GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 manieren om je kind thuis bezig en gemotiveerd te houden

5 manieren om je kind thuis bezig en gemotiveerd te houden

Zodra een kind het klaslokaal uit loopt, stopt het niet met leren. Ook thuis kan uw zoon of dochter verschrikkelijk veel nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Met simpele dagelijkse taken en activiteiten kunnen ze hun horizon verbreden. U kunt genieten van de tijd die jullie samen doorbrengen, terwijl zij ondertussen stappen zetten richting een succesvolle toekomst. Hieronder leest u vijf tips om uw kind te vermaken en iets te leren terwijl jullie allebei thuis zijn. Daar is geen klaslokaal voor nodig!

  1. **Geef uw kind(eren) een ‘taak van de dag’

    **

Zorg ervoor dat alledaagse klusjes ineens bijzonder lijken voor uw zoon of dochter. Begin de dag met een ‘taak van de dag’, zoals het vouwen van de was, boterhammen smeren voor de lunch, de kussens op de bank in de woonkamer opschudden of alle bedden in huis opmaken. Voordat ze aan hun klusje van die dag beginnen, legt u uit waarom u ze daarnaar vraagt. Geef uw kinderen een beloning als ze hun taak van de dag hebben afgerond. Hierdoor vinden ze het leuk om u te helpen en merken ze dat hun inzet wordt gewaardeerd.

  1. Maak van lezen een gewoonte

Het is nooit te vroeg om te zorgen dat uw kinderen interesse krijgen in lezen. Door regelmatig te lezen, verrijkt uw zoon of dochter diens woordenschat en leert hij of zij beter communiceren. Geef het goede voorbeeld en zorg voor een ‘leessfeer’ in huis door overal boeken en kranten neer te leggen. Is uw kind nog te jong om zelf te lezen, kom dan als gezin elke dag twintig minuten samen om hem of haar voor te lezen. Wissel verschillende thema’s af en lees voor met een flinke portie intonatie en gevoel.

  1. Ga samen koken en bakken

Tover de keuken om tot een reken- en wetenschapshemel. Dit is de heerlijkste en voedzaamste manier om uw kind wat serieuze kennis en vaardigheden bij te brengen. Laat uw zoon of dochter zelf uitreken welke hoeveelheid er van elk ingrediënt nodig is (of doe dat zelf als hij of zij nog te jong is) en leg uit wat er gebeurt als u water kookt, een saus mixt of een cake in de oven zet. Maak samen pizza bakken en leuk, interactief klusje: laat uw kinderen het deeg rollen, plaats de voorgesneden groente op de pizza en kijk regelmatig door het ovenvenster om te zien hoe de pizza er steeds ‘echter’ uit gaat zien.

  1. Speel woordspelletjes

Met woordspellen wordt leren een stuk leuker. Deze zorgen niet alleen voor vermaak, maar ze dagen ook het brein van uw zoon of dochter uit. Scrabble en Boggle zijn in mijn gezin favoriet, waaraan iedereen bovendien kan meedoen aan de eettafel. Daarnaast zijn Galgje en ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ fantastisch om de woordenschat van kinderen te vergroten. Wilt u uw zoon of dochter graag een nieuwe taal bijbrengen, dan is bingo daar ideaal voor. Jullie kunnen met papier, een liniaal en kleurpotloden of stiften zelf bingokaarten maken. Ook flashcards zijn geweldige leermaterialen die jullie zelf kunnen maken.

  1. Word creatief, ga knutselen

Een tafel vol knutselspullen kan soms een puinhoop worden, maar zorgt bovenal voor veel plezier. Dit geeft uw kind ook de gelegenheid om z’n fantasie de vrije loop te laten. Een van de beste (en makkelijkste) projecten voor thuis is het kneden van zoutdeegfiguren. Het deeg maakt u van bloem, water en zout. Dit is veilig voor uw kind en zijn ingrediënten die u waarschijnlijk al in huis hebt. Help uw zoon of dochter om bloemen- mensen- of dierenvormen te kneden. Als de knutselwerken eenmaal hard zijn geworden in de oven en zijn afgekoeld, kunnen jullie ze kleuren met waterverf. Of voeg de kleur vooraf al toe, door wat voedselkleurstoffen aan het deeg toe te voegen.

Boek een taalcursus voor uw zoon of dochter!Gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden