GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe rock je een sollicitatie via Skype: 6 tips

Hoe rock je een sollicitatie via Skype: 6 tips

In een tijd waarin meer en meer banenzoekers bereid zijn de grens over te gaan voor hun carrière, maken sollicitatiegesprekken via Skype een opmars. Het is makkelijker en goedkoper om (voor het eerste gesprek) online met elkaar af te spreken, dan wanneer je naar een andere stad of zelfs een ander land moet reizen. En niet onbelangrijk, je kan lekker je pantoffels aan houden terwijl je jezelf je droombaan bezorgt.

Ondanks het feit dat we tegenwoordig gewend zijn aan communiceren via computers en chats, is een sollicitatiegesprek via Skype niet zo makkelijk als het klinkt. Je bent volledig afhankelijk van technologie en het duurt even voor je je comfortabel en zelfverzekerd voelt terwijl je tegen een scherm praat. Met deze zes tips gaat dat echter helemaal goed komen.

1. Voorbereiding is alles

Kies een geschikte Skype naam en profiel foto, zorg dat je internetverbinding, je webcam en je microfoon goed werken en check of je batterij is opgeladen. Tip: oordopjes (in plaats van een koptelefoon) zorgen vaak voor minder achtergrondgeluiden. Weet wat je moet doen als er problemen zijn met de verbinding en blijf vooral rustig als er iets niet werkt – vloeken voor de webcam terwijl je toekomstige werkgever mee kijkt is geen beste eerste indruk.

2. Oefenen

Als je een newbie bent op het gebied van Skype, oefen dan een (paar) keer met een vriend of vriendin. Loop alle worst case scenarios door en vraag advies over je outfit, de achtergrond en het licht. Ga op een stoel zitten die lekker zit en hoog genoeg is. De bovenste helft van je lichaam moet zichtbaar zijn. Zorg dat je weet hoe je bestanden kan verzenden en ontvangen, hoe je de luidsprekers kan dempen en hoe je een gesprek in de wacht zet. Zet verder een glas water klaar en zorg dat je alle eerdere correspondentie (vooral je CV) bij de hand hebt.

3. Een rustige plek

Zorg dat je op een rustige plek zit. Doe de ramen dicht, zet je telefoon op stil en zorg dat eventuele kamergenootjes of huisdieren weg zijn. Goudvissen wel toegestaan. Ruim het zichtbare deel van de ruimte achter je op en stel je webcam goed in voor het gesprek begint zodat degene aan de andere kant niet denkt dat er een aardbeving gaande is. Let verder op de belichting: licht dat van achter je komt kan er voor zorgen dat je gezicht er bijvoorbeeld donker (en creepy) uit ziet.

4. Dress for success

Hoe verleidelijk het ook is om je pyjamabroek aan te houden, kleed je voor een gesprek via Skype zoals je je voor een ‘echt’ sollicitatiegesprek zou kleden. Het beste advies is om gewoon te doen alsof je straks de deur uit gaat naar een real life meeting. Doe niet te felle kleuren aan en vermeid drukke prints, die zullen namelijk afleiden en/of wazig zijn op beeld.

5. Maak oog-/schermcontact

Probeer tijdens het gesprek in de webcam te kijken (de Skype equivalent van oogcontact). Als je naar het beeld van je gesprekspartner kijkt, ziet dat er aan de andere kant een beetje vreemd uit. Als je aantekeningen wil maken, doe dat dan op papier zodat het typen de ander niet afleidt. Verder kun je via Skype je eigen beeld uit zetten, maar dat raad ik je niet aan. Het is handig je eigen houding en bijvoorbeeld de achtergrond in de gaten te kunnen houden.

6. Sluit goed af

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te zwaaien aan het eind van het gesprek. En net zo belangrijk, zeg niets dat niet met het gesprek te maken heeft tot je hebt opgehangen. Ophangen en je camera uit zetten zijn twee verschillende dingen op Skype, dus wees (heel!) voorzichtig!

Skype gesprek in een andere taal oefenen?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden