GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Netwerken niet leuk? Think Again.

Netwerken niet leuk? Think Again.

Netwerken. Als je bij het woord alleen al de rillingen over je rug hebt lopen, geen zorgen. Vroeger was ik net zoals jij. Ik vond netwerken geforceerd en onnatuurlijk, maar kijk er nu heel anders tegenaan. Ik heb ontdekt dat netwerken niet alleen bevorderend is voor je carrière en je persoonlijke ontwikkeling, maar dat het ook nog eens erg leuk kan zijn! Benieuwd hoe? Lees dan hier onder mijn tips.

1. Just say hello

Tenzij je een hele grote en gevarieerde vriendengroep hebt, zal het niet iedere dag voorkomen dat je een ontmoeting hebt met een marine bioloog of een wetenschapper die een gesprek voeren over hun projecten en hun raakvlakken. Wanneer je gaat netwerken, probeer dan te praten met personen met wie je in eerste instantie denkt weinig gemeen te hebben. Veel netwerkevenementen hebben een lijst met mensen die aanwezig zullen zijn, zodat je van te voren al kunt kijken met wie je eventueel wilt spreken.

Om het nog makkelijker te maken: spreek gewoon iemand aan. Wanneer je spreekt met mensen die niet direct dezelfde achtergrond hebben, zul je veel leren over verschillende toffe bedrijven, verschillende branches en interessante projecten waar aan gewerkt wordt. Je zult veel nieuwe dingen ontdekken en je zult over bedrijven, projecten en mensen leren waar je anders wellicht nooit van had gehoord.

Maak jij je zorgen om je openingszin? Dat hoeft helemaal niet. Stap op iemand af en groet met een warme, zelfverzekerde, vriendelijke ‘hallo’. Introduceer jezelf en je zult zien dat er een gesprek zal ontstaan.

2. Get to the point

Coördinator van dit, consultant van dat. Er is geen twijfel over mogelijk dat je functietitel heel belangrijk klinkt. Echter, vertellen wat je werktitel is zal er niet direct voor zorgen dat mensen snappen wat je functie inhoudt. In plaats van je voor te stellen met je functie titel, kun je beter proberen je functie te omschrijven zonder je titel direct te noemen. Wat maakt jouw baan uniek en interessant? Wat heb je bereikt? In plaats van te vertellen dat je een marketing coördinator bent, kan je bijvoorbeeld vertellen dat je aan een project werkt waarbij je er voor wilt zorgen dat je mensen op een innovatieve manier kennis laat maken met jouw product. Deze opening zal waarschijnlijk leiden tot vragen, en op die manier komt er een heus gesprek op gang.

3. Onderhoud aan je contacten

Netwerken is niet alleen goed voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het hebben van korte gesprekken. Het gaat voornamelijk om het ontmoeten van mensen waarmee je een band opbouwt en waarmee je contact houdt. Het is cruciaal dat je na de eerste ontmoeting wederom contact zoekt. Een goede tip: als je visitekaartjes uitwisselt, schrijf dan een kort bericht op de achterkant van je kaartje zodat je iets persoonlijks meegeeft waardoor mensen je beter onthouden. Zelfs een kort berichtje als ‘Ik vond het erg leuk je te ontmoeten’ kan een blijvende indruk achterlaten.

Ook al denk je misschien dat niet iedereen die je ontmoet relevant is voor jouw netwerk, je weet nooit wanneer je een beroep op hun zou kunnen doen of wellicht aan wie ze jou weer kunnen voorstellen. Als je iemand ontmoet waar je wel graag direct contact mee zou willen, schroom dan niet en stuur gewoon een bericht. Waar ik achter ben gekomen is dat de meeste mensen – zelfs de mensen in hogere posities – heel erg open staan voor het ontmoeten van nieuwe mensen met een oprechte interesse in het geen wat ze doen. Voel je niet geïntimideerd. Wie weet kan die persoon je tips en inzichten geven waardoor je kunt blijven groeien en jezelf kan blijven ontwikkelen.

4. Leer van de professionals

Of het nu gaat om een seminar, een interactieve workshop, een lange lezing, er zijn genoeg gelegenheden waarbij je jezelf op professioneel vlak kunt ontwikkelen. Van conferenties tot evenementen waar interessante sprekers aanwezig zullen zijn, there is a lot out there! Leer over de trends in jou werkveld en groei op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Voor mijn werkzaamheden bij de Kamer van Koophandel heb ik over zo veel verschillende onderwerpen geleerd, van allerlei verschillende mensen.

Heb je iemand ontmoet die je bewondert en waar je graag mee in contact zou willen komen? Probeer eens een bericht via social media te sturen. Ben je bijvoorbeeld naar een lezing geweest, zoek dan de mensen die er waren op via social media, spreek ze aan en bespreek hoe je de lezing vond. Je hebt direct een goede opening en je hebt sowieso al iets gemeen aangezien je op hetzelfde event bent geweest.  Je zult verrast staan hoe leuk de gesprekken soms zijn.

Netwerken zal er voor zorgen dat jij je eigen netwerk flink uitbreidt. Met een beetje moed en oefening zal het minder ongemakkelijk worden en op den duur zelfs leuk!

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden