GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo besluit je welke taal je moet leren

Zo besluit je welke taal je moet leren

Het is geweldig om een tweede, derde of zelfs vijfde taal te leren. Maar hoe bepaal je welke je (hierna) moet gaan leren? Er zijn meer dan zesduizend talen om uit te kiezen, dus het kan lastig zijn om een besluit te nemen. Sommige talen zien er prachtig uit of klinken magisch. Andere zijn vooral erg nuttig zijn voor een bepaalde baan of hobby.

Voordat je lesboeken koopt, je aanmeldt voor cursussen en apps download, is het belangrijk om een goede reden te hebben waarom je een bepaalde taal gaat leren. Hoe gemotiveerder je bent, hoe gemakkelijk je ‘m vloeiend leert spreken. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet die je helpen ontdekken welke taal je zou moeten gaan leren.

Ga een taal leren die je carrière verder helpt

Een van de nuttigste redenen om een taal te leren is voor je opleiding of loopbaan. Je kunt hogere cijfers halen, een hoger salaris verdienen en je kansen vergroten om in het buitenland te studeren of werken. Als je besluit de taal in het buitenland te leren doe je ook de internationale ervaring en onbetaalbare soft skills op die allerlei deuren voor je kunnen openen tijdens je carrière.

Ga een taal leren die je interessant vindt

Een hobby of passie combineren met het leren van een taal is de ideale stimulans om aan de slag te gaan. Als je een favoriete tv-serie of band hebt, dan kan het leren van diens taal een geweldige motivatie zijn om nog meer van het programma of de muziek te genieten. Bovendien is het meezingen van nummers of kijken van series of films in de originele taal een leuke manier om je woordenschat te oefenen. Simpelweg een taal kiezen die je prachtig vindt klinken kan ook een goed beginpunt zijn. (en houdt je gemotiveerd tijdens het oefenen).

Ga een taal leren die je veel kunt gebruiken

Het leren van een taal draait volledig om oefening. Dus hoe meer je de woorden uitspreekt, hoort of leest, hoe beter. Als je een vriend of collega hebt die een bepaalde taal spreekt, kan het een stuk makkelijker worden om die te oefenen. Als je echt op pad moet om toegang te krijgen tot de taal dan verloopt die voortgang misschien langzamer. Hoewel een echt fanatieke taalstudent zich nergens door laat tegenhouden, is het belangrijk dit te onthouden. Oefening baart kunst en hoe meer gevarieerd, beschikbaar en gemakkelijk de oefeningen zijn, hoe beter. Lees voor inspiratie ons artikel over de meest gesproken talen ter wereld.

Leer een taal die bij je past

Het leren van een vreemde taal kost veel tijd en uithoudingsvermogen, dus je moet bereid zijn om daar wel in te investeren. Een slimme manier om te bepalen welke taal je wilt leren, is door uit te zoeken hoeveel tijd het kost om een bepaald niveau te bereiken. Daarna kun je dit vergelijken met je planning. Een taal die op je eigen taal lijkt zul je sneller onder de knie krijgen. Een taal met een compleet nieuw alfabet zal meer moeite kosten. Ben je gewend om grammaticaregels en woordenschat te leren? Dan zal het waarschijnlijk ook sneller gaan dan iemand die voor het eerst een vreemde taal gaat leren. Lees voor meer inspiratie ook ons artikel over gemakkelijk te leren talen.

Leer een taal die je onderweg kunt gebruiken

Op reis gaan is een van de nuttigste en lonendste redenen om een taal te leren. Je kun jezelf onderdompelen in de lokale cultuur, met mensen praten, de weg vragen en misschien zelfs afdingen voor je iets koopt. Als je begrijpt wat mensen zeggen kan je dat ook een gevoel van veiligheid geven, wat je tijd in het buitenland waarschijnlijk een stuk relaxter maakt. Daarnaast waarderen mensen het vaak als iemand de lokale taal probeert te leren. En is de kans groot dat ze gastvrijer en vriendelijker zijn als ze merken dat je de moeite doet om wat basisuitdrukkingen te leren.

Leer een taal waar je favoriete studietools voor beschikbaar zijn

Dit is in eerste instantie misschien niet de belangrijkste factor om een besluit te nemen, maar wordt misschien cruciaal als je echt aan de slag wilt gaan: je kunt het beste een taal leren waarvoor jouw favoriete studietools beschikbaar zijn. Houd je van apps, zorg dan dat er een studie-app voor die taal is. Wil je graag met iemand tandem-leren, zoek dan een partner die daar ook heil in ziet. Hoe makkelijker je toegang hebt tot de tools van jouw voorkeur, hoe makkelijker je vooruit zult gaan.

Leer een unieke taal

Nog een manier om een taal uit te kiezen is door er eentje te selecteren die maar weinig mensen leren. Op die manier val je op en krijg je aandacht. Wees je ervan bewust dat het hele proces misschien wel langzamer en moeizamer verloopt, maar door tegen de taalstroom in de zwemmen krijg je misschien wel de eigenschappen die je nodig hebt om op te vallen.

Welke taal wil jij leren?Kies hier!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer