GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De kracht van een kopje thee: De gids voor theeliefhebbers in Londen

De kracht van een kopje thee: De gids voor theeliefhebbers in Londen

Er is niets zo Brits als een kopje thee, of zo Londens als 'taking afternoon tea' in een van de heerlijk chique theesalons in de hoofdstad. Hoewel de mooie scones en sandwiches de show stelen - en meer dan Instagram-waardig zijn - staat de thee echt centraal.

Als je nog geen theeliefhebber bent, zul je dat snel worden. Lees verder.

Een paar leuke weetjes over thee

Thee is de op één na populairste drank ter wereld en wordt alleen overtroffen door water. De grootste theedrinkers zijn te vinden in Turkije, Ierland, Groot-Brittannië en Rusland, en ondanks de stijgende populariteit van koffie is thee nog steeds de belangrijkste drank in veel delen van de wereld.

Thee ontstond meer dan 4000 jaar geleden in China en werd oorspronkelijk gebruikt als medicinaal drankje. Het werd in de 16e eeuw naar Europa gebracht en in de eeuwen daarna populair gemaakt door de Britten. Een Amerikaanse koffiehandelaar vond in 1904 het theezakje uit en veranderde het theedrinken meteen in een meer ongedwongen, gemakkelijke aangelegenheid.

Alle theesoorten - van zwart tot groen tot wit - komen van dezelfde plant; ze worden alleen anders verwerkt om een andere kleur en smaak te krijgen. Groene thee wordt beschouwd als de gezondste, met een hoog gehalte aan antioxidanten die het lichaam helpen gezond te blijven. Recente studies hebben zelfs aangetoond dat het drinken van vier koppen thee per dag beter is dan het equivalent in water!

Thee op de Britse eilanden

Hoewel de Britten niet de meeste thee ter wereld drinken (dat doen de Turken), zijn de Britten met 165 miljoen kopjes per dag zeker theeliefhebbers van de bovenste plank. Er gaat niets boven een goede 'cuppa' voor een Brit; ze houden zelfs zo veel van hun thee dat ze al tientallen jaren ruziën over de juiste volgorde om melk en thee in een kopje te schenken!

Word verliefd (op thee) in Londen

Londen heeft een aantal van de meest fantastische tearooms ter wereld, dus je moet zeker een aantal theepauzes in je dag inlassen. Thee 's ochtends bij het ontbijt? Dat spreekt voor zich. Een kopje thee 's middags met een scone of sandwich? Natuurlijk. Een dampende pot thee om bij te komen van een lange dag in de stad? Moet je dat nog vragen?

Voor een kopje thee in de ochtend

Ga naar Bea's of Bloomsbury, een prachtig klein café met een grote selectie thee, heerlijke koffie (als je die nodig hebt om aan de dag te beginnen!) en een paar van de beste cupcakes in de stad. Ze gaan doordeweeks om 7.30 uur open en serveren ook afternoon tea, mocht je zin hebben om wat langer te blijven hangen.

Wil je die thee combineren met een geweldig ontbijt van lokale ingrediënten? Ga dan naar de hippe Urban Tea Rooms in Soho. Als je zin hebt om een voortreffelijk kopje thee te drinken met de beste koffie van Londen (je zult na afloop wel erg caffeinated zijn!), vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan het supergezellige en chille Notes Café in de buurt van Covent Garden. Ze gaan al om 7 uur 's ochtends open en blijven tot diep in de nacht open.

Voor 'afternoon tea'

Ga naar The Berkeley Hotel in Knightsbridge voor een echt chique afternoon tea-ervaring, compleet met designergebak en de beste thee in heel Londen. Vergeet niet een paar dagen van tevoren te reserveren en je netjes te kleden (geen korte broeken of teenslippers!); het heet niet voor niets 'Fashion Tea'.

Wil je iets klassiekers als Engels? Ga dan naar Claridge's in Mayfair - zij serveren al 150 jaar een zeer traditionele afternoon tea en weten duidelijk wat ze doen. Reserveer ruim van tevoren een tafel en kleed je netjes - je wilt er goed uitzien en je ook zo voelen als je hier aan je thee en scones zit te knabbelen!

Voor een verwennerijtje 's avonds

Sluit je dag af met een high note in een van de steeds populairdere 'Not Afternoon Tea'-plekken in Londen. Ik raad de Harvey Nichols Brasserie aan op de top van de Oxo Tower bij de rivier de Theems. Naast een geweldig uitzicht en thee - ja, je krijgt nog steeds je kopje - kun je je tegoed doen aan geweldige desserts, genieten van een bijpassende cocktail en zelfs een zak zoete lekkernijen mee naar huis nemen!

Met al die thee (en cafeïne) door je aderen heb je alle energie van de wereld om de verborgen pareltjes van Londen te verkennen en misschien zelfs wel een rustige wandeling te maken in Kyoto Gardens na het winkelen in de nabijgelegen Westfield Mall.

Foto door Miri Huh, Flickr / Creative Commons

Ontdek Londen met onsLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer