je te laten wennen aan Engelse gesprekken op een normaal tempo terwijl de makers iemand met een interessant verhaal interviewen. De “Speak Easy”-reeks daarentegen helpt je om je accent te verbeteren en je in duidelijk en helder Engels te laten praten. En o ja, Culips biedt ook nog gratis voorbeeldstudiegidsen aan die je kunt downloaden!

Podcasts voor een gevorderd niveau Engels

The English We Speak

In The English We Speak focust de BBC op woordenschat en uitdrukkingen, een van de laatste leeraspecten voordat je een taal echt onder de knie hebt. De podcasts bevatten een luchtig gesprek tussen twee mensen die elke week een grappig woord of populaire uitdrukking centraal stellen. Een van mijn favoriete afleveringen draait om uitdrukkingen als “eye candy” en “sweet tooth”. En weet je wat nou het mooiste is? Je hoort uitdrukkingen in een natuurlijke context gebruikt worden. Dat is de beste manier om je woordenschat te vergroten en je Engels bij te spijkeren.

Splendid Speaking

Scherp je leesvaardigheden verder aan door naar de fascinerende podcasts van Splendid Speaking te luisteren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gevorderde taalstudenten die al redelijk goede Engelse vaardigheden hebben. Elke les bestaat uit interviews en discussies met niet-native speakers die korte opdrachten uitvoeren of een presentatie geven. Daarna hoor je in feedback van experts hoe ze het er vanaf brachten. Het is supernuttig en leerzaam om te horen hoe andere taalstudenten worstelen met de taal en bovendien kun je leren van hun fouten!

All Ears English-podcast

Het taalstudie-motto van Lindsay en Michelle is “Connection not perfection”. Ze streven ernaar om je op een relaxte en leuke manier naar Amerikaans-Engelse gesprekken te laten luisteren. Hun All Ears English-podcast is geschikt voor gemiddelde tot gevorderde Engelse taalstudenten vanuit de hele wereld. In hun tien tot vijftien minuten durende lessen bespreken deze twee vrolijke en supermotiverende Amerikanen de beste manieren om Engelse vocabulaire, woorden, uitdrukkingen en zinnen te gebruiken, en hoe je smalltalk toepast in Amerikaans-Engels. Verder hebben ze ook nuttige tips over de Amerikaanse cultuur, gewoonten en etiquette.

Luke’s English Podcast

Wil je graag een beetje lachen tijdens het leren? Zoek dan niet verder: Luke’s English Podcast is daar echt ideaal voor. Luke is een gekwalificeerde leraar Engels uit Londen met achttien jaar aan onderwijservaring. En o ja, en hij is stand-up comedian! Zijn podcast heeft al meerdere prijzen gewonnen en vormt nuttig studiemateriaal: hij heeft in totaal zeshonderd audio-afleveringen, transcripts en video’s, waaronder een speciale serie over zogeheten phrasal verbs, en ze zijn allemaal bedoeld om je te laten lachen tijdens het leren. De afleveringen gaan over onderwerpen als “Typisch Britse dingen”, “Britse comedy” en “Britse muziek”, dus je leert ook veel over het Britse leven, inclusief een uitstekende introductie tot de goeie ouwe Britse humor!

This American Life

This American Life is een wekelijks radioprogramma en podcast waarin bijzondere, grappige en vaak verrassende verhalen met intrigerende plotwendingen aan bod komen. “Kleine filmpjes voor de radio”, zo noemen de makers het zelf.

Elke week kiezen ze een ander thema en de verhalen die daarbij passen. De focus ligt niet echt op het leren van de Engelse taal, maar we raden This American Life juist aan omdat het een geweldige kans is voor Engelse taalstudenten om te wennen aan verschillende Amerikaanse accenten terwijl je naar opvallende en interessante real-lifeverhalen vanuit het hele land luistert. Waarschijnlijk ben je vanaf de eerste aflevering al verslaafd!

Test je Engels in een paar minutenDoe de test!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer