GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe overleef ik mijn eindexamen: 5 tips

Hoe overleef ik mijn eindexamen: 5 tips

Na uren, dagen, weken, maanden in de klas en achter je bureau zit het schooljaar er bijna op. Het enige dat jou nu nog van een lange, welverdiende zomervakantie scheidt zijn je eindexamens. Ondanks al je harde werk, alle tentamens en groepsopdrachten en alle lessen die je gevolgd hebt, je examens gaan bepalen of jij deze zomer feest kan vieren op een zomerse bestemming of dat je voor een herkansing moet gaan.

Maar, geen zorgen! Met deze lijst van tips en tricks die je helpen om je eindexamens te overleven, kan het bijna niet meer fout gaan. Op naar een zomer vol zon, strand en feest!

Voor je examens

1. Plannen

Zonder planning ben je nergens. Om overzicht te houden over al je examens en de verschillende onderwerpen is een duidelijke planning super handig. Neem de tijd om voor jezelf een rooster te maken om te bepalen wanneer je wat gaat leren. Plan extra tijd in voor vakken die je lastig vindt en vergeet geen pauzes in te roosteren om jezelf gemotiveerd te houden.

2. Neem de tijd

Pauze tussen het leren door is net zo belangrijk als het leren zelf. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alle nieuwe informatie te verwerken. Gebruik je pauzetijd slim door niet voor de TV te gaan zitten of social media te checken, maar door te slapen, eten of sporten.

Vergeet niet om... te slapen:

Het is belangrijk dat je goed uitgerust en gefocust bent als je aan het studeren bent, dan onthoud je namelijk meer. Ga dus niet te laat naar bed, zeker de avond voor je examen. Let wel op dat je niet te lang blijft liggen, te veel slaap kan er namelijk voor zorgen dat je je juist vermoeid gaat voelen.

Vergeet niet om... gezond te eten:

Hoe verleidelijk is het om tijdens je pauze een lekker snackje te eten of om jezelf te belonen met iets zoets als je het volgende hoofdstuk af hebt? Dat is prima, maar zorg wel dat je ook goed ontbijt, luncht en dineert zodat je geen honger krijgt of een ‘suiker-dip’ na een snack pauze. Hier vind je een lijstje met gezonde snacks die je energie geven tijdens het leren.

Vergeet niet om... te sporten:

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen sporten en succes op school. Als je cardio doet (dus rennen, zwemmen, fietsen, etc.) vullen je hersenen zich met zuurstof, waardoor het makkelijker wordt informatie te verwerken en onthouden. Zelfs een minder intensieve (maar nog steeds actieve) wandeling zal je helpen bij het leren van je examenstof.

Tijdens je examens

3. Time management

Als de tijd daar is en je examen gaat beginnen, deel de tijd die je hebt dan handig in. Probeer de verleiding om meteen te beginnen met schrijven te weerstaan. Begin in plaats daarvan met het doorlezen van alle vragen en maak in je hoofd een planning hoe veel tijd je ongeveer per vraag hebt. Start vervolgens met de vraag die je het makkelijkst vindt. Dit is goed voor je zelfvertrouwen; na een goede start is het makkelijker de lastigere vragen te beantwoorden. Bij meerkeuzevragen is het belangrijk dat je alle antwoorden goed doorleest voor je je keuze maakt. Strikvragen of antwoorden die erg op elkaar lijken leiden vaak tot verkeerde antwoorden en dat zou zonde zijn. Bij open vragen is het belangrijk de vraag een paar keer goed door te lezen en vervolgens voor jezelf te bedenken welke punten er in ieder geval in je antwoord moet staan voor je begint met schrijven.

4. Stay hydrated

Iedereen weet dat het voor je fysieke prestaties belangrijk is genoeg te drinken, maar wist je dat het net zo belangrijk (misschien zelfs wel belangrijker) is voor je hersenen? Van uitdroging krijg je hoofdpijn en word je moe, terwijl het drinken van water je hersenen juist een boost geeft en je geheugen verbetert. Genoeg drinken kan je helpen je examens te halen, dus vergeet je flesje water niet!

Na je examens

5. Feest!

Tijd om te vieren dat je examens achter de rug hebt! Je hebt je best gedaan, onze tips opgevolgd en er is nu niets meer dat je kunt doen, dus stop met stressen. Bel je vrienden, doe leuke dingen met je familie en pak hier en daar een feestje mee. Geniet van het heerlijke gevoel dat je vrij bent, na al die maanden van hard werken.

En als je uitslag tegenvalt, don’t worry. Je krijgt altijd een tweede kans in het leven en je hebt nu alle tools die je nodig hebt om het de volgende keer wel te halen.

Succes!

Naar het buitenland na je eindexamens?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer