GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 slimme reis- en geld bespaartips!

12 slimme reis- en geld bespaartips!

Studeren in het buitenland is een van de leukste manieren om een nieuw land en een andere cultuur te leren kennen. Leren, feestjes en tussendoor wat reizen, wat wil je nog meer? Bummer: het kost wel geld. Daarom: 12 slimme reis- en geld bespaartips voor je stage of studie in het buitenland!

1. Check wat een fun tijd in het buitenland kost

Verdiep je eerst in welk land je een tijdje zou willen doorbrengen en wat de mogelijkheden zijn voor een studie of stage. Heb je een idee? Kijk dan ook even op Numbeo.com naar de kosten van levensonderhoud van meerdere landen. Je ziet onder meer wat een biertje kost en hoe duur het openbaar vervoer is. De cultuur, taal en faciliteiten zijn belangrijk, maar de kosten van huren, boodschappen en de wisselkoers ook. Populaire landen voor een buitenlandse studie of stage zijn: Duitsland, Frankrijk, Engeland, Verenigde Staten en Spanje.

2. Op tijd je zaken op orde en opzeggen

Als je naar het buitenland vertrekt, zorg dan dat je ruim van tevoren alles goed regelt en abonnementen en dergelijke opzegt. Dat kan je behoorlijk wat duiten en ellende besparen. Als je een langere tijd naar het buitenland gaat, moet je je OV-kaart stopzetten en een vergoeding aanvragen via DUO (€89.07 per maand*), je huur opzeggen of onderhuur regelen in overleg met je huisbaas. Blijf je in Europa? Dan maak je kans op de Erasmusbeurs. Informeer bij de International Office op jouw school wat je hiervoor moet doen en wanneer de sluitingsdatum is om je hiervoor op te geven. Maak van alles een lijstje en vink de punten een voor een af.

*De meeste vergoedingsregels gelden alleen als je studie in het verlengde ligt van je Nederlandse opleiding.

3. Maak kopieën van belangrijke documenten

Een tip die altijd geldt als je op reis gaat: zorg dat je scans van belangrijke (reis)documenten op je laptop of telefoon hebt staan, maar neem ook kopieën in print mee. Je zult zien dat je voor van alles en nog wat je id-kaart of paspoort nodig hebt. Neem van tevoren ook pasfoto’s mee, voor een studentenpas, OV-kaart in je nieuwe wereldstad of verlenging van je visum, hoef je dat ook niet meer te regelen!

4. Happy Hours en studentenkorting clubs

Als je gaat studeren of stage lopen in het buitenland, dan liggen er veel feestjes in het verschiet. Meestal worden er speciale events georganiseerd voor internationale studenten, maar ook spontane uitjes. Zelf een borrel regelen in het studentenhuis waar je verblijft is meestal het allergoedkoopste. Ga je uit, pak dan vooral de Happy Hours mee en kijk naar studentenkortingen die clubs geven. Ga je bijvoorbeeld naar Madrid, kijk dan welke studentenfeesten clubs organiseren. Zo dompel je je bij de Madrileense hotspot Gabana op woensdag regelmatig onder in een groot studentenfeest met gratis entree en drankjes.

5. Dansen op gratis festivals en leuke concerten

Wereldwijd vind je veel gratis festivals en -concerten. Zo is er in de zomermaanden het Woodstock Festival in Polen, het Festival of Love in Londen en Fête de la Musique in Berlijn met unplugged Franse muziek in parken en straten. Ga je naar New York dan struikel je over gratis concerten, te zien op de site NYCFreeconcerts.com. Ook de Time Out komt altijd met goede tips voor een paar gratis uurtjes muziek.

6. Je gratis vergapen aan kunst in wereldmusea

Veel musea in de wereld zijn op bepaalde dagen en openingstijden gewoon gratis. Zelfs de allergrootste. Zo is het MoMA in New York gratis toegankelijk op vrijdagen tussen 16.00 en 20.00 uur en is het Prado in Madrid van maandag tot en met zaterdag tussen 18.00 en 20.00 uur en op zondagen tussen 17.00 en 19.00 uur voor nop te bezoeken. Veel musea in Parijs, ook de Mona Lisa in het Louvre en de beelden in het fraaie Musée Rodin zijn op de eerste zondag van de maand, tussen 1 oktober en 31 maart, gratis te bewonderen.

7. Gratis rondleidingen in steden en natuur

In veel wereldsteden geven locals gratis rondleidingen zoals in Berlijn met The Original Free Berlin Tour, in Londen en Parijs met de Free Walking London by Foot tour. Een fooi wordt wel op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Verder zijn natuurlijk mooie wandelingen in de natuur altijd gratis en in veel steden vind je voordelige huurfietssystemen waarmee je voor een prikkie de stad doorkruist. En anders tik je voor weinig een tweedehands fiets op de kop.

8. Eten kopen en uit eten gaan

Uit eten gaan is altijd een goed idee en hoort bij de beleving van de eetcultuur in een stad of land, maar zelf een picknick bij elkaar sprokkelen in de plaatselijke mercado / market / markt is net zo geslaagd en zelfs goedkoper. In Spanje grossieren ze in geweldige mercado’s zoals Mercado de la Bocqueria in Barcelona en Mercado de San Miguel in Madrid. In Londen is Borough Market een aanrader en in Berlijn is groente en fruit kopen in MarktHalle Neun in Kreuzberg altijd een schot in de roos. Ga je uit eten, kijk dan waar ze studentenkortingen geven en zoek eetcafés of kleine restaurants waar ze local food serveren. De beste adresjes zijn die van-horen-zeggen (tips van medestudenten) en die hoeven niet altijd megaduur te zijn.

9. Gebruik discount en welcome cards steden

De meeste grote steden hebben eigen discount cards die je recht geven op allerlei kortingen. Deze gelden voor jou en voor iedere reiziger, maar kunnen vaak heel voordelig uitpakken. Denk aan de London Pass en de Berlin Welcome Card. Bij de laatste is bijvoorbeeld ook het OV inbegrepen in de binnenstad, voor een periode tot 6 dagen (hang je een weekje de toerist uit).

10. Regel een studentenkortingskaart zoals ISIC

Een speciale studentenkortingskaart regelen is altijd slim. Je kunt er namelijk flink geld mee besparen. De International Student Identity Card (ISIC) is de meest bekende en internationaal erkende studentenkaart. De kaart geeft recht op ruim 40.000 kortingen in 124 landen en kost €15,- (* prijs verschilt per land). Daarnaast hebben veel steden die populair zijn bij buitenlandse studenten een eigen discount card. In Madrid heb je DisfrutaMadridMas, met deze kaart krijg je kortingen in cafés, clubs, musea en attracties. Kost dat? €21,-, half jaar geldig.

11. Wanderlust? Boek een goedkope (binnenlandse) vlucht

Als je dan toch in Duitsland, de UK, Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk of in een ander ver oord vertoeft, dan wil je ook wat van het land zien. Om snel vliegtickets, hotels en autohuur te vergelijken, kun je bijvoorbeeld de handige Skyscanner app goed gebruiken. Waar en wanneer je maar wilt kun je dan vliegtickets, hotels en huurauto’s zoeken, vergelijken en boeken.

12. Basistips financiën buitenland

Tot slot wat algemene, financiële tips voor in het buitenland. Controleer ten eerste altijd even de geldigheidsdatum van je pin- en creditcard. Zet vervolgens de limiet op je creditcard niet te hoog, als de kaart gestolen wordt kun je de schade beperken. Als het je lukt, is het verder goed om geldopnames bij te houden, bijvoorbeeld in de notities op je mobiele telefoon. Fouten met transacties komen nog wel eens voor! Vergeet ook niet je e.dentifier als je ABNAmro of Rabobank hebt of de Digipas van de ASN-bank. Bij ING geldt de TAN-code die je ontvangt op je mobiel, dus telefoon altijd mee. Neem je een nieuw telefoonabonnement in het land, vraag dan op tijd een TAN-codelijst aan zodat je deze mee kan nemen. Zo kun je op reis online bankieren. En zet betaal-apps van je bank op je mobiel om sneller je financiën op orde te krijgen

Test deze tips zelf uit!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden