GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 tips voor studeren in het buitenland

12 tips voor studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een onvergetelijk avontuur. Punt uit. Maar voordat je een taal naar keuze vloeiend kunt leren spreken, jezelf kunt onderdompelen in de lokale cultuur en onvergetelijke herinneringen kunt opdoen, moet je jezelf voorbereiden op de reis naar een ander land. En dat is méér dan je paspoort zoeken en je koffer pakken.

1. Zet de financiën op een rij

Zorg er – voordat je andere stappen onderneemt – voor dat je genoeg geld hebt om de reis en je verblijf in het buitenland te kunnen betalen. Doorgaans kun je er vanuit gaan dat je waarschijnlijk meer geld uitgeeft dan je nu verwacht. Meestal kun je het beste wat cash bij je hebben in kleine hoeveelheden, maar ook een creditcard meenemen voor grotere uitgaven en langere tripjes. Laat je creditcardorganisatie weten waar je naartoe gaat en hoe lang je wegblijft, zodat ze je kaart niet blokkeren zodra jij in het buitenland gaat shoppen.

2. Regel een luchthaventransfer

Wil je je reis zo prettig mogelijk laten verlopen, laat een medewerker van het kantoor dan een transfer voor je regelen vanaf de luchthaven naar de residentie of de school. Regel je liever zelf een taxichauffeur of wil je met het openbaar vervoer, zorg dan dat je je vooraf verdiept in de mogelijkheden. Dat scheelt veel tijd en energie, zeker na een lange vlucht. Vergeet eenmaal op de plaats van bestemming niet dat je bij vertrek ook een rit naar de luchthaven zult moeten maken.

3. Regel je verzekeringen

Bij je contactpersoon ben je ook aan het juiste adres om te overleggen over reisverzekeringen, dus doe je voordeel met zijn of haar kennis. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar om te zien of die een speciale dekking aanbiedt waar je tijdens jouw periode in het buitenland gebruik van kunt maken.

4. Kopieer belangrijke documenten

Maak digitale én papieren kopieën van al je belangrijke documenten: je paspoort, verzekeringsgegevens, creditcardinformatie enzovoorts, en bewaar deze op meerdere plekken. Je kunt het beste één kopie thuis achterlaten bij familie of vrienden en één kopie meenemen. De digitale versie moet je opslaan op een veilige maar makkelijk toegankelijke plek, zoals je e-mailinbox of in de cloud.

5. Doe research naar jouw nieuwe thuis

Een van de leukste dingen van de voorbereiding is waarschijnlijk ontdekken waar je precies naartoe gaat en wat je daar kunt zien en doen. Je kunt reisgidsen kopen of er gewoon op los googelen om research te doen naar wat jouw nieuwe thuis ver van huis te bieden heeft. Hoewel het veel leuker is om alles in real life te bekijken, is het handig om op tijd een overzicht te hebben zodat je tripjes en excursies kunt boeken om het maximale uit jouw tijd in het buitenland te halen. Vergeet je niet in te lezen over gewoonten, gebruiken en tradities, zodat je je binnen no time als een local voelt.

6. Pak je koffer (duh!)

Zoek eerst op wat de gewichts- en afmetingsregels zijn van de luchtvaartmaatschappij met wie je vliegt. Lees daarna onze blogpost zodat het inpakken appeltje-eitje wordt. Je kunt je essentiële spullen, een oplader en een setje schone kleren het beste in je handbagage stoppen, voor het geval je bagage vertraagd aankomt. Blijf je meer dan een paar dagen op dezelfde plek, koop je toiletspullen dan ter plaatse en neem alleen reishoeveelheden mee voor de eerste dagen na aankomt. Heb je alles eenmaal ingepakt, vergeet dan niet een naamlabel aan al je bagage te hangen.

7. Leer een paar woorden in de nieuwe taal

Aangezien je dit op onze blog leest, is de kans groot dat je een taal gaat studeren in het buitenland. Maar waarom zou je niet vooraf al een beetje studeren? Reizen wordt veel gemakkelijker als je al gewend bent aan de klanken van de nieuwe taal en zelfs een paar zinnen in de vreemde taal kent (en lange vluchten zijn een perfecte manier om wat basiswoordschat te leren!).

8. Haal alle medicijnen die je nodig hebt

Slik je medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn? Of heb je lenzen? Zorg dan dat je genoeg meeneemt voor je hele verblijf, of vraag een recept dat je daar kunt invullen (neem contact op met je reisverzekering over de dekking hiervan).

9. Schrijf belangrijke telefoonnummers op

In dit tijdperk van mobiele telefoons kent bijna niemand nog een nummer uit z’n hoofd. Of een wachtwoord. Ga je naar het buitenland, dan moet je misschien een nieuwe telefoon kopen of inloggen op een computer op school. Zorg dat je belangrijke telefoonnummers of wachtwoorden (of hints voor die wachtwoorden) opschrijft zodat je zonder stress kunt bellen en inloggen.

10. Verdiep je in telefoonabonnementen

Afhankelijk van hoe lang je naar het buitenland gaat, is het misschien de moeite waard om op je bestemming een simkaart te kopen. Zoek voor vertrek bij je huidige provider uit hoe hoog de roamingkosten en buitenlandse abonnementen zijn, zodat er na thuiskomst geen torenhoge rekening op je licht te wachten. Op veel plekken kun je (gratis) wifi krijgen, zoals de school, je residentie en waarschijnlijk zelfs op veel openbare plekken, maar het is misschien nog steeds fijn om ook bereikbaar te zijn als je niet in de buurt van een hotspot bent.

11. Zoek vast contact met je huisgenoten

Ga je in een gastverblijf wonen of krijg je kamergenoten, en heb je hun contactgegevens al? Stel je dan voor vertrek alvast aan hen voor! Ze zijn waarschijnlijk net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen, dus hallo zeggen is een leuk gebaar. En iedereen krijgt graag cadeautjes, dus waarom zou je niet wat karmapunten scoren door een souvenirtje uit jouw thuisland te kopen? Dat kan bovendien als de perfecte ijsbreker fungeren!

12. Vergeet de voorpret niet

Voordat je in het buitenland gaat studeren, moet je ontzettend veel dingen regelen. Zeker als het pas je eerste zelfstandige reis is. Maar hoe vaak je ook je koffer herinpakt, vergeet geen voorpret te hebben over het onvergetelijke avontuur dat op het punt van beginnen staat. Dit is nou precies waar vreugdedansjes voor zijn bedoeld!

Bekijk hier alle mogelijkhedenOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer